Cateva locuri unde gasim pestii

Pescuit sportiv
Share
img

Ca si mine, majoritatea pescarilor stiu doar o parte, intr-o oarecare masura mai mica sau mai mare, din locurile unde gasim pestii, dupa o anumita specie sau mai multe specii la un loc, in apele de balta sau rauri, poate chiar si mare/ocean. Astfel in urmatoarele randuri, din experienta mea si a altor persoane, incerc sa descriu o parte din locurile de pescuit de pe lacuri si rauri.


In general, as putea zice ca orice peste indiferent de specia lui isi cauta un loc „preferat” unde sa gaseasca si hrana dar sa aiba si un loc unde sa se ascunda de rapitori si pescari, aici ma refer la diferitele obstacole din apa, care le intalnim toti la pescuit:

  1. stuf,
  2. bolovani,
  3. buturugi,
  4. gropi sapate de apa,etc. 

Pestii rapitori, avatul, salaul si bibanul, ii intalnim, in functie de anotimp si conditiile de mediu, in apele mai adanci ale lacurilor si raurilor, dar multi dintre noi pescarii ii prindem prin ape mai putin adanci inspre maluri, unde acesti rapitori vin in general sa vaneze, fiindaca apa este mai mica si pestisorii mici stau in locurile acestea. Un alt peste rapitor, stiuca, pe raurile noastre se prinde rar, dar pe balti ea se gaseste mai des si deseori o prindem din zona in care este stuf, caci ea isi inghesuie prada inspre maluile cu stuf deseori, dar o intatlnim si in apele mai adanci. Pastravul este un alt rapitor pe care il gasim in apele de munte pe langa bolovanii din apele repezi, buturugi, etc.


Un alt peste rapitor, dar si pasnic, spun pasnic datorita alimentatiei lui care nu consta doar in peste sau alte animale, este somnul care este intalnit pe mai toate raurile, dar si in multe lacuri. Acesta prefera in general locurile a caror fund este mai malos si cu multe obstacole.


Un alt peste considerat de unii rapitor si de altii ne fiind rapitor este cleanul, care pentru mine sincer il consider a fi mai mutin rapitor. Acesta se gaseste in proportie mai mare in rauri, fata de lacuri, si il intalnim in general in locuri, adanci sau mai putin adanci, cu fundul apei din nisipuri si peitrisuri.

Pestii pasnici, in general, cei din familia ciprinidelor se intalnesc pe toata raurile si mai toate baltile. Din aceasta familie o parte din ei se gasesc doar pe rauri sau canale care au contact cu ape curgatoare, de exemplu scobarul, mreana si moronas, care ii gasim in general in locuri cu fund nisipos si cu pietris, la formarea de praguri pe fundul apei, in ape nu foarte mari de pana la 3-5 m.

Alte specii din aceasta familie cum sunt platica, rosioara, obletele, babusca,etc., pe langa rauri sau adaptat si la apele lacurilor.

In rauri, acestea se gasesc in general in zona in care se gasesc si mreana, scobarul, iar pe balti alaturi de caras, in zonele cu apa mai putin adanca pe langa stuf.


Pestii din specia crapului, cteno, amur, novac, crap oglinda, de talie mica traiesc in balti in apa mai mica inspre maluri, iar cei de talie mai mare in largul balti, dar toti cand sunt prinsi incearca sa intre in diferite obstacole ca sa se elibereze (stuf, trestie, etc.). In rauri acestia la fel cauta zone cu abstacole multe: cu buturigi, radacini de copaci si bolovani.

Fire intinse tuturor.

 


 

Cateva locuri unde gasim pestii : 1 comentarii

  • imi place articolul tau...e bun pentru noi "incepatorii",pentru ca toata viata invatam ceva nou si nimeni nu le stie pe toate....