Orice pescar stie ca pestilor le plac aromele dulci ,de fructe, ciocolata, vanilie, capsuni, miere dar insa putini sunt pescarii care folosesc arome iuti ca boiaua iute, piper folosite in special in apele reci. Singurele arome folosite la scara larga sunt cele de anason si cateodata feniculul, asa numitele arome exotice.
Pescuitul la babusca este un varf al pescuitului stationar de finete. Pescarii nu cauta kilogarme indesate in juvelnic , ci provocarea reprezentata de un pescuit dificil, fin si tehnic.
Babusca mare de 300-400 gr, atat de greu de gasit la noi dar prezenta pe scara larga in alte tari ramane un peste greu de capturat si o mare mica provocare.
Spre deosebire de alte specii care in sezonul rece isi reduc metabolismul babusca ramane un peste activ.
In Romania babusca este privita ca un peste ce nu are o importanta prea mare,pescarii cautand crapul,carasul,somnul de dimensiuni mari decat cei 15 cm care ii are babusca.
In ceea ce priveste componenta nadei, babusca pare una dintre cele mai agere dintre speciile pasnice,fiind ,,intaratata'' de anumiti aditivi amari , dulci sau iuti. Orice nada este o asociere din componente diverse ca:
- fainuri
- sroturi
- boabe si seminte
- momeli de origine animala
- pamant
- aditivi de culoare, gust si miros
Componenta de baza pentru babusca la inceput de primavara ramane tot pesmetul rosu, obtiunt din paine prajita la foc mic.
O alta componenta utilizata de obicei este miezul de nuca de cocos gasit in MAGAZINELE DE PESCUIT sub numele de coprah sau coco belge, care permite nadei foarte bine sa lucreze.
O ala nada buna este un nutret (PV 1) pentru bovine si cabaline cu o culoare inchisa, un produs dulce, atractiv pentru exemplarele mari de babusca.
Desemenea babusca se dovedeste un peste sensibil si in fata porumbului, produsele din porumb asa cum sunt germenii de porumb distribuiti sub denumirea comerciala de baby corn, sau malaiul constituie deasemenea o atractie.
NU este de neglijat nici nadele cu aroma de piper , boia si usturoi babusca fiind foarte receptiva.
Canepa constituie pentru babusca una din atractiile principale. Ca o recomandare se folseste canepa macinata , fiarta pe perioada verii si canepa prajita in sezonul rece.
Gasim in raionul de condimente al magazinelor si mirodenii ce sunt eficiente la pescuit, cum ar fi:
- curry-ul
- chimenul
- piperul
- boiaua
- praful de usturoi
- cuisoarele
- scortisoara
In arhitectura nadei conteaza atat compozitia , culoarea, valoarea nutritiva, cat si modul in care ea lucreaza odata ajunsa in apa. Pescarii de stationar au cautat intotdeauna acea componenta care adaugata in retetele de nada sa faca diferenta pe balta.
fir 0,16 ,ac 0,12, pluta 1 gr,
descrie o linie buna de pluta pt. babusca , nada momeli , etc.multumesc
"componenta de baza pentru babusca la inceput de primavara ramane tot pesmetul rosu, obtiunt din paine prajita la foc mic."
pezmetul rosu(chapelure rouge) se obtine numai din coaja de paine !!!