Pescuitul la sheffield sau match ,cum mai este cunoscut, nu e un stil foarte pretentios si nici faarte scump din punct de vedere al investitiei insa ca orice stil de pescuit poate avea si produse la preturi mai piperate dar care bineinteles aduc si un plus de calitate.
Iata o lista cu strictul necesar pentru acest stil de pescuit,astfel vom avea nevoie de:
- o lanseta telescopica sau din bucati cu lungime intre 3,6 m si 4,5 m. Exista si mai lungi dar nu cred ca este cazul, puterea de aruncare a acestora poate varia de la 1 la 30 de grame, uneori chiar mai mult, cele mai uzuale fiind cele cu putarea de aruncare intre 25 si 30 grame. Puteti alege ce marca doriti in functie de buget si preferinte.
- o mulineta dedicata, marimea 3000 sau 4000 ,cu tambur inalt si neeaparat cu rulment la galet, pentru a prevenii rasucirea firului.
-
- fir scufundator de 0,14mm-0,16mm pentru pesti mici/medii sau 0,18 -0,20 pentru ceva crapi mairasariti.
- plute lestate (vezi articolul ,,Pescuitul cu waggler), cu greutati in functie de distanta la care pescuiti. Acestea incep in jurul a 5 grame si pot urca pana la 30 grame.Foarte important:greutatea plutei ofera distanta de pescuit si stabilitatea in apa pe vant. O pluta grea nu este neeaparat pentru peste mare,iar una cu lestaj mic nu este neeaparat pentru peste mic .La o distanta de 40 metri de mal se pot vedea la fel de bine si trasatura unui oblete si cea a unui crap, la o echilibrare corecta a plutei , vom avea afara din apa doar antena acesteia.
- sistemele de prindere si blocaj ale plutei pe fir sunt foarte importante,in cazul sistemului cu pluta culisanta, vom avea nevoie de argafa culisanta care face legatura dintre fir si pluta si care va culisa intre opritoarele de pe fir,aceste opritoare pot fi siliconice sau din ata. Recomand folosirea celor din ata si fixeaza mai bine pe fir fara a se deplasa la presuini mari. In cazul monturii culisante pluta nu are voie sa ajunga in apropierea plumbajului principal deoarece riscam ca pluta sa se rascuceasca dupa aceasta., aici intervine nodul opritor din partea de jos a monturii aflat la minimum 50 cm fata de plumbajul principal. In cazul plutelor grele recomand folosirea a doua noduri apropiate, folositi montura culisanta atunci cand adancimea apei este mai mare de 2 metri, daca apa este mai mica recomand folosirea dispozitivului care fixeaza pluta pe fir.
- plumbii necesari, veti folosi in functie de preferinte ,olivete culisante sau fixe si un set de alice despicate care va permit o echilibrare fina.
- vartejele mici, numarul 22-24, sunt indinspensabile, acestea vor face legatura intre firul principal si struna pentru a impiedica rasucirea firului principal.
- fire de struna si carlige in functie de talia pestilor.
Accesoriile indinspensabile pentru pescuitul la sheffield:
- prastia de nadit
- markerul de fir
- prastia este folosita la nadire iar markerul de fir este o carioca solida,cu care vom marca firul in momentul stabilirii distantei de pescuit, unde a sti de fiecare data unde sa plasam pluta.
- nu uitati sa luati minciogul cu voi in pescuitul la match este foarte folositor mai ales daca pescuiti singur.
Daca vreti sa tineti pestii cat mai bine atunci veti avea nevoie de un juvlenic mai lung peste 2 metri, si rezistent pentru a nu avea suprize.
Fir intins.
alinhulea stie deja prea multe din pescuit probabil era ultima persoana la care sa-i explici.a dat-o la oha,nu te-ai prins?
salut,
frumos articol.
@alinhulea.
hai sa-ti zic pe scurt care e diferenta intre pescuitul standard la pluta cu orice bat/pluta si sheffield/match:
1. se pot face lansari de 50m+ (nu reusesti asta fara echipamentul si tehnica adecvata)
2. folosind echipament adecvat poti pescui si pe vant in stilul asta fara sa ai probleme.
3. lumea decurge la acest stil pentru ca drillu este nemaipomenit. se prind in stilu asta si crapi de pana la 5 kg. (peste depinde de noroc pentru ca esti obligat sa folosesti fir relativ subtire si exista sansa sa-ti rupe firul).
fir intins
lasa-i aline, nu-i stresa!;-)))))
da uite chiar nu stiam ca tehnica vine de la numele orasului,intersant.
nu noi am scos aceste denumiri ---englezii-- ,ei pot sa scoata 100 de feluri de pescuit ,omu iti dai seama ca nu aplica sau le cunoaste pe toate,unuia ii place la fixa ,altuia la crap,altu la spining ,altu la musca etc.fir intins.
:))) deci ca sa lamurim : exista trei feluri de pescuit la pluta : cu lanseta ca tot omu(seinfeld cum cum o fi :))), cu varga (ca si copiii) , si cu paru ala de 20m (am auzit cai zice rubeziana :))).
mai sunt si alte denumiri ?
(ps. nu ma luati de prost, ganditiva ca asa gandeste unu care se apuca acum de pescuit :p...am pescuit la pluta destui ani in toate felurile :p )
tehnica a fost pusa la punct de pescarii englezi din orasul sheffield, inca de la sfarsitul anilor 1800 cand de atunci si pana prin anii 1980, metoda a fost numita,,the sheffield style'' - stilul/metoda sheffield.
astazi ei o numesc simplu-pescuit la pluta cu lanseta sau mai simplu pescuit cu waggler.
wagglerul - este un termen britanic care desemneaza plutele prinse pe fir doar cu un capat, celalalt capat ramane in aer, atarna.
mai bine vezi articolul,, despre pescuitul cu vaggler''de la pagina 3, ultimul.
@alinhulea
pescuiesti la 'sheffield' (denumirea i-a fost data deoarece acest stil a aparut in acea regiune din anglia), dar intr-un stil simplist asa cum pescuiau ei acum ceva vreme. daca pescuiesti cu o lanseta la pluta se cheama ca pescuiesti la 'sheffield' indiferent daca ai sau nu echipamentul adecvat :))
sheffield nu-i pt tine.
ok, si care e diferenta intre pescuitul banal la pluta si "sheffield" sau "match" cum zici tu ?
...acuma ne apucam sa dam denumiri "fancy" la toate chestiile...
deci, eu daca bag o pluta de cucuruz culisanta infipta intro sarma si pusa pe fir cu o bucatica de plumb , un ac de 14 si am un batz de piper si mulineta arges(made in ro) , asta se numeste pescuit la sheffield/match sau doar dau cu bata in balta ? :)))) ...lamurestema !!!