Arome in pescuitul la crap
- PescuitMania
- 02-03-2025
- 10868
- 5

Pescuitul la crap este o adevărată artă, iar alegerea aromei potrivite pentru nadă poate face diferența dintre o partidă reușită și una mai puțin productivă. Crapul este un pește cu simțuri foarte dezvoltate, iar aromele îl pot atrage sau respinge.
Factori care influențează alegerea aromei
Alegerea aromei este cruciala pentru reușita unei partide de pescuit in special la crap. Exista o multitudine de factori ce trebuie luați in calcul. Astfel este foarte importantă cunoașterea locului si evident a apei.
Asupra efectului aromei acționează mai multi factori:
- pH-ul apei, salinitatea când este cazul,
- temperatura apei - aromele mai dulci sunt preferate în general în sezonul cald, în timp ce aromele picante sau de pește sunt mai eficiente în sezonul rece.
- Tipul de apă: În apele tulburi, aromele puternice sunt mai eficiente, în timp ce în apele limpezi, aromele naturale sunt preferate.
- Presiunea de pescuit: În apele cu presiune de pescuit ridicată, crapul poate deveni mai selectiv, iar aromele mai complexe sau neobișnuite pot fi mai eficiente.
- si nu in ultimul rand poluare acesteia.
Aceeași aroma poate merge pe un anumit luciu de apa si respinsă pe altul.
Ingredientele de bază ale aromei
Compoziția aromei pentru crap poate varia considerabil, în funcție de tipul aromei, producător și preferințele pescarului. Totuși, există câteva ingrediente comune care se regăsesc în majoritatea aromelor pentru crap.
Solvenți: Aceștia ajută la dizolvarea și dispersarea aromelor. Exemple: propilen glicol, etanol exemple:
- Alcool ethylic - o dispersie si solubilitate f mare , cel mai bine merge pt ape reci si pt cei ce doresc o atracție rapida intr-o perioada fff scurtă
- Alcool izopropilic (IPA) - o solubilitate medie
- Glicolul propilic (propylene glicol) -o solubilitate si dispersie mai moderata, de departe este cea mai folosita in aromele si nadele de pescuit.
Arome naturale sau artificiale: Acestea sunt substanțele care conferă aroma specifică. Pot fi extracte naturale din fructe, condimente, pește sau arome sintetice.
Aditivi: Aceștia pot include îndulcitori (zahăr, ștevie), potențiatori de aromă, coloranți și conservanți.
Pe apă rece aromele cele mai bune sunt cele pe bază de alcool etilic, insa odată cu încălzirea vremii se trece treptat la cele pe baza de glicol propilic întrucât primul are o dispersie foarte rapida si aroma se pierde extrem de rapid.
Atenție si la proveniența aromelor, acestea pot fi naturale, sintetice sau combinate pe unele mai găsiți trecute aceste informatii din ce am văzut si citit redau si aceste inițiale folosite:
1. N.I. pentru Nature Identical (identice cu cele naturale)
2. ART. (Arome total artificiale),
3. NAT. (arome total naturale),
4. N&A (natural si artificial amestecat)
5. WONF (with other natural flavors - adică cu mai multe arome naturale)
Tipuri de arome și compoziția lor
Arome fructate (căpșuni, porumb dulce, etc.): Conțin extracte naturale sau arome sintetice de fructe, îndulcitori și coloranți.
Arome picante (usturoi, piper, etc.): Conțin extracte naturale sau arome sintetice de condimente, potențiatori de aromă și uneori uleiuri esențiale.
Arome de pește (scoică, krill, etc.): Conțin extracte naturale de pește sau crustacee, uleiuri de pește și potențiatori de aromă.
Arome de nucă: Conțin extracte naturale sau arome sintetice de nucă.
Sfaturi suplimentare
- Calitatea ingredientelor: Alege arome de la producători de încredere, care folosesc ingrediente de calitate.
- Concentrația aromei: Respectă instrucțiunile producătorului privind concentrația de aromă. O cantitate prea mare poate respinge crapul.
