Pescuitul la musca – detalii fire

Scule de pescuit
Share
img

Firul utilizat in pescuitul la musca  este diferit cu mult fata de cel obisnuit. Este ceva mai gros si are de obicei, culori foarte vii facandu-l vizibil la distante mari.

Firul de musca este, de asemenea, împartit în clase. Clasele se calculeaza în functie de greutatea primilor 9,14 metri din lungimea firului (primii 10 yarzi), aceasta lungime este considerata ca fiind cea mai folosita în pescuitul cu musca artificiala.

Firul de  musca este  fabricat din polimeri de înalta calitate. Un fir de musca are lungimea clasica de aproximativ 27 de metri.

Este stiut ca alegerea sculelelor la pescuitul la musca se fac in fucntie de anumite clase atata lasnetele cat si firle au asociate o anumita clasa clasele sunt intre 2-12 sistem se numeste AFTM (American Fishing Tackle Manufacturer Association). Astfel la o lanseta de clasa 4, spre exemplu, se pot folosi doua fire, unul de clasa 3 si unul de clasa 5. Cel de clasa mai mica va fi folosit când trebuie facute lansari mai lungi, iar celalalt când distanta de lansare este mai mica de 10-12 metri. În general, firul se alege cu o clasa mai mica decât lanseta

Dupa forma, firele se împart în:

  • weight forward notate WF. fire cu centrul de greutate spre vârf, drept urmare se preteaza pentru un pescuit în care se lanseaza la distante apreciabile. Este compus dintr-o parte activa si o parte pasiva denumita (running line). Lungimea partii active poate sa fie ide la ctiva metri pana spre 18-20
  • dublu-conice, notate DT. Acestea mai sunt numite si coada de sobolan, ele sunt  subtiate la cele ambele capete. Se preteaza pentru un pescuit fin, fiindca se aseaza lin pe apa si permit lanseuri destul de lungi. Acest fir este cel mai folosit de catre muscari.
  • level, notate cu L. Aceste fire au sectiunea uniforma (egala pe toata lungimea firului).
    Firele de pescuit la musca artificiala sunt plutitoare si scufundatoare. Cele au diferite grade de scufundare coeficient dat  in general de un gradul de scufundare in lungime pe secunda

Dupa flotabilitate (gradul de plutire), firele se impart astfel:

  • floating - fire plutitoare, notate F;
  • sinking -  fire scufundatoare, notate S;
  • floating-sinking - fire intermediare, acestea trebuiec unse cu unsori speciale pentru a pluti. Fara ungere acestea se scufunda. Sunt notate de regula cu I sau FS.
    Un exemplu de notare :

fir "DT F" -  fir în coada de sobolan (dublu conic), plutitor.

Pescuitul la musca – detalii fire : 0 comentarii

Nu exista comentarii