Intretinerea mulineteleor:
Sculele necesare sunt:
- lubrifiant (vaselina, ulei) a se avea in vedere recomandarea producatorului
- Degresant (benzina, solutii degresante, etc) se pot cumpara de la menaj sau vopseluri
- Carpa
- Spatula – sau orice ce ne va ajuta sa punem vaselina pe angrenaje
- Picurator in cazul in care gresam cu ulei
- surubelnita
Mod de realizare a gresarii:
- se desface mulineta (in cazul in care este vb de mulinete care au venit cu schema se va tine cont de aceasta – daca o mai avem – daca nu vom avea grija la ordinea in care vom pune fiecare componenta desfacuta si vom realiza o schita mentala sau pe o foaie cu piesele) ATENTIE! Unele mulinete au ansamble si subansamble foarte complicate ! atentie la arcuri sau parghii deoarece acestea odata cu desfacerea carcasei pot sa se deplaseze de la locul lor.
- se va verifica starea angrenajului si a rotilor componete mai ales in cazul in care dupa un timp simtim ca avem jocuri sau zgomote care la inceput nu existau. Praful, ungerea necorespunzatoare pot distruge aceste profile – flancuri – ale dintilor. Se verifica jocul din axul rotilor dintate, acesta fiind o problema des intalnita in cazul distrugerii rotilor dintate. Deplasarea axiala duce la uzura dintilor deoarece acesta nu mai are distanta axiala corespunzatoare si „calca” pe o alta zona a dintilor, profilul acestora si distanta axiala fiind obtinut prin calcule complicate.
- se schimba aceste angrenaje in cazul defectelor, in caz contrar distrugerea va continua si la alte piese din ansamblu. Uneori procurarea rotilor dintate constituie o problema dar incercati sa contactati producatorul sau sa cautati mulinete second hand care au alte defecte.
- se va degresa mulineta in totalitate.
- se unge cu vaselina intreaga suprafata accesibila a angrenajelor si a rulmentilor care nu sunt capsulati
- este recomandat: a se asambla la locsi a se se realizeaza cateva miscari de recuperare dupa care se desface iar si se mai verifica visual locurile care nu au fost unse corespunzator.
- Mulinetele multiplicator vin cu un ulei propriu, care trebuie sa abunde in zona angrenajelor. Oricum ele vin si cu un manual foarte bine pus la punct care explica pas cu pas intretinerea lor.
- se asambleaza mulineta si se vor verifica buna functionare a franei – in poz maxima sa blocheze complet tamburul – daca nu se inlocuiesc discurile.
O mulineta ingrijita corespunzator ne va tine multi ani si ne va oferi satisfactii depline pe mal in lupta cu pestii. Daca nu avem grija de ea o sa avem surprize neplacute.
Si acum un pic de practica:
De ce avem nevoie la desfacerea mulinetei – excludeti mouse-ul :)
Artilea grea pentru desfacerea mulinetei trebuie sa includa si o cheie reglabila
Se va inlatura tamburul in prima etapa
Se inlatura manerul mulinetei
Se inlatura suruburle care tin semicarcasele
Incercati sa tineti minte ce tip de surub de unde l-ati desfacut in cazul in care nu aveti/nu mai aveti manualul de intretinere a mulinetei deoarece intr-o mulineta avem in medie 3-5 tipuri de suruburi
Se va inlatura piulita care tine pe ax partea mobila a mulinetei
Se inlatura acea mica tija metalica care blocheaza rotirea libera a tamburului (unele mulinete mai avansate realizeaza altfel acest lucru aceea tija fiind inexistenta)
Vom obtine acces la angrenajul mulinetei si la partile in miscare a acesteia. Atentie la arcurile care blocheaza sau ofera revenirea unor parghii sau clicheti deoarece acestea sunt foarte usor de scos din locasul lor si greu de pus la loc
Si acum vom curata mulineta de resturile anterioare de vaselina. Dupa acest pas vom trece la gresarea mulinetei
Aici avem un rulment necapsulat. Se va aplica vaselina direct pe bilele angrenajului.
Partea componenta a angrenajului melcat care transmite miscarea de la bratul mulinetei la galet se va gresa pe intreaga lui suprafata de contact.
Se va gresa melcul si tja mulinetei.
Se vor gresa angrenajele mulinetei preferabil cu vaselina
Intretinerea mulinetelor - gresarea : 0 comentarii