Montura stiuca simpla
Va prezint montura pentru stiuca realizata de pescarii francezi pentru pescuitul stiucilor de dimensiuni mari, in lacuri adanci, unde sunt folositi ca momeala bibani si ciprinide (babusca, rosioara, obleti mari, carasi, etc.), cuprinse intre 10-20 cm.
O conditie pentru reusita este ca pestii destinati acestei monturi sa fie capturati din lac-ul de unde vom pescuit, chiar inainte de pescuit si sa fie folositi cat mai repede o.
Aceasta datorita faptului ca pesti elibereaza feromoni de stres acest proces se diminueaza odata cu prelungirea captivitatii.
Dupa cum este stiut, acesti feromoni de stres contin o importanta informatie de avertizare, informatie ce este interceptata si de stiuca. Stiuca va fi atrasa de acest feromon, stiind ca la capatul urmei olfactive se afla un peste ranit ori panicat si destul de facil de capturat.
Eficienta monturii se bazeaza pe mai multe premise: intotdeauna in apropierea unui banc de pesti se va afla si rapitorul, iar daca montura noastra va fi suficient de vizibila si corect prezentata ii va stimula agresivitatea, chiar si in conditiile unei activitati
de hranire scazute.
Simplitatea poate fi demonstrata prin descrierea componentelor necesare pentru o montura pentru stiuca:
- o struna simpla de kevlar (15 cm lungime),
- o agrafa cu vartej, un jig de 10-15 gr.,
- o ancora,
- o alta struna de kevlar de 20-25 cm. Si
- un stoper de cauciuc care poate fi un varnis sau o rondelã.
nu trebuie sa fie exagerata, pentru a permite totusi o anumita dinamica a pestelui.
De ce o struna de kevlar si nu una din otel? Deoarece este mult mai usor de prelucrat si asigura pestelui din montura o miscare mai naturala, insa dupa fiecare captura este
recomandabil sa verificati cu atentie integritatea strunei.
Realizarea monturi pentru stiuca
Realizarea unei monturi pentru stiuca:
La capatul liniei, ( folositi un monofilament de 0,25 mm, dar si un multifilament de 0,20 mm va asigura un plus de finete si senzitivitate) se leaga struna de kevlar (cea de 15 cm).
La capatul liber al strunei va fi atasat un vartej cu agrafa.
Cealalta struna de kevlar (cea de 20-25 cm) se pliaza la jumatate astfel incat la capetele libere va fi legata ancora.
Lungimea acestei strune duble va fi adaptata in functie de lungimea pestelui pentru a nu avea bucla, excedent ce va agata struna in eventualele elemente de structura.
La celalalt capat al strunei duble se face un lat cu care va fi atasat jigului (pe curbura acestuia) - atentie!- abia dupa ce va fi montat pestisorul viu, infigand carligul prin ambele buze.
Urmeaza stoperul, apoi infingeti un brat al ancorei in spatele pestelui (imediat dupa inotatoarea dorsala) avand grija sa nu-–i sectionati coloana vertebrala.
Fir intins!
2011 fir intins
o poza da pentru realizare corecta daca se poate fir intins
@bentud...pune te rog niste poze...(acceptam tz calitate)....multam!!!fire intinse!!!!