Pescuitul in apele de munte

Despre pesti
Share

Pescuitul in apele de munte

Apele de munte, prin natura lor- ape cu debit relativ redus si putand fi usor abature sau rastocite- au indemnat din cele mai vechi timpuri la pescuit, aceasta exercitandu-se sub diferite forme. Cea mai veche forma a fost desigur pescuitul cu mana, la gaurile de langa bolovani unde sta pastravul si zglavoaca, forma care se mai practica si in vremea noastra.

S-a pescuit apoi cu sacul, starnind pestele cu un bat sau cu un val de nuiele, metoda practicata curent pana azi; am asistat la acest pescuit in mai multe randuri pe apa Bisca chiojdului. O a treia forma a fost cu ostia sau furca, acest fel de a prinde practicandu-se si noapteala lumina fachiei; n-a lipsit, binenteles, nici pescuitul cu undita, in special la „bolboci” sau „bilci”.

Un mijloc comod si radical de a prinde peste a fost prin rastocire, adica prin abaterea apei pe alt curs, portiunea rastocita fiind apoi cercetata cu atentie si pestii ramasi pe uscat sau in apa mica adunati cu usurinta. Mentionam, in sfarsit, si metoda, practicate destul de des in trecut si, din pacate, uneori si astazi, a ametirii pestelui prin buruieni otravitoare, metoda la care s-a adaugat aceea, detestabila, a explozibilelor.

In apele noastre de munte s-au prins si se prind pastravi, lipani si lostrite, care vin in primul rand sub raportul finetei carnii; s-au prins de asemenea zglavoace, zvarlugi, beldite, grindei si boisteni; in aceleasi ape, dar ceva mai jos, se gasesc mrene galbene si vinete- acestea din urma numite si moioage-, precum si scobari. Nu lipseste cleanul; in Bistrita- dar si in alte ape- se gasesc si mihalti,si sugaci, acesta din urma numit expresiv de popor noua ochi.

Pentru pescuitul in apele de munte ala tarii noastre in antichitate sunt marturie termenii de origine latina, care se intrebuinteaza si astazi in legatura cu aceasta indeletnicire. Sacul si valul, furca si fachia dovedesc nu numai pescuitul in acea vreme, dar si practicarea lui necontenita pana astazi, atat pe un versant, cat si pe celalalt al Carpatilor. 

Din epoca de conlocuire romano-slava ni s-au pastrat apoi termenii pastrav, lostrita, lipan, zglavoaca, mreana, ceea ce inseamna ca pescuitul in apele de munte a continuat intens si in aceasta epoca, noii termeni slavi inlocuind, in imprejurari pe care le-am explicat mai inainte,termenii anteriori.

Lipan

Pescuitul in apele de munte si in iazuri 

In ce priveste pescuitul in apele de munte e de semnalat, in a doua jumatate a secolului XIX, imputinarea pastravului  si a lipanuluii, din cauza pescuitului excesiv, precum si disparitia lostritei in apele din Muntenia si in Mures, ea ramanand numai in Bistrita moldoveana, in Tisa si afluentul acesteia Viseul si in Cerna.

Si mai mare e regresul in ce priveste iazurile. In primele doua treimi ale secolului, ele se mentin, in genere, ca numar si insemnatate economica. Apoi prinde a se desena o evolutie regreziva.O serie de iazuri, rupte din cauza viiturilor provocate de ploiile torentiale, nu mai sunt reparate, pentru a se castiga teren de imas (in urma extinderii ogoarelor, fanetele si imasurile se ingusteaza tot mai mult!). 

O alta serie de iazuri se malesc nu numai prin fenomenul normal si continuu al depunerii prafului adus de vant, dar si prin spalarea pamantului de pe coastele vecine, mai ales de pe coastele arate de-a lungul; aici ploile cara usor pamantul la vale si-l baga in iaz. 

         

Cand apoi, la finele secolului al XIX-lea si mai ales la inceputul secolului al XX-lea, morile de apa incep a fi inlocuite de „morile de foc” (morile cu motor), atunci ratiunea care facea ca in multe cazuri satenii sau mosierii sa aiba interes de a intretine iezatura sau zagazul in buna stare dispare; in consecinta , odata acest zagaz rupt de apele mari, el nu mai e reparat si helesteul sau iazul dispare si el. 

E concludent in aceasta privinta cazul comunei Bogdana din Tutova: de unde in cursul secolului al XIX-lea au existat pe teritoriulei nu mia putin de 17 iazuri, in 1906, cand se tipareste monografia comunei, nu mai exista nici unul: erau, in schimb, doua mori „cu aburi”. 

          Disparitia multora din vechile iazuri nu e nici pe departe compensata de cele cateva iazuri sistematice care incep sa se faca in diferite parti. E vorba, de pilda, de iazurile pentru cresterea crapului de la Banloc, in Campia Banatului, de la Cozmeni, in nordul bucovinei, si, mai tarziu, de la Piatra-Olt si de la Pipera (langa Bucuresti).

 

Pescuitul in apele de munte : 0 comentarii

Nu exista comentarii