Cosacul - viitori phirania de Romania

Despre pesti
Share
img

Cosacul este un peste de marimea obletelui ,traieste in zone mlastioanse din tara noastra dar si in balti si lacuri.Este un peste care se hraneste cu  aproape orice (asemanator phiraniei)am simtit-o chiar cu mana mea acum cativa ani cand am intrat intr-o balta.(poza  dig) In tara noastra putine mai sunt locurile unde mai intalnim acest peste .

CUM ARATA - este un peste de aproximatix 10-14 cm ,prezinta la nivelul botului niste tepi vizibile in parti,este asemanator altor pesti din aceasta familie(oblete,murghoi) pe spate este de culoare inchisa spre  negru,cu  mici mustati asemanatoare crapului,pe burta este alb-galbui din cauza namolului  de pe fundul apei.,cu aripioarele inchise la culoare.,lungimea maxima este de 15 cm (ajunsi la maturitate)

UNDE IL PUTEM GASII - din pacate putine mai sunt locurile  unde putem gasii acest peste,traieste izlolat mai ales in diguri(care din pacate  au fost sparte cele mai multe dintre ele.)dar mai poate fi gasit si in balti mlastionoase si garle,.cu ape tulburi.

MOD DE VIATA - modul de viata  al acestui peste este unul ciudat de ce?,pentru ca  acest peste prefera apa mai mica de 1 m in orice anotimp  fie vara il gasim la mal la un metru  de mal ,(nu putine au fost cazurile cand l-am prins cu mana.),fie iarna cand am pescuit la copca tot la 1  -2 m de mal la o adancime de 80 cm.(cu gandul ca il voi gasii,si l-am gasit)deci este un peste''universal''.prefera sa stea pe fundul apei  singur, deseori insotit de regina(biban de soare)ambii fiind asemanatori in modul de hranire.

Pescuitul la cosac - il putem pescuii ca pe orice peste , eu folosesc un bat de 2 m,un ac de 12,un fir de 0,14 si o pluta de 1 gram,reglata de o bobita de plumb.Pescuiesc acest peste de la varsta de 8 ani  digul fiind   aproape de mine,ma simt norocos ca am intalnit acest peste,multi pescari facand confuzie intre cosac si alte specii de peste.mai exista insa cateva tehnici de pescuit.

  • prima tehnica de pescuit este accea cu scartasul ; punem intr-un scartas (cu plasa fina, ca perdeaua) o bucata de mamaliga,si aruncam cateva rame sau viermi acolo in cos, lasandu-l usor in apa, tinandu-l 10 minute apoi il scoatem(prindeam cam, un pumn la o bagatura)

  • a doua tehnica este  accea cu sticla de 5 litri: taiem sticla de la jumatate introducem momeala acolo  ,facem doua gauri in mariginile sticlei si legam cu o ata,apoi o lasam usor  in apa dupa care o scoatem rezultatul fiind bun sau slab depinde cum mananca el.

HRANIRE: cosacul se hraneste in mare  parte cu larve de pe fundul apei,cu icrele pestilor,noi il pescuim cu rama,bucatele de carne,dar si cu viermusi,un lucru este de subliniat accest peste poate fi considerat un peste rapitor la  prima  vedere,dar spre deosebire de salau,biban,somn care sunt tot rapitori si se hranesc integral cu momeala vie,cosacul se hraneste si cu mamaliga,miez de paine galben (o noua reteta  ) pufulete dar si cu alte momeli.

Acum vreau sa vorbesc putin despre modul in care cosacul a distrus un  ecosistem .

Digul din imagine este arhiplin de cosac cred ca singurul din ROMANIA, si foarte putin cu alte specii (caras 10 %,somn , 5%, regina(biban de soare) 15% restul de 70% fiind populat de cosac.,s-a inmultit  ani la rand nefiind deranjat de nimeni pentru ca,, salau nu exista,biban nu exista in acest dig iar somnul pre putin.

A distrus un ecosistem, cum ?   simplu.....a mancat ani la rand  icrele  depuse de caras in perioada  de prothibitie.si asa repopularea a scazut dramatic,un exemplu :din 50.000 icre 40.000 au fost mancate de cosac, 5.000 din alte cauze iar intr-un final 5.000 au devenit pestiori pentru ca mai tarziu acestia sa cada prada plaselor braconierilor. insa... braconierii sa nici nu auda de cosac le fac'' zile grele''

GUSTUL: ei bine trecem de la  agonie la extaz, pot sa spun 100%  ca acest peste este mai gustos, ca somnul sau salaul, acum dupa gustul fiecaruia....de obicei  se pregateste  prajit in malai, (taraneste) cu o mamaliga , cu un musdei de unstroi si cu un vin de trupina.


REPRODUCEREA: cosacul se reproduce din an in an,in perioada martie-aprilie cand malurile ''fierb''insa lunile de foc cand nu poti sa te tii cu 2 bete sunt iunie- iulie.


ALTE  CARACTERISTICI cosacul mai este folosit ca momeala la somn raspunde mai bine ca  oricare alt pestior insa din pacate cam aici se termina viata acestui peste in acest dig pentru ca in viitorul apropiat digul va fi spart de catre autoritati,pentru ca distruge in fiecare  primavara zici de gospodarii din cauza viiturilor.insa odata cu viiturile pleaca si pestele si asa a  ajuns si in alte bati din zona care au legatura cu OLTUL. am si prins  cativa vara trecuta intr-o balta  din zona,si asa  '' phirania de Romania se extinde.....

Cosacul - viitori phirania de Romania : 1 comentarii

  • puteai mai bine sa pui o poza cu acest peste ca nu stiu sigur la care specie te referi