- Activitati
- Despre pescuit
- Anunturi
- Discutii
- Utile
Pescuitul bibanului la artificiale
- PescuitMania
- 02-03-2025
- 12999
- 2

Bibanul (perca fluviatilis) este unul dintre cei mai întâlniți răpitori din apele noastre. Face parte din familie Percidae, ajungând frecvent la talia de 20-30 cm, lungimea minima de reținere a acestuia fiind de 12 cm.
Alături de știuca, bibanul reprezintă un peste scoală in inițierea pescarului in pescuitul răpitorilor deoarece acesta poate fi prins cu ușurința si de pescarii începători la spining, bibanul fiind una dintre putinele specii care se hrănește pe tot parcursul anului. Afla mai multe despre pestele biban casa iți faci o idee despre cum se hrănește si alte cateva detalii interesante.
Echipamentul de baza
In cazul pescuitului la biban ar putea fi folosite 2 combinații de echipament ținând cont de talia acestuia. Astfel cele 2 variante ar putea fi:
- lanseta cu putere de aruncare de 1/2 - 8/9 gr
- mulineta de marimea 500-1000
- firul monofilament de 0.12-0.14 / textil 0.04-0.08
Eu personal folosesc o lanseta Cormoran Carbo Star UL, cu putere de aruncare de 0.5-5gr de 1.95m, mulineta 500, si fir mono de 0.12 sau textil de 0.06. Drilul cu un biban mai mare de 300 gr sau cu o mârlita este senzațional
Echipament light pentru un pescuit cu năluci puțin mai mari (6-7cm) care consta in:
- lanseta cu putere de aruncare 3/5 - 15gr
- mulineta de mărimea 1000-1500
- fir monofilament 0.14-0.18 sau textil de 0.08-0.10
De asemeni bibanul se prinde frecvent si in timp de căutam alți răpitori precum șalău sau știuca, datorita lăcomiei sale. Deci daca este biban in zona ne putem aștepta la orice, sa il prindem chiar si cu năluci supradimensionate destinate prădătorilor de talie mai mare.
Bibanul se poate prinde la o gama larga de năluci precum:
- twister
- rotativa
- oscilanta
- voblere
- cicada
- streamer
- spinnerbait
Dintre toate acestea cele mai ,,populare'' momeli artificiale sunt de departe twistere, in special grub-urile dar si shad-uri de dimensiuni mici (3-5cm si 6-7cm), puse pe un jig ușor sau greu in funcție de adâncimea apei.
In următoarele 2 poze aveți cateva exemple pentru ambele tipuri de năluci:
In materie de rotative cele mai utilizate sunt cele din gama Panther Martin, Mepps, Dam Effzet, cu numere cuprinse in 0-2.
Pe lângă aceste mărci consacrate se pot folosi si rotative asemănătoare, cu condiția de a avea o mișcare buna in apa si culori potrivite. La fel de indicate sunt si cele cu pene ca cele de mai jos:
Oscilantele cele mai utilizate in pescuitul bibanului sunt intre 3-7gr si culori cat mai diverse, cele mai bune fiind cele in 2-3 culori: alb, roșu, galben, portocaliu sau verde in diferite combinații.
Aceleași culori sunt valabile si pentru voblerele, cuprinse intre 3-7cm, cu evoluție stabilita in funcție de modul de hrănire al bibanului dar si de anotimp: de suprafața, intre ape sau pe fundul apei.
Spinnerbait-urile sunt mai puțin accesibile, dar dar rezultate la fel de bune, atât timp cat mărimea lor este cea potrivita pentru pescuitul bibanului.
Cateva exemple de spinerbait-uri:
Cam atât despre pescuitul bibanului la artificiale, va aștept cu întrebări sau completări.
Fir întins dragi pescari!!!
Pescuitul bibanului la artificiale : 2 comentarii
- Comenteaza
Capturile pescarilor
Ultimele anunturi
Subiecte in forum
- Noi
- Comentariu nou
salut costel. pentru început trebuie sa îți spun cã pãstrãvul e una din speciile de pești care se prind extraordinar de dificil. e o tehnica anume de pescuit care include whip-uitul(biciuirea firului înainte de lansare). pentru momeala nu ai nevoie decât de niște muște artificiale(de cumpãrat în toate magazinele de pescuit, sau fãcute acasã dacã ai rabdare) pe care pãstrãvul le considera hrana naturala. alegerea firului este un alt secret, acesta trebuind sa fie un fir plutitor. În cele din urma, lanseta trebuie sa fie special creata pentru acest tip de pescuit, mulineta la fel, fiind foarte diferita fata de una clasica. dacã intri pe vreun magazin online de pescuit, cauta la rubrica fly-fishing și te vei lamuri. În final, îți doresc fir întins și bețe zbuciumate!
sant un pescar amator incepator si vreau sa stiu modul perfect de a prinde pastrav eu am incercat in ape foarte repezi cu pluta de 15 grame cu montatura de 25 cm lungime si un garlig de carbon de 6 iar ca momeala in carlig am pus larva de miere e foarte hot si rapid la mancat din sute de lansari si zile pierdute am prins trei pastravi de 800 de gr as vrea sa cunosc alte proceduri multumesc foarte mult costel n