montura pentru porumb

Monturi
Share

Dupa atatea monturi de pescuit concepute pentru momeala miracol numita boilies este
timpul sa ne indreptam atentia asupra unei monturi pentru o momeala, care inca
e ,,painea ’’crapistului roman": boaba de porumb.


Montura pentru porumb

Pe buna dreptate porumbul se bucura de o popularitate imensa  in randul pescarilor de crap din intreaga lume. Se poate folosi atat ca momeala, cat si ca nada, este usor de procurat, si cel mai important aspect, le place crapilor la nebunie. Totusi trebuie stiut ca pescuitul cu boaba de porumb are un mare dezavantaj, daca montura nu este
bine aleasa, vom avea foarte putine muscaturi, sau in cel mai bun caz, numai rateuri.

De ce? Sa vedem mai intai modul in care se foloseste porumbul ca nada. Ca sa obtinem efectul de a atrage si retine in vadul nostru cat mai multi pesti mari, nadirea trebuie facuta in cantitati considerabile. Aici apare prima problema, printre sute, chiar mii de boabe de nada cum sa facem ca pestele sa le apuce pe cele trei sau patru din carligul nostru?


A doua problema, crapul se hraneste cu hrana de pe fundul apei. La o cantitate mare de hrana, care consta din boabe mici si de dimensiuni egale, va lua boabele de porumb cu o forta constanta. Aceasta forta va fi suficient de puternica, incat sa ridice de pe fund doar boabele de porumb , fara alte impuritati. Astfel, crapul va prelucra sistematic zona nadita, culegand ca un aspirator toate boabele care se ridica spre botul lui, dar cateva boabe nu se vor ridica indeajuns spre el, pentru ca sunt mai grele decat celelalte. Sunt boabele de care atarna carligul nostru, ingreunandu-le astfel in mod considerabil. 

Solutia acestor doua probleme este montura pentru porumb. Cu ajutorul ei putem scoate in evidenta momeala, iar in acelasi timp putem face astfel incat momeala sa fie mai usoara sau la fel de grea ca si nada.

Carligul ideal pentru acest scop are forma clasica a carligelor de crap (virf in ,,cioc de papagal’’ , tija scurta, curbura larga), este relativ mic, pentru a fi usor nr.4 sau nr.6, dar in acelasi timp trebuie sa fie solid.


Ca forfac vom folosi fir textil, mai intai taiem 30 de cm de fir de pe rola, de un  capat legam un inel de otel cu un diametru de 2-3 mm. 

Firul il vom lega de carlig cu ajutorul nodului: nodul nod fara nod’’. 


Montura pentru porumb realizare



  • Pentru asta, plasam inelul pe spatele tijei carligului, aproximativ acolo unde se termina tija si incepe curbura. 
  • Celalalt capat al firului, il trecem de sus prin ochetul inelului. 
  • Incepem sa matisam  firul pe tija , plecand de la ochet, formam 8-10 spire, trecem firul din nou de sus prin ochet si strangem nodul. 
  • Avem nevoie de un material plutitor, alternativ se poate folosi lemn de balsa sau polistiren. 
  • Aceste bucati de material plutitor le tragem cu ajutorul unui ac de cusut pe o ata tare sau pe niste fir impletit impreuna cu boabele de porumb care vor forma momeala. 
  • Aceasta salba o innodam fara sa stringem ochiul prea mult , pentru a nu despica boabele de porumb cu ata, acest mic ,,colier"’’ il legam de inelul de otel. 
  • La maximum 2 cm de carlig plasam una sau mai multe alice de plumb. 
  • Lestul trebuie sa fie doar atat de greu incat montura sa se scufunde la fel de incet sau mai incet decat boabele  de porumb cu care nadim (testati la mal).
  • La capatul liber al forfacului facem un ochet cu ajutorul unui nod dublu, astfel incat lungimea forfacului sa fie de circa 15 cm. 
Este important ca forfacul sa aiba aceasta lungime, pentru ca la pescuitul cu porumb plutitor exista pericolul ca pestii sa inghita momeala foarte adanc, fara sa se miste  din loc, fiind prea preocupati cu adunatul boabelor de nada. 

 

Cu un forfac scurt, acest pericol este eliminat si carligul prinde intotdeauna in buza. 

Va sfatuiesc sa folositi ca momeala boabe de porumb uscat, nepreparat, pe care le gauriti cu un burghiu cat mai fin, pentru a le putea trage pe ata, care nu are voie sa fie prea slaba.


Spor la treaba si fire intinse!

montura pentru porumb : 13 comentarii

  • sau punem pe fir de par cu ajutorul crosetei folosit si la boilies si pelete, doua trei boabe si terminam cu un porumb flotant.si cu asta nu mai avem nevoie sa ne complicam inutil cu ace ,chestii si "coliere"de porumb

  • bv niste poae mai trebuiau si era perfect

  • frumos articol,dar daca poti pune si niste poze.....oricum felicitari....