Aroma de tuica in nada

Nade si momeli
Share

Aroma de tuica in nada de pescuit

 

      Ca si orice pescar care isi dedica  o parte din aceasta viata acestei pasiuni, si anume pescuitul, care pe langa faptul ca se relaxeaza si petrece ceva timp in natura, dar care mai incearca si inventeaza diferite tehnici, nade, momeli si arome mai diferite decat cele existente in prezent in comert, la fel si eu incerc pe orice apa noua pe care pescuiesc una din aromele mele preferate – tuica.

 

      Tuica sau palinca este o bautura alcoolica obtinuta prin fiermentarea si distilarea prunelor sau a altor fructe dulci.

 

      In prezent se gasesc fel de fel de aditivi si arome naturale sau mai putin naturale care sa starneasca pofta de mancare a pestelui, cum ar fi: vanilia, anason, cascaval, scoica, miere, capsune si alte fructe dulci, rom, cacao, alcoolul, etc.

 


       Una dintre aromele mele preferate pe care le folosesc in nada la pescuit este tuica. Tuica fiind un alcool puternic natural, aceasta are o dispersie si o solubilitate rapida, atragand pestii foarte rapid la locul nadit, dar si ajutand la dizilvarea mai rapida a nadei. Unii pescari folosesc tuica la realizarea nadei, dar si la conservarea unor seminte, cum ar fi boabele de porumb, sau a altor momeli.

 


       Aceasta aroma am folosit-o si pe ape curgatoare, dar si pe balti la pescuitul la pluta, mai putin la fund. Pe balti cand foloseam aceasta aroma prindeam foarte mult caras si rareori cate un crap mai mic. Cel mai bine prindeam pe ape curgatoare, darorita faptului ca aceasta este intr-o continuua curgere si ca tuica se disperseaza foarte repede, astfel nada aruncata in apa lasa o dara pe o arie mare, ceea ce atrage pestii foarte rapid la locul nadit. Astfel am reusit sa prind pe  langa nelipsitii obleti, foarte mult moronas, scobar, platici de pana la 1,5 kg, dar si alte specii.

 


      In general aroma de tuica o folosesc in nada simple facute de mine, cum ar fi de exemplu urmatoarea reteta de nada:

 


  • Pamant de musunoi cca. 1 kg

  • Malai cca. 500 g

  • Arpacas sau grau fiert cca. 250 g

  • Faina alba cca. 250g – pentru a lega putin nada

  • Canepa fiarta 100g
  • Tuica 50 ml

 

      Toate acestea se pun intrun vas si se umecteaza pana la realizarea bulgarilor de nadit  cu apa de la fierberea arpacasului. De obicei imi prepar nada acasa, fiindaca stau la 5 minute de mers pe jos de Mures.

 


      In concluzie pot spune ca tuica este o aroma foarte buna si merita incercata. Fir intins tuturor.

 



 

Aroma de tuica in nada : 10 comentarii

  • tuica este o aroma buna,problema este ,ca nu prea mai
    sant pesti in lacuri.toamna se recolteaza pestii,primavara scumpeste taxa de zisi la sfarsitul saptamanii,se da drumu la apa,ca nucumva sa prinz ceva.
    eu ameste tuica de prune cu miere de albine,are aroma foarte buna.
    fire intinse tuturori



  • domnilor, continutul mare de alcool al palincii ajuta la dispersarea rapida a aromei in apa rece de aia ajuta .eventual daca-i si din aia impututa mai contribuie la aroma, dar baza e alcoolul din palinca

  • eu unul am folosit si am avut capturi la crap si chiar si rupturi spectaculoase.parerea mea este sa incercati!

  • nu doar tuica dar alcoolul este o aroma buna in special iarna. am sa incerc si eu nada si poate k o sa mai adaug ceva arome,aditivi sa vad ce iese

  • puah, ai dracu pesti, io merg mult la prut, cred ca astia sint invatzati cu vodka... gata ma apuc de fabricat rachiu de tescovina, ca de acest material am ... multzam mestere, de pe mures !!!

  • e valabila esenta de alcool in nada,numai sa fie peste!

  • am scris o scrisoare întreaga si cand sa trimit comentariul pe aceasta tema mi-a aparut ca nu sunt înregistrat.îmi pare rau.oricum ideea cu tuica este valabila!

  • horinca merge oare ?

  • mah... eu nu cred... orice pescar "respectabil" bea el tuica... nu o da la peste! -))

  • interesanta momeala! multumesc.