Lota Lota - Mihalt

Despre pesti
Share
img

LOTA LOTA – Mihaltul 

Considerat un peste foarte gustos mihaltul este pescuit si prins fara a tine cont de marime motiv pentru care este asa putin si rar , de aceea trebuieste protejat sa nu sa se ajunga in situatia de disparea specia .

Trebuie spus ca in Romania , mihaltul traieste in toate apele curgatoare , dar prefera apele mai reci cu toate ca este adaptat la rauri , fluvii sau lac . Iubeste apele adanci reci dar si limpezi .

Este un peste rapitor asemanator somnului. 

Raspandire geografica :
Nascut in familia codului ( Gadidae ) , face parte din o supraclasa , supraclasa pestilor ososi , subclsa neopterygii , supraordinul paracanthopterygii, ordinul Gadiformes , familia lotinae . Este un peste care s-a retras in apele mai sudice ale continentului.

 
Bineanteles ca in Romania traieste in toate apele curgatoare pana la zona scobarului , dar nu este la fel de numeros in toate raurile , exista ape in care se prinde rar cate un exemplar .

Poate fi gasit mai des in Mures , Olt , Crisuri , Tisa , Jiu , Somes , Bega , Prut , Siret , Dorna , dar si Bistrita cum dealtfel se gaseste si in Dunare chiar si in lacuri formate prin revarsarea acestor ape .

Biologie : Este un peste destul de rar cu forme de adaptare la lac sar fluviu sau rau , iubitor de ape adaci si pe cat posilbil si reci . Pe timp de vara se misca putin dar cand se raceste timpul devine activ parasindu-si locurile de adapost . Atunci cand vara caldura este mare sta in scorburi de copaci cazuti in apa , in gropi , sub pietre , la dos trecand intr-un somn de vara cand se hraneste foarte putin parasind locul foarte rar .

Ziua sta ascuns pintre pietre aproape nemiscat dar odata cu venirea noptii pleaca in cautarea hranei . Este un peste foarte nesatul mancand aproape tot ce-i iese in cale .

Caracteristici : La prima vedere seamana cu somnul dar se deosebeste de somn prin cele doua inotatoare dorsale care se intind pe mai bine de jumatate din corp .

  • Inotatoarele ventrale sunt deasemenea lungi iar cea de la coada este dispusa separat si se intinde pe o mare parte di pedunculul caudal al pestelui .
  • Corpul mihatuluieste lung , partea din fata este aproape cilindrica iar partea din spate aproape plata.
  • Gura este mare dotata cu dinti de forma conica , desi , ochii mici si in varful botului are doua mustati scurte iar sub el un ami lunga .
  • Corpul este acoperit cu solzi mici .
  • Este alunecos din cauza unei secretii abundenta . 

Colorit : Culoarea predominanta este brun – verzui , corpul si inotatoarele cu o dispunere ca marmoratii de unde si denumirea . Irisul ochilor este verzui iar burta albicioasa cu mentiunea ca mediul in care traieste influienteaza culoarea .


Cresterea : Desi rapitor , mihaltul creste foarte greu influietat de modul de hranire . In mod normal are o lungime cuprinsa intre 30-40 cm si in mod exceptional poate ajunge la o lungime de 1 metru si o greutate de de pana la 2,4 kg . Greutatea medie variaza intre 0,5 – 2 kg , exceptional la peste 10 kg dar foarte rar . Trebuie spus ca mihaltul de rau este mai mic decat cel de lac . 

Reproducerea : Maturitatea sexuala o atinge in jurul varstei de 3-4 ani cu toate ca masculul atinge maturitatea sexuala mai devreme cu 1 an . Reproducerea se face prin depunere de oua , femela depune cam 300000-400000 de icre de culoare galbui si destul de maricele cam 1-1,2 mm . Perioada de depunere este cam de la sfarsitul lunii noiembrie si pana prin ianuarie atunci cand este zarit inotand in grupuri .

Hranirea : Cand este pui se hraneste cu larve de insecte , rame , melci si alte moluste . Mihaltul se hraneste si cu icrelel altor specii de pesti provocand destule pagube . Exemplarele mari se hranesc cu pesti dar si cu raci , insecte , melci . Consuma aproape orice pe timpul iernii pofta de mancare creste aproape proportional cu temperatura de afara .


Importanta economica :

  • Mihaltul este o specie de peste foarte apreciat pentru carnea sa .
  • Carnea alba este lipsita de oase dar este foarte gustoasa fiind folosit aproape in toate preparatele de peste .
  • Mai trebuie spus ca ficatul de la mihalt contituie o adevarata delicatesa pregatit in diverse retete .

Pescuit : Dupa cum am aratat vara se prinde mai greu din cauza modului de hranire , situatia se schimba adata cu venirea anotimpului rece . Se cauta in locuri cu apa adanca sau prin locurile in care isi face veacul .

Se pescuieste si prin metoda cu pluta dar si la adanc si se poate folosi cu succes momeli ca :

  • lipitori
  • pestisori
  • rame
  • intestine de pasare sau chiar bucati de peste .

prinderea lui nu necesita multe cunostinte .

Mai trebuie spus ca este foarte apreciat de somn fiindu-i un adevarat dusman . O mica adaugire dac pana acum nu se punea problema prinderii mihaltului ,

incepand cu 2009 s-a introdus o lege care interzice prinderea mihaltului de orice marime cel putin in zona Prutului si a Dunarii .



Lota Lota - Mihalt : 0 comentarii

Nu exista comentarii