Despre lin (Tinca Tinca)

Despre pesti
Share
img

Tinca Tinca - LINUL

Orice se zice si oricum ar fi , este o specie de peste care incet incet dispare , mai ales ca marea majoritate a bazinelor , a luciului de apa au fost concesionate sau cumparate si desecate si apoi populate doar cu anumite specii de peste ce cresc rapid , au un randament economic sporit ( toti umbla dupa castig ) si nu necesita o intretinere costisitoare , iar cei care au norocul sa ami prinda cate un exemplar nu tin cont de marime .

Descriere : Specie cu crestere inceata ajunge la o lungime normala de la 30-60 cm si o greutate madie de 1,200-1,600 kilograme , dar in mod exceptional poate ajunge pana la 70 centimetri si cu o greutate de pana la 7,5 kilograme . Exemplarele obisnuite ajung la marimi cuprinse intre 25-30 cm si cu o greutate de 300 grame .

Avand o forma mai deosebita se poate spune ca are corpul gros cu capul mic si gua indreptata spre in sus , dotata cu doua mustati mici iar gura are doua buze groase . Imbracat intr-un strai gros de solzi mici de marime , alungiti si adanc infipti in piele ( derm ) . Corpul este acoperit cu un strat gros de mucus , cel face foarte greu de prins si de tinut in mana .Toate intatoarele sunt rotunjite , iar masculii fata de femele sunt mai mici si diferenta se poate observa la inotatoarele ventrale si pectorale .


Mediul de trai : Adaptat si traind in medii cat mai diferite normal ca si coloratia este diferita adaptata mediului in care exista , coloratia este in functie de natura apei , asa se afce ca daca traieste in ape mai curate culoarea este mai deschisa , iar in ape tulburi mai inchisa ( mlastini , sau alte ape tulburi ) .Putem spune ca este colorat destul de variat astfel negru sau mai bine zis verde inchis sau chiar negru pe spate , abdomenul are o culoare galbuie iar lateralele corpului un galben – verzui sau chiar auriu , inotatoarele sunt d o culoare cenusie sau negricioasa . Irisul ( culoarea ochilor ) este rosie .

Hranirea : Fiind o specie foarte putin mobila , unde si facut locul acolo sta , de aceea prefera baltile , apele statatoare , cu un fund malos si nu intra in ape curgatoare , doar daca este fortat . Se hraneste in general cu plante vii sau moarte , dar si cu moluste , prefera Valvata si mai ales Bithynia , deasemeni cu insecte si crustacei dar si viermi , resturi organice inghitite odata cu malul de pe fundul apei .

Traieste pe fundul apei , nu-i place lumina fuge de ea , dar cand vine noaptea activitatea lui creste devine vioi .

Reproducerea : Prin natura lui , linul ca specie de peste este putin pretentios la lipsa oxogenului in apa , se reproduce de bicei in lunile mai – iunie atunci cand temperatura apei atinge o temperatura de 22-25 grade celsius depunand oule pe frunze sau pe alte vegetatie acvatica chiar si pe fundul malos , ele se prind foarte usor de plante .

Maturitatea sexuala o atinge destul de tarziu la 3-4 ani . Este rezistent la lipsa apei , linul poate rezista si o zi . Are ca dusmani naturali stiuca si bibanul .
Importanta economica :

Carnea alba , dulce este gustoasa si foarte cautata , considerata o delicatesa , se pregateste de obicei rasol dar si in alte mancaruri . Este foarte apreciata .

Unde traieste : Este un peste de helesteu , balta sau lac dar este un peste care creste mai greu decat crapul . Totusi se mai intalneste si prin alte areale ca bazine inchise , canale , baraje .

Mod de pescuit :
Se poate pescui si in mod sportiv totusi este pretentios. Cu o nadire potrivita si cu o momeala buna se pot ivi si surprize . Am prins la viermusi , dar rar .


Despre lin (Tinca Tinca) : 0 comentarii

Nu exista comentarii