Pescuitul la crap iarna

Tehnici de pescuit
Share


Pescuitul la crap iarna


Este una din cele mai mari provocari din pescuitul din tara noastra.

Frigul face ca acest stil de pescuit sa fie unul foarte dificil insa asta nu este o piedica pentru nici unul din pescarii "inraiti" in bunul sens al cuvantului.

Multi din pescarii amatori cred ca odata cu trecerea toamnei cam la inceputul lunii noiembrie cand temperatura incepe sa coboare vertiginos si iarna incepe sa-si faca simtirea pot sa-si ia ramas bun de la pescuitul la crap pana in primavara anului viitor.

Lucrurile nu stau chiar asa .Nu trebuie sa uitam ca apa este un element care difera mult de aer si ca temperatura acesteia scade mult mai incet decat temperatura aerului si acest lucru face posibil pescuitul la crap posibil mult mai mult timp. 

Chiar daca apa se raceste tot mai mult crapul continua sa se hraneasca timp mai indelungat pentru a obtine destula energie foarte necesara pentru a trece lunile reci ale iernii. Traditia spune ca iarna nu se poate pescui la crap pentru ca acesta cauta locurile cele mai adanci ale lacurilor unde "doarme" pana la inceputul primaverii.

Pana intr-un anumit punct acest lucru este adevarat insa este demonstrat ca mai ales crapul de mari dimensiuni continua sa se hraneasca si in timpul iernii insa doar in anumite momente ale zilei si nu de forma care o face vara.Vorbim in special de crapul mare pentru ca necesitatea energetica a acestuia este mult mai mare decat a altor pesti pentru a trece peste iarna si pentru asta are nevoie de mult mai multa hrana. De aceea va pot spune cu siguranta ca majoritatea capturilor din acest sezon vor fi de dimensiuni mai mari decat in alte anotimpuri.

Crapul este un animal cu sange rece iar corpul acestuia poate simti schimbul de temperatura de o forma mult mai intensa decat noi iar metabolismul poate schimba mult in functie de aceasta diferenta de temperatura.

De aceea iarna dupa cateva zile senine cu o urcare usoara de temperatura si un soare ceva mai intens comportamentul crapului poate schimba mult si stimulat de diferenta de temperatura chiar si minima acesta incepe sa dea mai multa atentie momelilor noastre mai ales in zonele de stil plaja cu suprafete mari de apa insa de adancime mai mica.

nu uitati ca chiar daca aceste locuri sunt considerate cele mai bune dupa cateva zile consecutive de soare pentru faptul ca apa se incalzeste mai repede odata cu schimbarea vremii este si locul in care cel mai repede se va raci si nu va mai da nici un rezultat pentru ca crapul il va parasi pentru locuri mai adanci cu temperaturi mai stabile.Chiar si in aceste zile mai calde trebuie sa fim constienti de faptul ca crapul nu va avea o mare activitate si va evita miscarile ce sunt pentru el normale in vara tocmai pentru a evita pierderea excesiva de energie.

Miscarile acestuia vor fi foarte rare iar acestea vor fi doar pentru a se hrani si asta de o forma foarte linistita cu mici si putine muscaturi in hrana de pe fundul apei.

De aceea una din aceste muscaturi trebuie sa o faca asupra nadei noastre pentru ca nu o va face de o forma repetata.

De aceea momitul va fi unul mai mult simbolic insa foarte atractiv din punct de vedere nutritional si aromatic.


Locurile cele mai "calde" pentru pescui la crap.


Crapul nu se va deplasa mult pentru a gasi momeala noastra iar pentru asta este foarte important ca noi sa descoperim locurile vizitate de crap. Acest lucru se face in momentul in care ajungem la locul de pescuit cautand locurile in care crapul sare sau se misca la suprafata apei.

Eu de obicei fac acest lucru cu un binoclu imediat ce ajung pe balta cautand mult timp pana ma decid asupra locului de pescuit. Unul din aceste locuri poate fi si acel in care de obicei cad multe seminte vara pe care crapul le cunoaste foarte bine si nu le uita usor.Aceste locuri se gasesc intotdeauna in apropierea malurilor pline de vegetatie unde in afara semintelor se gasesc de obicei multe insecte ,crustacee si moluste care vor prezenta intotdeauna interes pentr crap.

Insa pentru asta locul in care se pescuieste trebuie sa fie cunoscut foarte bine iar la asta se poate ajung dupa multe si multe zile de pescuit. 


