Cum abordam o partidă de pescuit pe o apă sălbatică

Aventuri la pescuit
img

Pescuitul în ape sălbatice reprezintă o activitate recreativă populară în România, oferind pasionaților oportunitatea de a se conecta cu natura și de a-și testa abilitățile.

Sa presupunem ca sunteți invitat sa faceți o partida pe o apa sălbatica intr-un loc necunoscut. In următoarele rânduri, va voi explica, cum trebuie sa abordam o astfel de partida fără a avea prea multe cunoștințe despre locul respectiv. Hai sa vedem cam ce am putea face ca sa avem o partidă de pescuit reușită.

Pescuit pe ape stătătoare - lacuri , baraje

In primul rand alegerea locului de pescuit este dintre toate cel mai dificil lucru de făcut, dar in același timp si cel mai important. In funcție de anotimp vom caută locuri cu adâncimi diferite, primăvara si toamna pestele in găsim pe apa mai mica, care se încălzește mai repede,  iar vara trebuie sa il căutam pe apa adânca deoarece la adâncimi mari temperatura apei este cat de cat constanta.

Ne uitam sa vedem din ce parte bate vântul, deoarece un pescuit cu vântul din fata, mai ales daca este si destul de puternic este aproape imposibil deoarece nu poți sa lansezi, iar daca bate din lateral, trebuie sa cauți un loc cu stuf sa te protejeze.

Întotdeauna sa căutați un loc mai retras, mai îngust, unde sa nu va deranjeze ceilalți pescari, locurile pe care nu s-a pescuit deloc sunt cele mai bune de multe ori, de ce? pentru ca daca s-a pescuit cu o zi înainte pe locul respectiv, a rămas si nada pescarului in apa care a adunat pestele mic dar si racii, iar daca nu a fost buna, a alungat complet peștii, sau sa presupunem ca a avut o nada buna, prinzătoarea, va fi dificil pentru noul venit sa învețe pestele sa isi schimbe meniul si sa treacă pe alt tip de nada, din aceste puncte de vedere prefer locurile virgine, lipsite de agitație.

Pescuitul la vargă - undiță

Daca pescuim la undita este bine sa căutam locurile cu stuf mult, deoarece acolo găsim si pestele, sau locuri cu agățători, ex: copacii căzuți in apa, chiar daca exista riscul sa pierdeți ceva cârlige si monturi.

Zgomotul pe care il face pescarul pe mal este extraordinar de important, cu cat este mai multa liniște cu atât se asigura continuitatea capturilor, pentru ca in cazul peștilor precum babușca,  roșioara  plătica, aceștia  se sperie foarte ușor, de crap nici numai vorbesc.

Îmbrăcămintea de asemenea, trebuie sa fie cat mai închisa la culoare, fără culori reflectorizante in lumina soarelui sau prea stridente, așa numitele culori de camuflaj sunt ideale.

Pescuitul la lansetă pe ape stătătoarea

Daca pescuim la lanseta, trebuie sa ne căutam un loc care sa nu aibă obstacole in imediata apropiere a malului, pentru a permite aruncarea, ex copaci, buruieni etc, cu cat aruncam mai departe uneori spre centrul apei cu atât este mai bine, deoarece montura va fi la o distanta cat mai mare de zgomotul de pe mal.

Sa vorbim puțin despre  monturi un alt factor decisiv, cu cat alegem o linie de pescuit mai fina, cu atât sunt șanse mai mare de reușita, chiar daca riscul pierderii unei capturi mai mari creste, trebuie sa ni-l asumam, la cârlig mic intra si peste mare dar la cârlig mare nu va intra niciodată peste mic. 

Nada trebuie folosita in funcție de anotimp, si de culoarea apei.

