Larva de albina

Nade si momeli
Share
img

 

La inceputul sezononului de pescuit, pentru a-si recapata vigoarea, crapul cauta cu precadere hrana naturala vie, cum ar fi de exemplu larve de insecte. Pescarii care locuiesc in vecinatatea marilor rauri sau Dunare sustin ca pana la seceris una din cele mai bune momeali pentru crap ar fi larva de albina salbatica!

cuib de albine salbatice

Cuiburile’’ acestor insecte sunt construite cu multa migala din ceara, asemanatoare fagurilor si le gasim in cele mai variate locuri: podurile surelor sau grajdurilor, pe sub tiglele de pe acoperis, dar si in salciile de pe malul raurilor. 

In functie de marime, un asemenea cuib poate contine 100-200 celule, care seamana la forma cu cele de fagure si in fiecare din ele se dezvolta o larva.

fagure cu larve

 

Operatia de adunare a larvelor nu este una lipsita de pericol, dar cu putina iscusinta vom reusi fara probleme. In primul rand actiunea o vom planifica in jurul orelor amiezii, cand albinele sunt plecate la serviciu’’. 

Avem de a face doar cu cativa bodyguarzi’’ pa care- iputem pacali cu usurinta. Pentru orice eventualitate ne vom imbraca suficient de gros, cu capison, eventual a plasa trasa pe fata cum folosesc apicultorii. 

Daca ne-am echipat corespunzator, cu ajutorul unui par vom lovi cuibul in asa fel, ca el sa cada din prima lovitura si sa se rostogoleasca la o distanta cat mai mare de locul sau initial. ,,Paznicii’’ fiind consemnata la domiciliu nu vor parasi  amplasamentul initial al cuibului roind doar in jurul locului respectiv. Astfel putem aduna larvele din cuib, fara a fi expusi vreunui pericol. Le adunam intr-un borcan curat, cu capacul perforat pentru aerisire. Tinute astfel intr-un loc racorcos, larvele vor putea fi mentinute in viata chiar si o saptamana, timp suficient pentru o partida , doua.

larve de albina

 

 

Larvele albinei salbatice seamana foarte mult cu viermusul comun, dar are corpul mult mai voluminos, ceea ce este tocmai pa gustul crapului.

Pentru fixarea larvei in carlig, introducem varful acestuia in gura larvei, dupa care il tregem usor pana trece de curbura, astfel incat varful carligului sa iasa din corpul larvei pana aproape de spin. Daca larva este suficient de mare, ajungem sa punem una
singura in carlig, daca nu, putem pune si cate doua, ori buchet.

Daca dupa cateva zile de depozitare, datorita caldurii larva trece in stadiul de pupa, nu ezitati sa le folositi in carlig. Crapul, dar si alti pesti le vor  consuma cu placere.


Fir intins si multa atenti la ,,recoltare’’!

 

Larva de albina : 18 comentarii

  • @vladtepes..ai punctat,.."albinele nu sunt muste"(ce inseamna "kukoti sunt sfanti".)"nu stiu",,,"nu stiu" s au terminat goangele(altora)...nu am vrut sa fie jignire....(daca admin o considera ,sau ,altii,sa o stearga).......haideti ca m ai sunt tz momelii!>>>>>sa avem fire intinse!!!!

  • @lupushor..am idee de astea..de "oaua",munca ,efort....paduchi ,.. fac si albinele(si altii)......larvele (vii)cu greu le scoti din bocci,...lucratoarele munncesc la fel ......nu trebuie sa distrugi o familie pt un trintore (care m ai da de 2 ori din "coada".....tara e plina de "goange".......sa auzim de bine!!!!!!

  • domnule danem se vede ca nu aveti nimic in comun in legatura cu apicultura dar va agitati foarte tare. aveti idee dvs cam cate oua de trantor depunde o matca tanara si fecundata?(ca sa nu mai zic de una batrana sau nefecundata) cu siguranta nu.aveti idee cam cat muncesc albinutele ca sa hraneasca acele larve de trantor? sa le ventileze? apoi sa aduca hrana pentru trantori, apoi sa ii infometeze sa-i izoleze si sa ii dea afara? si sa nu mai zic pe larve de trantor se dezvolta si anumiti paraziti. eu apreciez ca iubiti albinele dar orice apicultor care isi tine cat de cat din scurt familiile de albine are grija ca surplusul de trantori sa fie inlaturat pentru a usura munca albinutelor.asa ca oricum o parte din larvele de trantori nu mai ajung la maturitate, ca ajung momeala pentru crapustean sau mai stiu eu unde e alegerea fiecarui apicultor.

  • lasati ma albinele in pace nu merita nici riscu si albinele nu sunt muste....
    kukoti sunt sfanti

  • raspundeti!!!va e frica...pescuim cu albine!!!!muste, trintori,(elefanti) ......s au terminat momelile ....ce "drac" aveti ...?????avem rime ,goange(toti) hai sa schimbam experiente!!???? mamaliga e baza..

  • terminarati momelile!!??(sunt oltean) ce aveti??gata albinele...avem goange(toti)....hai !!fir intins!! va rog terminati cu albinele.

  • ce aveti ma cu albinele???? sau cu trintorii???au si ei rostu lor.!!!!sau terminat elefantii??crocodilii?? nu dau eu lectii,,, dar 90% din polenizare o fac albinele. aveti muste,rime,elefanti,in europa,crocodili....dar ce aveti cu albinele???? scotetiva momeala asta din cap......ce dr...acu ajungem ca si chinezii in 60(cu mao,,,,,,,,,,stiu ca ma repet)........mai sunt si carii..... trezitiva!!!!!

  • lupushor_1637 bine spus albinutele le lasam si sarim pe trantori :)) sa sti ca o sa incerc si io o ideie buna

  • m-am gandit si eu la momeala asta si o am la discretie tot anotimpul cald insa nu am incercat niciodata. nu va mai agitati ca omorati "copiii" albinutelor, asa cum se folosesc larvele de albina la fel se pot folosi larvele de trantor(masculul albina) care este mult mai voluminos decat o larva de albina lucratoare. la primavara o sa incerc momeala asta si o sa vad ce iese.

  • mai tata, ca sa gasesti albina salbateca la noi, iti trebe nu numa cunostinte de apicultura (nu viespi, musca intepatoare, etc)dar si scule adecvate. da cine are cunostintze de apicultura... iubeste aceasta musca... iar din stup, ce sa zic, e ca si cum a lua copilul tau din bratzele mamei si l-ai da la nada pt. un crapusor sau clean!!! numai face din astea tinere !! e pacat de ceea ce ne-a oferit mama natura si tatal univrs!!!