MONTURA DE CARAS CU NADITOR CULISANT
Am sa va prezint o montura stiuta de putini pescari, care poate sa fie folosita pe tot parcursul anului in pescuitul carasului dar si a altor specii. Voi incepe cu descrierea acesteia mentionand in acelasi timp particularitaile pentru fiecare anotimp.
Cum se realizeaza si de ce aveti nevoie:
- 2 vartejuri: unul de care se leaga firul principal de la montura si cel de pe mulineta si unul de care se leaga carligul de jos
- 2 varnisuri in care se vor introduce capete de scobitori, cablu sau sarma subitre, pentru ca aceastea sa culiseze pe fir, intre ele se va pune o bila de care se leaga carligul de deasupra naditorului, intre margica si varnisuri trebuie sa fie un mic spatiu, astfel incat bila sa se roteasca libera, incurcarea petelei de la carlig cu firul principal am monturii fiind imposibila. Un alt avantaj al acestui sistem este ca in cazul in care pescuiti pe o balta cu substrat malos, puteti ridica carligul pana in aproprierea vartejului sus.
- Inca 4 varnisuri si 2 bile care sa culiseze deasupra si dedesubtul naditorului, pentru a amortiza socul impactului acestuia cu vartejul de jos, astfel presiunea de pe nodul clinci scazand considerabil, oferind o protecitie buna.
- un naditor culisant, cu greutate intre 10-30 grame, se poate folosi si unul mai greu in caz daca pescuiti in ape ce au un curent ridicat, forma acestuia fiind mai putin importanta.
- 30-40 cm de fir monofilament intre 0.20-0.35, firul trebuie sa fie cat mai elastic si matasos, un exemplu bun fiind Carp Expert Multicolor
- Carlige cuprinse intre numerele 10-14, pentru primavara, dar pentru vara puteti utiliza si intre 6-8, carligele in functie de ce fel de peste vreti sa prindeti. Pentru primavara si toamna cand apa este mai rece recomand carlige cat mai subtiri, cum ar fi Carlige Gamakatsu 2030 de culoare albastra si Carlige Gamakatsu F22, carlige cu ochet intoarse, nu va uitati ca au o forma mai ciudata, pentru acest tip de montura sunt perfecte deoarece agata excelent, plus ca acele fine permit momelii vii sa miste mult mai bine in apa. Pentru vara se pot trece la carlige ceva mai solide in cazul in care pescuiti la mamaliga sau pufuleti, cum ar fi Gamakatsu 3310 cu varful tip ,,cioc de papagal''. Peteala de la carlig, variaza cel de deasupra naditorului si cel de dedesubt intre 8-12 cm, iar cel de pe naditor care este optional, intre 4-5 cm. De ce spun ca este optional? Legea nu permite decat folosirea a doua carlige, dar de multe ori cel mai prinzator s-a dovedit a fi carligul de mijloc, deoarece acesta se infinge in naditor, pestele care se aduna la nada fiindu-i aproape imposibil sa refuze viermii/rama/larva/pufuletele de pe carlig, ramane la latitudinea fiecaruia folosirea acestuia sau nu.
- Firul folosit pentru legarea carligelor: primavara si toamna, de obicei monofilament intre 0.12-0.16, dar se poate pune si textil intre 0.04-0.08, in functie daca pescuiti sau nu intr-o zona cu substrat curat sau cu agatatori; pentru agatatori recomand firul mono deoarce acesta cedeaza mult mai usor decat firul textil, acest principui aplicandu-se in orice anotimp; pentru vara se va opta in primul rand pentru fir textil intre 0.10-0.16, si mono intre 0.18-0.25, eu unul prefer firul textil, simplu sau teflonat, pentru aceasta perioada. Folosesc fir textil de la Berkely Fireline pentru ca acestea sunt printre putinele fire subtiri importata la noi in tara, iar in cazul folosirii unui fir mono prefer Trabucco Fluorocarbon, sau in cazul unei zone cu obstacole submerse Baracuda Multicolor .
e simplu...faci o bucla o introduci prin bila dupa care treci carligul prin ea...
nu inteleg cum se poate lega carligul de bila.exista in comert bile speciale pentru astfel de monturi?am folosit si eu o montura asemanatoare este ok si la platica cu condita sa nu depaseasca acele marimea 10.
mosule,mai stai putin pana vei ajunge sa pescuiesti carasai!cu 2 plumburi si doi viermi ,niciodata nu o sa faci nimoic
este buna montura , eu o stiu de 20 de ani
f eficace fiind de finete ,fir subtire si carlige mici ,8-10-si chiar 12 primavara .
montura e buna in special unde este mal,este usoara si ramane in tinta pestilor nu se duce in mal, eu o folosesc din barca si este foarte eficace!, e ok!
daca pui teflonat nu se incurca...si chiar si cu simplu se incurca greu, daca margica aceea se roteste e foarte dificil, poate doar din vina pescarului sa se innoade.
este foarte bun firul textil dar la 15 20 de aruncari se slabeste si se incalcesc acele de tronsonul monturi ;)
eu am folosit margele de o sumedenie de culori. am ajuns la concluzia ca cel mai bine prind cu rosu si negru, sau albastru inchis, restul cam sar in ochi si cum pescuiesc pe ape limpezi orice detaliu conteaza. culoarea firului este si ea importanta, eu unul nu imi permit sa dau cu fire de culori tipatoare, ai putea in timpul unei partide sa vezi daca am dreptate, la una din monturi sa dai cu markerul negru pe fire, si apoi sa compari eficienta acesteia cu randamentul celorlate monturi. ms pt aprecieri.
o montura de finete !insa forfacul de pe momitor il voi lega cu nod alunecator deasupra . intre forfacul de sus si momitor.eu folosesc textil berkeley galben de 0.6 sau 0.8 ,legaturi scurte,iar margelutele nici o data albe .cele galbene au facut diferenta la testari.felicitari pt. articol!cu stima!
google translate?