Pescuitul avatului la momeli artificiale

Despre pesti
Share
img
Avatul (Aspius Aspius) este un peste de apa dulce, care face parte din familia Cyprinidae alaturi de caras, crap, platica, rosioara, babusca etc.  La fel ca si cleanul desi face parte dintr-o familie de pesti pasninic, acesta are comportament de rapitor. Este poreclit tarponul de apa dulce de catre pescari datorita rapiditatii cu care ataca, cu precadere in suprafata apei. Avatul are un mod aparte de a se hrani, unic fata de ceilalti rapitori. Am avut placerea de a observa acest comportament al avatului in special la Dunare.

De fapt este un dublu atac. In prima instanta avatul se repede in bancul de obleti si loveste puternic cu corpul si coada, pestii devin ametiti dupa care ,,lupul obletilor'' se intoarce si ii inghite fara probleme. Uneori prezinta acelasi comportament si in momentul in care ataca momeala artificiala, urmand ca apoi sa se repeada asupra ei. Fiind mereu in cautare de obleti avatul este un peste de suprafata, prinzandu-se destul de rar aproape de substrat. In general pe fund se prind numai exemplare mari, care vaneaza nu numai oblet ci si albitura mai mare (rosioara, babusca).

Pescuitul Avatului

                     
Echipamentul la avat trebuie ales in functie de anumite criterii:

  • curentul apei in care pescuim
  • dimensiunea avatilor pe care vrem sa ii prindem
  • greutatea nalucilor utilizate

In cazul in care pescuim intr-o apa cu un curent moderat, si avem ca tinta un avat de maxim 1-1.5 kg, recomand:


  • o lanseta cu actiune de 5-15gr cu lungimea de 2.40-2.70m, pentru naluci usoare,
  • o mulineta de marimea 1500-2000
  •  fir monofilament de 0.16-0.20 sau textil de 0.08-0.10 este suficient pentru a permite un control adecvat al nalucii si o lansare precisa  

Daca cautam avati ,,capitali'' (peste 2 kg) in curent mediu echipamentul este cu totul altul:
  • o lanseta cu actiune de 10-30 gr. de 2.10-2.70
  • mulineta marimea 2000-3000 
  • fir monofilament 0.18-0.22, sau textil de 0.10-0.14

Si nu il ultimul rand, daca pescuim intr-o apa cu un curent puternic indiferent de marimea pestelui avem nevoie de:


  • lanseta cu actiune de 10-30 gr sau 20-40, deoarece pescuitul cu naluci usoare in astfel de ape este imposibil, datorita curentului care le impiedica evolutia
  • mulineta marinea 2500-3000
  • firul monofilament de 0.20-0.25 sau textil 0.14-0.16 

Asa am ajuns si la urmatoarea problema ce naluci sa alegem? La momentul de fata pentru pescuitul avatului exista o gama larga de produse. Voi incepe cu cele mai ieftine dar si prinzatoare: penele, mustele si streamerele. Adesea avatul se prinde extraodrinar de bine la ,,taparina'' ce consta in 2-3 carlige cu fulgi si la capatul monturii o naluca oscilanta (oscilanta sau vobler).





    
A doua optiune din punct de vedere al costului o reprezinta ,,tablele" - rotativele si oscilantele. In general avatul se prinde cu precadere la astfel de naluci cu o greutate de pana la 10-12 grame, dar au existat cazuri in care s-a prins avat si la oscilanta de 22 grame. Mai jos aveti cateva modele prinzatoare in pescuitul la avat (ma axez pe culorile de baza rosu, argintiu si alb la care am avut cele mai bune rezultate pana acum):
 
Mepps Aglia



Mepps Comet



Panther Martin



Si clasicele rotativa Dam Effzett

Din categoria oscilantelor se disting 2 modele prinzatoare:
 


Si tipul clasic de oscilanta, produsa de mai multe firme, disponibila in mai multe modele (imprimeu diferit de solzi, puf pe ancorita etc)


Urmatoarele pe lista sunt voblerele si popperele foarte cunoscute si folosite in pescuitul la avat, considerate de catre multi pescari ca fiind cele mai eficiente naluci in pescuitul avatului, in general cele care imita obletii ca si colorit au cele mai mare succes. Din punctul meu de vedere un top 5 poate fi alcatuit din:

1. Salmo Thrill




2.Rapala Countdown





3.Rapala Clackin Minnow de asemeni si Ghost Minnow e foarte bun





4.Rapala Skittter Pop



5. Rebel Pop'r



Topul este subiectiv, la aceste voblere se pot adauga lejer si cateva modele de la Rapala precum: Husky Jerk, Shad Rap sau Clackin, deasemeni prinzatoare fiind si modelele de la Yo-Zuri sau Salmo, alegerea acestora depinzand in functie de forma, culoare si adancimea la care evolueaza.


In continuare, alaturi de naluci prezentate mai sus putem adauga si twistere de asemenea de culori alb-rosu, in forma de grub, shad, worm sau combinatii ale acestora (shad cu coada de worm sau de grub-forma de virgula, grubuti cu 2 cozi etc.). Deasemeni o alta artificiala ingnorata de pescarii romani (folosita cu precadere de americani) este spinnerbait-ul, fiind mai putin populare deoarece sunt greu de procurat.

O alta naluca prinzatoare la avat este urmatoarea, dar este dificil de gasit- un vobler care are in loc in coada o paleta specifica unei rotative, eu nu am reusit sa gasesc pana acum, poate voi aveti mai mult noroc.



    
Cam atat despre pescuitul avatului la artificiale.

Va urez ca in viitorul apropriat sa prindeti un asemenea avat, de aproximativ 9 kilograme, acesta fiind recordul mondial oficial de pana acum!



**sursa imagine (web)



                       

Pescuitul avatului la momeli artificiale : 0 comentarii

Nu exista comentarii