nada de porumb - mod de preparare

Nade si momeli
Share
img

Cantitatea de porumb pe care dorim sa o preparam o punem intr-un recipient potrivit, in acest caz o galeata de plastic.

Vasul cu porumb il umplem cu apa. Este foarte important sa nu umpleti vasul decit pe jumatate din cantitatea de boabe de porumb puse in vas, pentru ca de obicei boabele isi dubleaza volumul dupa inmuiere, odata procesul inceput boabele de porumb vor incepe sa preia apa , lichidele in general. 

 

Acest proces ne ofera posibilitati nelimitate de a adauga porumbului cateva ingrediente care sa-l faca mai ataractiv mai "gustos" si mult mai apreciat de crap: 

  • Indulcitori
  • substante aromatizante denumite si arome -  se poate folosi orice aromatizant hidrosolubil sau solid
  • atractanti
  • alte ingrediente de atractie si pantentatori de gust si miros

Indulcitori folositi poti fi:
  • zahar tos sau normal - aproximativ 100 gr la un kilogram de boabe
  • melasa - 50 ml la un kilogram de boabe uscate. 
  • miere de albine - 50-80 gr la kg

Sa vorbim putin despre melasa - acest lichid natural, se obtine in procesul productiei de zahar din sfecla de zahar. Fiind vorba de un produs natural, se poate folosi si intr-o concentratie mai mare.

In contextul aromelor naturale nu avem voie sa uitam mierea de albine.

Bineinteles ca se pot folosi si alti indulcitori dupa preferintele fiecaruia (marca, forma). De asemenea si cantitatile se pot modifica pana ce se gaseste formula potrivita pt locului si pesti vizati.

Bun am folosit indulcitorul o alta substanta minune  folosita cu succes in pescuitul la crap in ultimii ani este betaina, nu are gust sau miros specific, este hidrosolubila, se foloseste aproximativ 1mg la un kilogram de boabe de porumb uscate. Inse este un bun igredient in cresterea apetitului. Betana are mai  multe forme in principal datorita modului de producere (nu vb acum despre ele) insa atentie ce folositi cea lichida este mai usor de contrafacut deci este indicat sa o folositi pe cea solida care se va dizolva excelent in lichid.

Peste porumb se mai pot adauga alti atractanti, aminoacizi care sporesc gradul de atractie.

Si nu in ultimul rand pentru cei ce doresc sa dea un gust aparte se adauga aroma. Nu va sugerez una anume eu folosesc arome de:

  • capsuna,
  • anason,
  • fructe,
  • scoica,
  • piper ,
  • usturoi
  • ...

Fiecare este liber sa experimenteze , idee de baza este insa nu nu folositi prea multa sau prea concentrata. Incercati sa respectati indicatiile producatorului. Si cel mai important sa folositi aroma in functie de temperatura apei.

Dupa ce toate ingredientele sunt introduse in galeata trebuie sa lasam porumbul la inmuiat cel putin 24 ore si pana la 48 ore, amestecand din cand in cand.


Dupa aceasta porumbul se poate rasturna intr-o oala potrivita si se fierb boabele la foc mic, aproximativ 15-20 minute.

Atentie. Cu cat fierbem mai mult porumbul cu atat avem sansa sa distrugem ingredientele introduse.

Daca acest lucru nu va deranjeaza, se poate fierbe porumbul pana la o ora si jumatate, dar neaparat la foc mic, altfel riscam sa se sparga boabele.


Urmatorul pas este optional, dar este recomandat. Dupa fierbere se varsa porumbul din nou in galeata si se lasa la fermentat. 

Va asigur ca boabele astfel preparate vor castiga foarte mult in atractivitate. Asteptati doar pana incepe procesul de fermentare, vara acest lucru se intampla in doar 12 ore.
Porumbul astfel preparat poate fi folosit si 1-2 saptamani in functie de locul unde il depozitati si de gradul de alterare.

Procesul de fermentare poate fi recunoscut dupa miros si dupa stratul de spuma
care se formeaza pe apa din galeata. Daca ati respectat pasii descrisi mai sus, veti obtine o nada perfecta pentru pescuitul crapului.

 

Fire intinse !


 

nada de porumb - mod de preparare : 48 comentarii