Pescuitul Fitofagului
Multi ar zice se agata din noroc. Totusi nu este asa.
Fitofagul este originar din China, a fost adus la noi in tara si nu numai pentru rapiditatea cu care se dezvolta si se inmulteste. In unele cazuri de exemplu cel al Canadei s-a dezvoltat exagerat urcand spre zona marilor lacuri si periclitand populatiile de peste locale deoarece "devoreaza" realmente hrana celorlalte specii.
Hrana principala a lui este planctonul.
Se atribuie multe nume acestui peste deosebirile fiind mari de la regiune la regiune- pe la Cluj am intalnit insa numai fitofag, chino, cteno sau crap chinezesc. O greseala comuna este aceea de a se confunda cu novac-ul (sangeriul, busa, etc). Novacul are un cap mai mare ca al fitofagului si o culoare mai inchisa. Sangeriul dupa moarte prezinta o usoara tenta rosiatica ceeace ii confera acest nume. In principiu si novac-ul este un consumator de plancton. S-au obtinut cu succes incrucisari intre cele doua rase sangeriul fiind mai putin adaptabil.
Nu este un peste foarte iubit de pescari si in majoritatea cazurilor este prins din greseala in montura pentru crap - in special cea pop-ul- , datorita modului sau propriu de hranire: inghite apa cu fitoplancton si o elimina prin branhii filtrand si retinand elementele nutritive.
Totusi s-a dezvoltat o metoda aparte de pescuit pentru acest peste si anume:
exista mai nou pe piata o serie de fainuri presate de forma cilindrica
Se numesc technoplankton si sunt de la firma TECHNOMAGIC
Au din cate stiu eu vre-o 14 astfel de tipuri nu numai pretabile la pescuitul fitofagului.
De ex pentru somn au o varianta care are aroma de sange. Totusi pentru fitofag as sugera variantele de: original, vanilie, miere, amur, premium sau capsuni in aceasta ordine.
Totodata in plicul de cate 3 vine si un "tepus" pe care se trage acest cilindru iar la capat in cazul in care nu aveti in punga un varnis de silicon va sugerez sa montati unul voi.
Exista totodata 3 variante montate cu carlige legate din care voi aminti 2 pentru ca a 3-a se adreseaza somnului:
Prima varianta vine cu 2 carlige legate si se adreseaza pescuitului la pluta. Furnizorul are pe piata o pluta pentru aceste pastile dar poate fi si o pluta cu portanta suficienta din setul nostru.
Ideea este de a tine pastila deasupra carligelor iar particulele desprinse din ea sa simuleze un fitoplancton. Pe carlige se pune technopufi, polistiren, orice alt material flotant dar care sa fie echilibrat cu greutatea carligului astfel ca sa pluteasca cat mai aproape de punctul de flotabilitate neutru.
Pe pluta oferita de producator exista niste marcaje care in momentul in care se ajunge la marcajul alb semnaleaza dizolvarea completa a pastilei.
(sursa www.energofish.ro)
Fir intins.
prima data cind am folosit technoplankton am pescuit pe riul mures si am avut parte de o captura pe cinste,un crap salbatic de 7.800kg.a fost in anul 1999 luna octombrie cind nici nu m-am asteptat la asa ceva.cel mai eficient a fost technoplanctonul cu aroma de singe care agita si rapitorii care dau tircoale pestisorilor.incercati si voi,fir intins!!!
corecta remarca, zona este o granita dar raul este in sua. thx speed_66_al. am modificat
te contrazic un pic.......fluviul missisipippi ,impreuna cu principalul afluent,missouri sau umplut excesiv de .....fitofag,novac.....chinezesc!iar aceste doua fluvii se afla in sua nu canada......
in poza se vede ca se pune technopusi (bobite de polistiren) pe carlig ca sa pluteasca. pestele cand filtreaza technoplaktonul aspira si carligul.
cum se agata pestele?intra in carligele alea cu botul sau se baga ceva in carlige si el aspira?de varianta cu tehnoplancton vb
ideea era de pescuit sportiv... in zona marilor lacuri in sua este asa de mare invazia ca distruge speciile locale http://www.youtube.com/watch?v=nses_ueewsk vedeti acest link ... pun in pericol si viata celor de pe barca deoarece se sperie de motoare si sar. nu este placut sa te trezesti realmente lovit de un crap in cap de cateva kg....
mai incercati poate mai tarziu acest peste se prinde bine la japca sau setca
si inca o precizare... am fost la campenesti (vad ca esti din cluj) si se pare ca mergea la caras dar cea natur numai. vanilie nu a dat nici un rezultat. nu pot sa zic ca mi-am format o parere de numai pro sau contra doar vreau sa aflu mai multe... ungurii laudau destul de mult, drept e ca ei il fabrica....
cere-mi niste poze pe mess.
farkas_attila2000
as intreba doar cate ore ai pescuit cu ele si in ce perioada? tot ce se poate sa fie o intampare dar as vrea mai multe detalii despre partida ta. mersi.
am folosit asa ceva fara niciun rezultat.chiar si vanzatorul de la care am cumparat montura asta mi-a zis ca nu a auzit de la nimeni sa fi prins cu ea vreun fitofag.