Din placerea pescuitului face parte si lupta cu pestele ca sa ajunga in juvelnic. Atunci cand pescarul are de ales are in vedere marimea nalucilor de obicei sub 19 grame,cat si talia pestilor prinsi,pentru a da un plus de farmec partidei. La biban pescarul poate folosi ustensilele cu care pescuieste la clean.
Varga lunga de circa 2 m,usoara,cu actiune de varf,micromulineta pe al carei tambur trebuie sa aibe nailon de 0.20-0.24 ,raspund oricaror pretentii.Ustensilele fine usureaza lansarea nalucilor mici,sporind placerea obosirii si scoaterea pestilor.
Tehnica lansarii nu difera de cea a cleanului. Lansarile in locuri deschise nu ridica probleme pescarului.
O lansare rapida,nu exagerat de rigida,va ameliora precizia lansarilor,ajutand si la scoaterea pestilor din apa. Nailonul subtire poate provoca si multe dureri de cap in zone cu agatari ,acolo unde fundul apei este plin de crengi,iarba si altele.
Bibanii prefera tocmai aceste locuri-aici un 0.24 este mult mai bun ca 0.20.
Frana tamburului nu trebuie reglata prea strans,caci inteparea este destul de usoara,gura bibanului nu este tare ca a stiucii ori salaului.Un reglaj mai liber va ajuta pescarul in obosirea pestelui si scoaterea exemplarelor mai mari. Naluca se prinde cu ajutorul unei mici agrafe cu vartej fara struna.
Naluci pentru tot anul - cateva detalii
Cele mai utilizate sunt rotativele cu paleta ovala sau in forma de picatura,nr.2 sau 3 dar pe timp rece sunt cam mari. Rotativele Mepps sunt cunoscute si apreciate,dar la fel de bune sunt si cele de la Blue Fox , Martin,ABU, sau Veltic.
Meps Blue Fox
Acestea lucreaza usor,la cea mai mica muscatura,datorita formei si materialului paletei,dar si calaretului,particularitati de care pescarul tine seama daca isi face singur linguritele. Cele mai importante detalii sunt forma, curbura paletei si greutatea acesteia in raport cu suprafata.
In privinta culorilor, bibanul nu este prea mofturos. Palete mate, cu luciu argintiu sau auriu,cu dungi ori pete de culoare alba,rosie,neagra sau galbena. Cel mai mult se folosesc - argintiu dimineata si seara, galben peste zi.
Dintre oscilante, se aleg tot modele mici, lungi de 3-5 cm,late pana la 2,5 cm.
Voblerele, twisterele, dandinetele si celelalte naluci pentru biban trebuie sa aiba si ele dimensiunile obisnuit-cativa centimetri.
Primavara linguritele mici de 0 sau 1 sunt bune pentru ca atrag bibani greoi,mai ales femelele care sunt pline de icre.
Sfarsitul primaverii si inceputul verii,perioada in care incepe prohibitia gasesti bibani foarte activi.
Vara bibanul se prinde la rotativa ceva mai mare nr.3 dar si la voblere scufundatoare.
Toamna aproape toate nalucile agata ,uneori twisterele sau oscilantele mici fiind mai productive ca si clasica rotativa ori voblerul.
Cand vremea se raceste pe primul loc trec nalucile ce lucreaza pe verticala-dandineta, pestisorul de cositor,brisca si mormasca.
shaduri jenzi de 7cm-galbene cu glitter auriu,jigg stand-up de 7gr=biban de 700gr,pe olt....