  • primăvara, când pestele este amorțit se recomanda o nada cu aroma pe baza de alcool si mai puține uleiuri
  • vara si pe măsura ce apa se încălzește este indicat sa introducerea aromelor fructate precum cele de : căpșuna, vanilie, miere, anason, usturoi etc.).
Insa mare atenție cu cantitatea folosita, deoarece întotdeauna prea mult strica.

Aromele sunt importante din punctul meu de vedere dar nu si decisive, am observat ca aproape de fiecare data culoare nadei contează. Pe apa limpede nada poate sa aibă culoarea neagra (se adaugă șrot) sau maro, pentru ca pestele sa fie cat mai puțin suspicios, ciprinidele se bazează si pe văz si pe simt, dar si pe instinct, daca ceva nu e in regula nu va manca.

Când pescuim pe ape care au multa vegetație pe fund, atunci avem nevoie de culori cat mai evidente, roșu sau galben sau portocaliu, Exista destui coloranti naturali pentru aceasta

pescuit pe ape curgătoare - râuri

Pescuitul pe ape curgătoare oferă o experiență unică, diferită de pescuitul în lacuri sau bălți. Curentul apei, variația adâncimii și structura fundului apei influențează comportamentul peștilor și necesită tehnici și echipamente specifice. In parte se aplica regulile expuse mai sus pe ape stătătoarea precum lacuri , baraje, acumulări naturale de apa.

Condițiile meteorologice pot influența activitatea peștilor și siguranța pescarului. Util este sa consultați si un solunar de pescuit pentru a vedea orele potrivite  când activitatea peștilor este la maxim. 

Specii de pești întâlnite în ape curgătoare:

Răpitori: Știucă, somn, avat, clean. Aceștia preferă zonele cu curent mai puternic, unde pot vâna prada.

Pești pașnici: Crap, mreană, scobar, babușcă, plătica. Aceștia se găsesc în zone cu curent mai lent sau în apropierea malurilor.

Echipament necesar mai puternice decât cele folosite în lacuri, pentru a face față curentului apei. Mulinete robuste și cu o capacitate mare de fir. fire mai rezistente la abraziune și la tracțiunea curentului si trebuie sa ai la îndemâna plumbi cu diferite greutăți, pentru a menține momeala în zona dorită.

Sfaturi si recomandări pentru ape curgătoare:

Locurile sălbatice au alte reguli si pești de cele mai multe ori trebuie căutați. In primul rand pentru alegerea locului de pescuit se va proceda la fel, locul cu agățături este cel mai bun, structurile si obstacolele adăpostesc pestele de forța curentului si se simte in siguranța. Cu cat sunt mai multe obstacole cu atât mai bine, copaci, crengi si aluviuni dar si o iarba plutitoarea. Observați curentul apei și identificați zonele cu potențial de pescuit.

Adaptați tehnica și echipamentul la condițiile specifice ale fiecărei ape curgătoare si experimentați cu diferite năluci și momeli pentru a descoperi preferințele peștilor.

Fiți atenți la siguranța dumneavoastră, în special în zonele cu curent puternic.

Echipamentele specifice pescuitului pe râuri si lacuri

Echipamentul de pescuit variază în funcție de specia de pește vizată și de tehnica de pescuit preferată. Echipamentul pentru pescuitul în ape curgătoare trebuie adaptat la specificul acestui tip de apă, ținând cont de factori precum curentul, adâncimea și tipul de pești vizați. 

Cele mai comune tehnici de pescuit în ape sălbatice includ pescuitul la spinning, pescuitul la feeder și pescuitul la muscă.

Fiecare necesita un anumit tip de echipament ce i-l vom dezbate pe larg in alte articole dedicate fiecărei tehnici in parte.  Hai sa vedem cam ce echipament ar fi necesar pentru un astfel de pescuit:

Lansete și mulinete:

  • Pentru răpitori (știucă, somn, avat): Lansete puternice, cu acțiune rapidă, pentru a face față curentului și peștilor mari.
  • Pentru pești pașnici (crap, mreană, scobar): Lansete medii sau puternice, cu acțiune progresivă, pentru a absorbi șocurile și a permite lansări precise. Lansete de tip feeder, special concepute pentru pescuitul cu coșulețe de nădire.
  • Mulinete robuste, cu o capacitate mare de fir, pentru a face față tracțiunii curentului și a peștilor puternici. 
  • Mulinete cu frână precisă, pentru a controla peștele în timpul drilului.

