- Activitati
- Despre pescuit
- Anunturi
- Discutii
- Utile
Cloncul este instrumentul cu ajutorul caruia sunt emise zgomote specifice ce atrag somnul european - silurus glanis - stimulandu-l sa se hraneasca si, altfel spus, sa atace ceea ce el considera ca ar reprezenta prada favorita. Este o ustensila care se foloseste la pescuitul cu pluta, din barca, al somnului.
Forma cloncului nu este una standard. In functie de forma terminatiei acestora (partea care intra in apa),numita si "pastila", pot fi concave si convexe. Ambele modele sunt la fel de eficiente. Cel mai adesea cloncul are forma de umeras, dar poate fi si drept sau usor curbat, poate fi in forma de rigla sau de secera. Materialele folosite la fabricarea cloncului sunt lemnul, metalul sau carbonul, cele din carbon avand si pretul pe masura, dar greutate si durabilitate excelenta.
Grosimea cloncului si a pastilei. In perioada de primavara, sunt recomandate cloncurile de mici dimensiuni, subtiri, cu pastile mici, de regula concave, care mai mult clipocesc decat bat. Ideea este ca sunt extrem de eficace in atragerea exemplarelor mici de somn, mai active si mai usor de pacalit. Vara, in momentul apropierii furtunilor, pe vant si zgomot, cele mai bune modele sunt cele mari, cu sunet jos, ce se adreseaza capturilor capitale.
cloncul - forme si utilizare : 11 comentarii
- Comenteaza
Capturile pescarilor
Ultimele anunturi
Subiecte in forum
- Noi
- Comentariu nou
daca ai putea ne spune ce reprezinta bataia cloncului de a atrage somnul ar fi ok