Arome in pescuitul la crap

Nade si momeli
Share
img

Alegerea aromei este un lcuru foarte delicat si presupune experiment , cunoasterea locului , a apei. Asupra efectului aromei actioneaza mai multi factori:

  1. pH-ul apei, salinitatea,
  2. temperatura apei
  3. si nu in ultimul rand poluare acesteia.

Conculuzia aceeasi aroma poate merge pe un anumit luciu de apa si respinsa pe altul.

Aroma se gaseste in 2 feluri: prafuri sau lichid concentrat. Daca avem prafuri ne trebuie un solvent pt a o tranforma in lichid. Daca e gata concentrata vedem pe ambalaj care este sursa solventului, si mai adaugam noi.

Acesti solventi pot fi:

1. alcool ethilic - o dispersie si solubilitate f mare , cel mai bine merge pt ape reci si pt cei ce doresc o atractie rapida intr-o perioada fff scurta

2. alcool izopropilic (IPA) - o solubilitate medie

3. glicolul propilic (propylene glicol) -o solubilitate si dispersie mai moderata, de departe este cea mai folosita in aromele si nadele de pescuit.

Gasiti la solar, la nutrabaits game de arome atat pe EA (alcool etilic cat si pe glicol) si la multi alt producatori.

Pentru ca inca apa este rece aromele cele mai bune sunt cele pe baza de alcool etilic, insa odata cu incalzirea vremii se trece treptat la cele pe baza de glicol propilic intrucat primul are o dispersie foarte rapida si aroma se pierde extrem de rapid.

Insa in compozitia unei nade pe langa arome se vor pune si alte substante cum ar fi atractanti, uleiuri si nu uitati indulcitorul poate fi (zahar, miere, melasa, etc)

Pentru acesata perioada as recomanda arome pe baza de squid si octopus, sepie, ceva cu nivel proteic mare.

Atentie si la provenienta aromelor, acestea pot fi naturale, sinetetice sau combinate pe unele mai gasiti trecute aceste informatii din ce am vazut si citit redau si aceste initiale folosite:

1. N.I. pentru Nature Identical (identice cu cele naturale)

2. ART. (Arome total artificiale),

3. NAT. (arome total naturale),

4. N&A (natural si artificial amestecat)

5. WONF (with other natural flavours- adica cu mai multe arome naturale) - daca mai sti cineva si altele sa precizeze.

Bun , nu ramane decat sa le testati in apa, se poate si acasa , luati un vas cu apa la diferite temperaturi si incercati diferite forme de arome si vedeti cum se imprastie in apa. Insa atentie apa de balta are alte proprietzti ce pot afecta solubilitatea, vedeti factori precizati mai sus.

In curand voi incepe sezonul si prima nada am sa o fac pe un broundbait de la Van Den Eyden (inca nu am folosit) astfel:

- 1 kg de groundbait (fishmeal)

- 1/2 groundbaits (capsuna)

- Atractant pe scopex tot Van den Eyden (sursa natural de alcool ethilic) cam 120 ml sau CSL natural de la clubcarping (un produs nou) cam 60 ml la 1kg de mix

- pesment + pelette + spartura de boiles daca merg pe boiles sau porumb daca merg ca momeala porumb

- canepa macinata 700 grame

- 100 gr zahar

Ce folosesc ca si groundbait:

CSL-ul si aroma

 

Pasul 2  DIP-ul

Dip-urile sunt folosite in special pt bilesurile destinate firului de par ca si momeala. Acest dip poate fi folosit atat pt boiles-uri ready made cat si home made.

Ce face acest dip, practic aduc aduc o atractie suplimentara si revigoreaza aceste bile.

Un dip clasic (nu este un etalon ceea ce scriu mai jos) pt apa rece ar putea sa contina:

- Aroma 15%

- atractant 50%

- indulcitor 25%

- ulei esential 10%

Odata cu incalzirea vremii, puteti reduce procentul de uleiuri esentiale si creste pe cel de aroma.

Atentie ce uleiuri folositi, cele pe baza de peste nu se dizolva si pot crea probleme, in schimb uleiurile esentiale sunt excelente si pe timp rece.

Este bine sa incercati dipuiere bilelor pe durate lungi chiar de pe un pe altul. De exemplu anul acesta am pt primele partide, bile puse in dip de anul trecut, dip-ul este facut din :

- atractant lichid + Aroma squid+blank pepper

- CSL

- indulcitor

Pentru cei ce nu isi fac singuri DIP-ul sunt foarte multe produse gata facute dar la preturi ceva mai piperate.

Fire intinse va doresc si nu uitati, experimentati , experimentati, experimentati numai asa puteti aprofunda orice notiune despre pescuit. Orice reteta de nada ati lua de pe net sau alta sursa, este posibil sa aveti surprize "neplacute" pe balta unde o veti folosi, si nu va intoarceti sa blamati pe cel ce a propus-o ci incercati sa vedeti ce nu a mers si mai ales cum sa o imbunatatiti astfel incat singuri sa evoluati si sa intelegeti cum in ce fel se manifesta o nada.

fire intinse.

Arome in pescuitul la crap : 5 comentarii

  • experimentati, experimentati; bine zis!

  • porumb+canepa+grau+orz lasat la fermentat in lapte crud,cu cat este lasat mai mult cu atat este mai...bun pt. crapi,folosesc momitorul cu acest amestec incorporat in mamaliga sau groundbaits,carlige mici,6-8,cu 2 boabe pe firul de par............

  • @alinhulea - aromele, aditivii, atractantii se cumpara (excluzand atractantii obtinuti natural sub 1% din pescari ii produc singuri)
    in schimb la dip-uri e o alta poveste, in principiu prin dip se urmareste hidratare suplimentara a unei nade (pastura, boiles, porumb, etc) si atunci se urmaresc anumiti indicatori, si dip-urile gata facute nu satisfac.

    raman cei ce nu au timp sau nu ii intereseaza prea mult componenta unui dip si il folosesc ca atare.

    eu am vrut sa ofer un mic ghid despre cum sa folosesti aromele in functie de anotimp, temperatura apei etc. sunt atatea marci incat nu conteaza prea mult sursa (fabricantul) cat conteaza compozitia ... deci daca incerci sa intelegi rolul unui produs fie el (aroma, atractant, aditiv, lichid nutritiv, ulei esential,...) cu atat vei fi mai in masura sa iti alegi produsul cel mai bun.

    si nu uita ca nici o balta nu seamana una cu alta, de aceea trebuie sa experimentezi diverse produse , sa le imbunatatesti dupa caz, poti avea retete universale aplicabile pe orice balta, sau poti avea retete individuale pt fiecare model de balta.

    fire intinse.

  • marius...eu nu stiu cata lume isi face aromele/aditivi/dipurile/atractantii acasa...sau sa adune toate alcoalele cele...cel mai folositor ar fi daca ai posta lista de recomandari cu nume exacte pentru fiecare sezon... gen primavara: van den eynde ...,...,..., etc. :d...stiu ca sunt de regula secrete ptr fiecare pescar...dar poate mai divulgi din ele :d

  • salut marius as dori sa vorbim mai mult despre pescuit la crap si somn id-ul meu este genell2008 ms mult