Cosacul cu bot turtit ( Abramis sapa ) si Cosacul cu bot ascutit ( Abramis Ballerus )
Putin sunt ce care stiu de cosac si mai putin sunt cei care au prins un exemplar . Eu personal recunosc ca nu am prins nici unul sau daca l-am prins nu l-am deosebit de platica . oricum este un peste care traieste si in
Denumire : Cunoscut sub denumirea de cosac acest peste asemanator platicii este cunoscut stiintei ca avand doua ramuri : cu bot turtit numit Abramis sapa si cu bot ascutit numit Abramis ballerus .
Raspandire cosacul cu bot turtit – Abramis sapa : Cu un areal destul de redus cosacul traieste in fluviile nordice ce se varsa in Marea Neagra , Marea Caspica dar si in fluviile sudice ce se varsa in Marea Caspica . In tara noastra il gasim pe tot parcursul Dunarii , la varsarea fluviilor mari in Dunare ca , Prut , Siret , Mures , Somes , Olt , Timis .dar si in lacul Razelm .
Raspandire cosacul cu bot ascutit – Abramis ballerus :
Traieste in apele dulci de prin Filanda si Suedia in apele bazinelor Morii Nordului si Marii Baltice dar si in bazinul Nordic al Marii Caspice si Marii Negre .In tara noastra il gasim in fluviile mari ale tarii ca Dunarea si in cele care se varsa in Dunare , Siret , prut , Olt . Mures .si celelalte de la ses .
Caracteristici :
- Cosacul cu bot turtit
Corpul este inalt si de forma rombica , botul mare cu o forma caracteristica inalta cu gura mica subterminala . Partea dorsala a cosacului este albastrui- cenusie iar lateralele argintii cu reflexe metalice , abdomenul alb – argintiu. Dorsala cosacului care traieste in lacuri este mai intunecata iar cei care traiesc ape mai curate sunt de culoare mai deschisa . Cei doi lobi codali sunt inegali , seamana bine cu platica dar este mai mic .
- Cosacu cu bot ascutit :
Corpul mai oputin alungit decat in cazul altor specii din familia sa , are fruntea bombata , gura mica si putin oblica in sus . Botul pestelui este scurt si ascutit . Caudala este adanc scobita lobul interior este mai lung decat cei superior . Corpul acoperit cu solzi marunti si subtiri . Culoarea predominanta a dorsalei este albastra , cu laturile argintii cu reflexe metalice si abdomenul alb fara luciu . Toate inotatoarele sunt tivite cu negru , inotatoarele perechi sunt de culoare galbuie iar cele neperechi sunt cenusii .
Hrana : Cosacul cu bot turtit si Cosacul cu bot ascutit :
Cu toate ca difera modul de hranire de cel al platicii cu care se inrudesc se hranesc cu zoobentos ( larve de insecte acvatice , viermi , crustacee , scoici si melci ) asta o fac vara apoi continua sa se hraneasca cu zooplancton , in special pureci de apa .
Dezvoltare
- Cosacul cu bot turtit
Cosacu cu bot turtit ajunge destul de rar la lungimi de 30-
- Cosacul cu bot ascutit
Ajunge rar la lungimi de
Reproducerea
- Cosacul cu bot turtit
Reproducerea se face pe cursurile inferioare ale raurilor mari sau Dunare si in lacuri , de la mijlocul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii mai , femela depune de regula cam 30000 – 45000 de boabe de icre galbui- albicioase de 1,2-
- Cosacul cu bot ascutit
Reproducerea se face mult mai timpuriu fata de restul abrarnidelor . depunerea icrelor se face in martie – aprilie la o temperatura de 10-12 grade Celsius .Icrele sunt ma mari decat cele de cosac cu bot turtit de 1,3-1,5 mmsi sunt galbui – albicioase .
Importanta economica
Valoarea gastronomica a pestelui este destul de mare , carnea alba si gustoasa se poate pregati in diferite feluri . trebuie sa se tina cont de faptul ca , cosacul ca si platica are oase multe si fine .
Pescuitul sportiv
In unditele pescarilor apare ocazional cand se da la platica si caras .Se prinde in apropierea fundului apei , ustensilelesi momeala sunt cele asemanatoare prinderii platicii .
Cosacul : 0 comentarii