Echipament pentru linia principala

  • Fire rezistente la abraziune, pentru a face față frecării cu pietrele și alte obstacole. 
  • Fire cu diametru adecvat, în funcție de speciile de pești vizate și de condițiile apei.
  • Fir textil, sau monofilament rezistent.       
  • Plumbi de diferite greutăți și forme, pentru a menține momeala în zona dorită, în ciuda curentului.
  • Cârlige ascuțite și rezistente, adaptate la speciile de pești vizate.
  • Plute special concepute pentru ape curgătoare, care să ofere stabilitate în curent.

Nade si momeli

  • Năluci artificiale (voblere, lingurițe, rotative) pentru răpitori.
  • Momeli naturale (viermi, larve, mămăligă) pentru pești pașnici.
  • Coșulețe de nădire (feeder) de diferite greutăți și forme, pentru a menține nada în zona cârligului.       

Echipament extra necesar pentru partide pe ape curgătoare

  • Minciog, pentru a scoate peștele din apă.
  • Foarfece sau clești, pentru a tăia firul și a scoate cârligul.
  • Cutie pentru năluci și accesorii.
  • Vestă de salvare.
  • Îmbrăcăminte adecvată condițiilor meteo.
  • Cizme sau waders, pentru a intra în apă          

Legislație și permise pentru ape sălbatice:

Iată câteva aspecte importante de care trebuie să țineți cont:

Permisul de pescuit: Pentru a pescui în apele publice din România, este obligatoriu să dețineți un permis de pescuit valabil. Acesta se poate obține de la Asociația Națională a Pescarilor Sportivi din România (ANPSR) sau de la alte asociații afiliate.

Perioade de prohibiție: În anumite perioade ale anului, pescuitul este interzis pentru a proteja speciile de pești în timpul reproducerii. Aceste perioade variază în funcție de specie și de zona geografică.

Reglementări specifice: Fiecare zonă de pescuit poate avea propriile reguli și restricții, cum ar fi dimensiunea minimă a peștilor care pot fi reținuți sau tipurile de unelte permise. Este esențial să vă informați cu privire la aceste reglementări înainte de a începe pescuitul.

Conduita si sfaturi utile pentru pescuitul pe ape sălbatice:

  • Respectați mediul înconjurător și nu lăsați gunoi în urma dumneavoastră.
  • Practicați pescuitul responsabil și eliberați peștii subdimensionați sau pe cei care nu sunt destinați consumului.
  • Informați-va asupra condițiilor meteorologice, și asupra condițiilor apei din zona unde doriți să pescuiți.
  • Asigurați-vă că aveți un echipament de prim-ajutor.
Pentru informații detaliate și actualizate, vă recomand să consultați site-ul ANPSR sau să contactați asociațiile locale de pescari.

Cum abordam o partidă de pescuit pe o apă sălbatică : 14 comentarii

  • simplu te duci in locuri greu accesibile, de exemplul eu ca sa pescuiesc pe acest canal intram in apa pana la brau, asta pe timp de vara pt ca erau apele prutului tare crescute...

  • foarte bun articol,ai dreptate ,linistea la pescuit conteaza mult,dar ce faci,cind vin cu masinile,trintesc usile da drumu la manele?
    fir intins

  • bine mane, ai un 10 din partea mea!

  • foarte frumos......fir intins.

  • foarte tare

  • felicitari pt art!

  • intra pe mess

  • lasami si mie un tel

  • da, de ce?

  • constantinescu ionut u esti asta?