Despre momirea locului de pescuit iarna



Dupa aceea momitul este foarte important pentru a face diferenta intr-o zi de iarna de pescuit. Amestecul de cereale special de crap va avea mare efect asupra crapilor mai ales ca in acest sezon nu vor cauta momeala de marimi mari cum o fac in vara. Eu cred ca modul cel mai bun de nadit este momitorul folosit pe fir si care recomand sa nu lipseasca in acest stil de pescuit pentru faptul ca este modul cel mai exact de a momi locul in care pescuiesti.

Aroma este si ea foarte importanta in pescuitul de iarna la crap. Se stie foarte bine ca multe dintre arome au mari probleme de a se extinde in apele reci. Cele mai bune sunt cele ce au in compozitia lor alcool. Acesta ajuta extinderea lor pe suprafete mari si doar pe fundul apei unde ne intereseaza.

Boillies-urile pot fi si ele folosite in partidele noastre reci de pescuit. Exista multe marci de boillies-uri ce prepara aceste produse special pentru pescuitul iarna. Acestea sunt de marimi mai mici si au in componenta multe cereale ce le gasti in hrana pasarilor exotice.

Acestea prin inmuiere isi extind foarte repede aromele fiind pline de pori mici.Ele pot fi inmuiate inainte de lansare in aromele folosite in prepararea momelii pentru o superaromatizare ce in acest anotimp este foarte indicata.

Momelile noastre trebuie sa le schimbam cu mai mare regularitate pentru a le pastra aromatizarea perfecta. 


Este foarte important ca betele ,mulinetele si monturile noastre sa fie in conditii optime maxime pentru ca iarna crapul nu ne va oferi multe oportunitati de a-l prinde iar cand acestea apar trebuie sa le folosim la maxim. 

Trasaturile crapului vor fi slabe pentru faptul ca tot ce face crapul in acest sezon este mult mai incet .Va lua momeala de o forma foarte lenta apoi probabil o va scuipa afara.

Acest lucru se va repete cateva ori pana va inghiti carligul si chiar si dupa aceea nu va trage foarte rapid ci de o forma lenta si continua.Trebuie sa ne adaptam la aceste conditii de pescuit marind sensibilitatea alarmelor de pescuit printr-un fir mai intins .Un alt factor important este inghetul ce ne poate face mari probleme cu firul de pescuit.De aceea recomand folosirea siliconului special pentru pescuit tocmai pentru a evita ruperea firului in caz de inghet si pentru o buna lubrificare.Nu in ultimul rand trebuie sa vorbim de faptul ca temperaturile joase nu afecteaza doar crapul si ca afecteaza in aceeasi masura si pescarul.


Echipamentul pescarului iarna


De aceea echipamentul folosit (bocanci, haine groase, caciula, manusi etc.) trebuie sa fie de cea mai buna calitate pentru ca o zi buna de pescuit nu inseamna doar sa prindem pesti ci si faptul ca la intoarcerea acasa sa ajungem in aceleasi conditii fizice bune.Nu pot lipsi nici lichidele calde (ceai,cafea etc) si o buna alimentatie pentru ca o zi de pescuit in aceste conditii cere destule sacrificii fizice.Toate acestea sunt recompensate mult .Locurile ce vara erau pline de pescari de nu puteai pune un bat de pescuit se transforma in locuri cu adevarat solitare si salbatice unde domneste linistea si natura mult mai prezenta ca vara fara a fi ascunsa de zgomotul zecilor de pescari.


Va urez fir intins tuturor celor ce pescuiesc in aceste conditii si o iarna cat mai scurta.

Pescuitul la crap iarna : 4 comentarii

  • salaul daca ai unde sa-l pescuiesti.

  • mai da si alt peste in perioada asta de februarie- martie, in afara de biban ? as vrea sa fac o tentativa de iesire in natura insa parca nu m-as risca pe frig asa si fara sa miste pluta sau bambina deloc. :) fir intins, sa vina vara !!!

  • este normal szilveszter sa o consideri asa mai ales cand este destul de frig si nu poti iesi cand vrei tu.plus mai este serviciul care nu te lasa nici el asa ca orice iesire la pescuit trebuie sa fie reusita indiferent de capturile avute.

  • simbata asta care a trecut am fost doi pe balta,a fost chiar relaxant.n-am prins nimic doar o trasatura gherlita de prietenul meu am avut,dar ne-am asteptat la asta.si chiar cu o singura trasatura am declarat partida de pescuit reusita!!!