Nadirea in pescuitul modern

Nade si momeli
Share
img

In trecut pescarii nu nadeau asa de mult, ci mergeau la pescuit aruncau betele in apa si asteptau pestele, pe cand in ziua de azi aproape toti pescarii recurg la o nadire cand merg la pescuit pentru a atrage pestele mai repede, de altfel sunt tot mai multi pescari care pescuiesc in general doar pe pat de nada.

Astfel ca nadirea la o partida de pescuit se poate face in mai multe moduri, cu diferite tipuri de dispozitive, nazi care mai de care de aromate, si multe altele, ceea ce dupa parerea mea nu mai este un pescuit tocmai natural ci unul care il rapidizeaza, in care pestele nu mai cauta foarte mult carligul ci il gaseste repede datorita nazilor.

Asadar pentru nadire se utilizeaza dispozitivele urmatoare:

Momitoare sau feeder care pot fi impartite in doua categori, si anume:

- naditoare inchise care sunt prevazute cu orificii de diferite marimi folosite la nadirea cu viermi in general.



- naditoare deschise care au doar o parte din peretii laterali sau chiar lipsesc, folosite in general la nadirea cu nade din fainuri la care putem amesteca alte momeli ca:

  1. viermi,
  2. porumb,
  3. canepa fiarta, etc.
  4. pelete
  5. seminte diverse
  6. spartura de boiles


Racheta este un alt dispozitiv de nadit format dintrun cilindru care are la capatul superior o camera cu aer, iar la celalalt capat un sistem de prindere. Aceasta la utilizare se face in modul urmator, se umple cu nada racheta iar la capatul inferior se face un dop din pamant sau pasta. Camera de aer are rol de a tine racheta in pozitie verticala pe substrat. Cand se goleste racheta aflam atunci cand odata ce dopul se dizolva aceasta iese la suprafata apei. La acest dispozitiv se foloseste o lanseta de putere mare pentru a putea lansa racheta care poate ajunge la 250 grame. Aceste lansete se ma numesc si "SPOD" si eu putere de aruncare incepand de la 4lbs.

Racheta se poate folosi pt a nadi cu:

  • seminte
  • boiles-uri+ pelete
  • porumb


Cobra este un dispozitiv tot mai folosit de o lungime de aproximativ 1m realizata din diferite materiale. Un randament foarte bun il are la aruncarea nazii de forma sferica si anume a biollies-urilor, dar si a bulgarilor mici de nada daca au o consistenta suficient de mare astfel incat sa nu se dezintegreze in aer.

Prastia de nadit sau catapulta este  foarte utilizata de pescari fiindca ajuta foarte mult sa lasezi nazi usoare la distante marisoare cum sunt viermii, cerealele, boillies, etc. si acigura o precizie ridicata la distante de peste 10 m pana la 50m - 80m.

 


 

Cupa de nadit - este un instrument de nadire ce permite aruncarea nadei pana la 130m, cu o lanstea buna si o tehnica adecvanta.

Cu acesta catapulta se arunca bulgari de nada (de dimensiuni intre 5-8 cm diametru), acestia pot fi formati din foarte multe ingrediente, practic pescarul isi alege componenta nadei in functie de preferrinte.


O alta forma de nadire este realizarea unui pat de nada cu ajutorul barcutelor teleghidate. Aici nu sunt prea multe de zis practic cu navomodelul se pot trasnporta orice fel de nada de la porumb + seminte pana la mamaligi, pasturi, boilies-uri , etc


 


 

Nadirea in pescuitul modern : 0 comentarii

Nu exista comentarii