IN CAUTAREA SILURUS-ului

Tehnici de pescuit
Share

 

Somnul european [Silurus glanis], uriasul apelor dulci de la noi este prezent in Dunare,in majoritatea marilor rauri-Olt, Mures, Prut, Somes precum si in unele lacuri si Delta Dunãrii în mod special dar si in amenajarile piscicole care au creat un mediu optim de viata pentru acest peste.


Este un peste destul greoi si lenes, rareori paraseste "culcusul" in care stã pentru hranã, deplasându-se pe distante mici.

Somnul este perfect adaptat vietii pe fundul apei,unde haladuieste cea mai mare parte a timpului,cu rare incursiuni intre ape si la suprafata.Rapitor nocturn,incepe a-si cauta hrana dupa caderea intunericului si pana in zorii zilei.


Trebuie cautat catre apusul soarelui si dimineata devreme.Somnii tineri umbla in carduri,in permanenta cautare de hrana.

Adult,somnul paraseste cardul,devenind solitar,el stabilindu-si o zona de panda si vanatoare,devenind agresiv fata de semenii care-i incalca teritoriul.Locul unde salasluieste difera.
In apele curgatoare trebuie cautat cu precadere in gropane,anafoare,in spatele unor obstacole naturale sau artificiale,caci prefera zonele cu un curent slab si fund malos.
In lacuri il gasim in gropane,la adancimi mari,cuptoarele de sub maluri,hatisuri submerse.

Momelili eficace vor fi tocmai acelea care formeaza hrana de sezon;

  • primavara broscute,coropisnita,buchet de rame,lipitori,intestine de pasare,ficat
  • vara se vor adauga si larvele de rusalii,raci si pestisori vii sau morti.

Vâneaza în special noaptea dar nu rare sunt cazurile de somni prins ziua, rareori la suprafata, unde atacã mici vietuitoare - caras, babusca, oblete, tipar, mihalt, broaste, soareci, pui de rata etc.


Are o sensibilitate marita la diferentele de presiune si nivel ale apei, în momente de acest gen se ridica la suprafaþã, inotând cu abdomenul în sus.

 

Perioada optima pentru pescuitul somnului tine de la inceputul lunii aprilie pana la mijlocul lunii noiembrie.
La pescuitul cu plumbul pe fund se foloseste un singur carlig,asezat inapoia carligului,in care se agata o broscuta vie in asa fel incat sa-i lase cat mai multe posibilitati de a se misca.

Carligul se introduce prin pulpa broastei de sus in jos,respectiv din interior catre exterior.

Se poate nadi cu ficat proaspat,intestine de pasare,viscere de peste...

Daca folosim ca momeala pestisorii morti,este indicat ca acestia sa fie taiati pe burta,viscerele stimuland simtul olfactiv,foarte dezvoltat in cazul somnului.

La pescuit cu naluci,eficiente s-au dovedit voblerele de adancime[alb-argintii]precum si rotativele capitale nr.5 si chiar mai mari.

Se foloseste cloncul pt atragerea lui si se prinde la lingura oscilanta(10 g-19 g),voblere(7 cm-12 cm)

 


Somnul sta in apropierea fundului apei,dupa lansare si momentele de asteptare ca naluca sa ajunga in apropierea fundului,recuperam lent,purtand-o prin adancurile intunecate unde somnul sta la panda.

Muscatura somnului nu este violenta,asemanandu-se mai degraba cu oprirea nalucii intr-un obstacol.

Trebuie intepat energic,apoi este mai bine sa-l obosim,semnul care indica oboseala somnului este aparitia unor bule de are la suprafata apei.Scoaterea somnului din apa se face cu gafa sau cu mana.

Echipamentul pescarului trebuie adaptat taliei pestelui vizat.

Este necesara o varga rigida,pentru a intepa si a face fata drilului indelungat,cu mulineta robusta si fir 0,40-0,50.

Daca somnul scapa, vom sti cat a fost de mare dupa mucozitatile lasate pe fir,producandu-se astfel pana de somn,adica insomnia produsa de gandul ca nu la-ti prins!

Acum ma scuzati....tocmai mi-a tras la broscuta!

FIR INTINS

IN CAUTAREA SILURUS-ului : 0 comentarii

Nu exista comentarii