Regina baltii – Bibanul soare ( Lepomis gibbosus )
Se poate ca cineva sa spuna ce mi-a venit sa scriu despe acest peste , dar tin sa spun din capul locului ca acest peste este un ucigas de profesie , foarte locom si vorace . Pot spune ca este un peste ce s prinde pentru a fi pus sa traiasca in acvarii ca peste ornamental .
Arata foarte bine , este frumos colorat si are si forma corpului care-l avantajeaza.
Raspandire geografica :
Regina baltii face paret din familia centrarchidae precum pestii de apa dulce originari de prin America , adusi in europa care sau adaptat foarte bine rezistenti la temperaturi ridicate pe care le au apele in timpul verii . Deci face parte din supra clasa pestilor ososi , supraordinul acanthopterygii , ordinul peciformes , familia centrarchidae . In Romania se gaseste aproape in toate apele curgatoare , linistite , balti , iazuri , lacuri .
Se agseste in Delta , in Dunare . Prut . Siret , Arges , Cerna , Timis , Bega ca de altfel si in celelalte rauri si fluvii .
In apele romane se gaseste doar o specie numita – lepomis gibbosus.
Caracteristici :
- Corpul este foarte turtit , oval sau mai putin oval , latit pe inaltime adica pe verticala , inalt , puternic asa cum spuneam comprimat lateral imbracat intr-un strat de solzi mari si aspri care apar si pe opercul si preopercul .
- Operculul se termina posterior cu un lob mare care la mascul are o pata neagracu margi stacojii .
- Are gura taiata oblic dotata cu dinti mici si ascutiti dispusi in serii pe falci .
- Nu exista membrana despartitoare intre cele doua inotatoare dorsale , acestea sunt prevazute cu 10 – 12 radii osoase terminate cu tepi ascutiti .
- Spatele de culoare verzui sau verde albastrui , laturile fiind bronzate iar burta galben – argintie .
- Sub ochi are 3-5 dungi albastre – azurii sau aurii – albastrui .
Exemplarele obisnuite ating o marime de 12-15 centimetri si o greutate de 600 grame si numai in mod exceptional poate ajunge si la 2-3 kilograme .
Hranirea : Nu este un peste mofturos mai ales ca este si rapitor chiar carnivor , asa ca se hraneste cu tot cei cade , viermi , larve de insecte , moluste de mici dimensiuni , dar in special se hraneste cu icre de la diferite specii de peste dar si cu puietul acestora .
Reproducerea : Regin baltii este un peste cu un apetit sexual ridicat asa se afce ca se reproduce de doua ori pe an o data in lunile mai – iunie si apoi la aproximativ o luna o face din nou , deci prin iulie – august . De regula depun icrele intr-o grapa sapata sau direct pe frunze sau vegetatie acvatica , femela le depune iar icrele sunt imbracate intr-un mucus gros si iau aspectul unor cordoane , apoi masculul ramane si le pazeste pana la eclozare .
Importanta economica : Nu stiu sa fi auzit undeva ca specia de peste este agreata de consumatori . Are carnea tare si are un gust fad . cei care o folosesc si o gatesc o mananca doar fripta .
Pescuitul reginei balti : Regina baltii fiind un peste rapitor se poate pescui la rama , la viermusi pe toata durata anului . Este in schimb folosita ca momeala cu rezultate remarcabile la pescuitul pestilor rapitori de talie mare ca stiuca , somnul , salaul datorita coloritului si rezistentei sporite .
Oricum pescari nu o iau acasa pentru mancare , marea majoritate o lasa sa moara pe mal.
Bibanul soare - regina baltii ( Lepomis gibbosus ) : 0 comentarii