- Experimentarea: Nu te teme să experimentezi cu diferite arome și combinații pentru a găsi ceea ce funcționează cel mai bine în zona ta de pescuit.
- Compoziția aromei este doar unul dintre factorii care influențează succesul pescuitului la crap. Tehnica de pescuit, nada și condițiile de mediu joacă, de asemenea, un rol important.
Exemple de nada cu arome de fructe
Ok am văzut cam care e treaba cu aroma, compoziție si ingrediente insa aceasta este doar o parte din ce avem nevoie pentru realizarea nadei ca pană la urmă aroma singură nu ajuta la nimic.
De ce avem nevoie suplimentar: o parte solida sa le zicem prafuri, atractanți, uleiuri si evident aroma.
Pentru perioada de inceput de sezon primăvara in special as recomanda arome pe baza de squid si octopus, sepie, ceva cu nivel proteic mare.
Un exemple de nada pe care o fac este compusa astfel:
- 1 kg de groundbaits (fishmeal)
- 1/2 groundbaits cu aroma de fructe (căpșuna)
- pelete + spărtura de boilies
- cânepa măcinata 700 grame - sau alte semințe la alegere
- aroma undeva in jur de 100 ml
- CSL natural cam 60 ml la 1kg de mix - optional
Ce folosesc ca si groundbaits:
CSL-ul si aroma
Nu uitați, experimentați numai așa puteți aprofunda orice noțiune despre pescuit. Orice rețeta de nada ați lua de pe net sau alta sursa, este posibil sa aveți surprize "neplăcute" pe balta unde o veți folosi, si nu va întoarceți sa blamați pe cel ce a propus-o ci încercați sa vedeți ce nu a mers si mai ales cum sa o îmbunătățiții sa evoluați si sa înțelegeți care este rolul fiecărui ingredient din nada folosita si in special aroma pe care ați ales-o.
Fire intense !!
experimentati, experimentati; bine zis!
porumb+canepa+grau+orz lasat la fermentat in lapte crud,cu cat este lasat mai mult cu atat este mai...bun pt. crapi,folosesc momitorul cu acest amestec incorporat in mamaliga sau groundbaits,carlige mici,6-8,cu 2 boabe pe firul de par............
@alinhulea - aromele, aditivii, atractantii se cumpara (excluzand atractantii obtinuti natural sub 1% din pescari ii produc singuri)
in schimb la dip-uri e o alta poveste, in principiu prin dip se urmareste hidratare suplimentara a unei nade (pastura, boiles, porumb, etc) si atunci se urmaresc anumiti indicatori, si dip-urile gata facute nu satisfac.
raman cei ce nu au timp sau nu ii intereseaza prea mult componenta unui dip si il folosesc ca atare.
eu am vrut sa ofer un mic ghid despre cum sa folosesti aromele in functie de anotimp, temperatura apei etc. sunt atatea marci incat nu conteaza prea mult sursa (fabricantul) cat conteaza compozitia ... deci daca incerci sa intelegi rolul unui produs fie el (aroma, atractant, aditiv, lichid nutritiv, ulei esential,...) cu atat vei fi mai in masura sa iti alegi produsul cel mai bun.
si nu uita ca nici o balta nu seamana una cu alta, de aceea trebuie sa experimentezi diverse produse , sa le imbunatatesti dupa caz, poti avea retete universale aplicabile pe orice balta, sau poti avea retete individuale pt fiecare model de balta.
fire intinse.
marius...eu nu stiu cata lume isi face aromele/aditivi/dipurile/atractantii acasa...sau sa adune toate alcoalele cele...cel mai folositor ar fi daca ai posta lista de recomandari cu nume exacte pentru fiecare sezon... gen primavara: van den eynde ...,...,..., etc. :d...stiu ca sunt de regula secrete ptr fiecare pescar...dar poate mai divulgi din ele :d
salut marius as dori sa vorbim mai mult despre pescuit la crap si somn id-ul meu este genell2008 ms mult