forfacul si importanta lui in pescuitul la stationar

Tehnici de pescuit
Share

Pescuitul la stationar - forfacul


Prin forfac se intelege partea terminala a oricarei monturi, care vine in contact direct cu pestele si determina modul de prezentare a momelii. Asadar, avem tot interesul sa il alegem bine.

Care sunt caracteristicile unui forfac bun, care sa nu sperie pestele si sa ne ajute sa-l prindem?

Ce diametru si ce lungime de fir trebuie sa utilizam?

Aceste caracteristici, depind evident, de tipul de pescuit abordat, de pestii cautati si nu in ultimul rand, de zona de pescuit. Exista o foarte mare varietate de forfacuri evident acestea se vor construi in functie de:

  1. pestele vizat
  2. substratul - solul balti/locului de pescuit
  3. prezentarea momelii
  4. adancimea la care se va lansa momeala (la fund, intre ape)

Din acestea rezulta componentele ce vor realiza forfacul.

Componentele de baza ale unui forfac sunt:

  1. carligul
  2. firul cu care se leaga carligul (textil, monofilament, textil cu camasa (rigid, moale, etc)
  3. vartejul sau alta componenta care leaga forfacul de montura/linia principala
  4. alica - daca se foloseste asa ceva pentru echilibrare

Nota - pe langa acestea se mai pot folosi si alte compoenente in functie preferinte si de modelul ales

De obicei, pescarii acorda cea mai mare importanta alegerii carligului, pentru ca acesta prinde pestele. Marimea, forma, si grosimea lui sunt factori esentiali in modul in care recepteaza momeala si o inghite.

Dar de modul de alegere si realizare a forfacului depinde ceva si mai important, si anume, modul in care este prezentata momeala. O momeala care se comporta nenatural, fixata de un forfac ce trezeste neincredere, va determina majoritatea pestilor sa evite testarea finala, astfel incat muscaturile vor fi putine, indiferent de calitatea carligului.


Pentru pestii activi, speriosi, care se hranesc intre ape sau deasupra substratului, asa cum sunt babusca, rosioara, cleanul, lungimea clasica a forfacului este in jurul valorii de 15 cm. Aceasta lungime poate creste la 20-25 cm cand este vorba de aceleasi specii pescuite in ape curgatoare. Speciile care au gura plasata orizontal sau putin superior vor prelua momeala intr-un plan orizontal.

Grosimea forfacului pentru astfel de specii precaute variaza intre 0,06 si 0,10 mm, iar in ceea ce priveste carligul, se va prefera marimea medie de 20-22 cu modele usoare, mai subtiri, care sa sperie cat mai putin pestele atunci cand acesta aspira momeala.

Trebuie precizat ca lungimea forfacului nu este neaparat distanta dintre carlig si nodul de racord al forfacului la linia principala, ci distanta dintre carlig si prima alica(numita si plumbul de contact) daca se foloseste pe forfac.


In cazul in care rupem forfacul si facem altul mai mic sau mai mare, precizia pescuitului se reduce si este obligatorie o alta sondare a adancimii apei atunci cand se pescuieste intre ape si se vizeaza o anumita adancime.

De aceea este bine sa confectionam mai multe linii identice in ceea ce priveste dispunerea plumbilor, marimea si greutatea carligului si lungimea forfacului. 

forfacul si importanta lui in pescuitul la stationar : 5 comentarii

  • am vrut sa zic,ca sunt mai nou

  • eu sunt mai noi pe la aceste forumuri si nu am vazut pana acum comentariile dar pentru baiatul cu luciul apei sa stie dar probabil a aflat pana acum ca,luciul apei inseamna suprafata apei.oricum cand te mai intereseaza ceva da un search pe google,gasesti cam tot ce te intereseaza

  • va rog mai multe poze sau filmulete cu forface ca sa invatam si noi astea incepatorii

  • sunt mai fraierica si ma informez si eu de unde pot tot aud (luciu de apa) cu ce se mananca?

  • se poate posta o linie cu care se da intre ape ? ca nu le am mai deloc cu pescuitul dar pasiunea e ff mare