Aparute relativ in arsenalul pescarului de rapitor,acum cca 15-20 ani,acestea au fost adoptate rapid,constituind pentru multi cele mai productive dintre naluci.
Actioneaza eficient in cele mai variate conditii si ptr. cvasi-totalitatea speciilor de prada. Jigul este, simplist vorbind compus din:
- o bucata de plumb turnat
- cu un carlig in ea.
Acesta este prevazut,de obicei,cu monturi de pene,par,fibre sintetice ori corp de plastic,moi si modificat odata cu aparitia nalucilor din plastic moale. Forma cea mai folosita este aceea de bila,dar exista o multime de alte forme, fiecare creand alte caracteristici:
- bila - lucreaza bine in mai toate situatiile, se scufunda repede, dar ochiul de prindere tinde sa agate vegetatie
jig bila
- glont - un alt rapid scufundator, taie usor curentul, pentru ca nu se asaza atat de rapid ca cel cu chila,canmd e topait,se agata mai rar si e mai atragator pentru pesti
jig glont
- ciuperca - special conceput pentru pescuit cu plastice moi in vegetatie, forma capului si cele doua contre de pe gatul jigului,apara plasticul si-l impiedica sa iasa de pe jig cand smucim din iarba
jig ciuperca(mushroom)
- Flat Head - turtit vertical,trece usor prin apa,cu mica rezistenta si coboara rapid,fiind ideal pentru curent sau apa adanca. jigul se strecoara prin curenti si ajunge pe fund unde se afla pestii mari. pescarii de rau il gasesc ideal pentru a ajunge la pestii din structuri. Pescarii ce pescuiesc in apa sarata folosesc aceasta forma deoarece pot ajunge pot folosi greutati mai mici pentru a ajunge mai repede pe fund
jig flathead
- banana - ochiul carligului fiind in capatul plumbului,coada se ridica cand jigul se scufunda si coboara,ideal pentru pescuitul pe verticala
jig banana
- piramida - ochiul acului pozitionat in varful piramidei, asigura o alunecare usoara prin vegetatie, fara agatatura
jig pyramid
-
stand-up [in picioare] - capul este astfel conceput incat carligul sta in sus cand jigul este pe fund, este potrivit pentru curent si destul de rezistent la agataturacapul este astfel conceput incat carligul sta in sus cand jigul este pe fund, este potrivit pentru curent si destul de rezistent la agatatura capul este astfel conceput incat carligul sta in sus cand jigul este pe fund, este potrivit pentru curent si destul de rezistent la agatatura capul este astfel conceput incat carligul sta in sus cand jigul este pe fund, este potrivit pentru curent si destul de rezistent la agatatura
jig stand-up
-
Ultra minnow - jig-uri care au capul in forma de peste.
jig ultra minnow
-
Teardrop - distribuirea greutatii ii ofera jigului o actiune buna, iar varful bombat face ca acesta sa atinga primul subtratul cand este recuperat in "dinti de fierastrau". pe fiecare parte se afla o cavitate care se poate vopsi pentru a defini ochii. Datorita gulerului se pot monta pene, fulgi pentru a face jigul mai atragator
jig teardrop
-
horsehead [calut] - capul, ca de cal, este prevazut cu o paleta pe vartej, care adauga vibratii si stralucire
Jig calut
Protectie la agatare - Unele jiguri sunt prevazute cu aripioare protectoare[sarma,plastic] care evita agataturile prea dese,dar creaza probleme la inteparea pestilor. Inteparea trebuie sa fie mai puternica si rapida pentru a suplini opozitia aripioarelor.
VARFUL - A pastra varful perfect ascutit este cel mai important. Carligul este cel care prinde! Controlati chiar si in timpul pescuitului agerimea acului si nu pregetati sa-l schimbati daca nu se poate ascuti rapid si bine. O piatra fina sau o pila diamantata,semicerculare,sunt lucruri indispensabile in trusa de prim ajutor. O solutie mai scumpa este de a folosi ace ultra-ascutite[chimic,laser]macar in locurile unde agataturile sunt minime si marimea pestilor o necesita.
MARIMEA - Carligul mare agata si tine mai bine in gura pestelui[dar si in vegetatie]. De multe ori nu prea ai muscaturi sau sunt scurte. Unul mic e mai discret,trece usor prin vegetatie,dar pestele mai scapa. Cei de facut? Este preferabil sa avem jiguri de aceiasi greutate cu carlige de diferite marimi,potrivite cu aceea a plasticului folosit si pestilor urmariti.
GREUTATEA - Este aspectul principal pe care il au in vedere pescarii. Selectia trebuie sa fie un compromis intre specia cautata,adancimea apei,viteza curentului, cea a vantului si nu in ultimul rand grosimea firului si caracteristicele plasticului folosit.
Astfel pentru biban, greutati de la 2-5 g sunt in general acceptate,pentru salau sau stiuca, 5-15 g, pentru pesti mari [somn,pastrav de lac] se pot folosi jiguri si de peste 20 g.
Naluca trebuie sa ajunga si sa lucreze la adancimea dorita,dar nu sa se scufunde....ca toporul! O regula general valabila spune sa adaugam cca 4 g pentru fiecare 3 m de apa.
De exemplu, trebuie macar 7-8 g de plumb pentru a atinge o adancime de 6 m. In curent lent aceleasi 7 g vor atinge doar 4-5 m.Cu cat curentul este mai rapid,vantul mai puternic,greutatea trebuie marita.Explicatia:presiunea crescuta asupra firului,aceasta incetinand caderea jigului.
Folosind plastice simple mai mari sau mai mici,influentam viteza de coborire a jigului,adaptandu-ne situatiei.
Din aceasta insiruire rezulta marea versatilitate si rapida adaptare a jigurilor la diferite situatii,un mare atu fata de celelalte naluci.
Sper ca aceste detalii sa va ajute in pescuitul rapitorului la jig si doresc tuturor FIRE INTINSE si un an mai bun.
Jiguri si naluci : 0 comentarii