- Activitati
- Despre pescuit
- Anunturi
- Discutii
- Utile
Pescuitul la Oblete localizare si echipament necesar
- Scorpionul
- 02-03-2025
- 67
- 0

Ca orice pescar căruia ii place un anumit tip de pescuit, de exemplu pescuitul la crap, spinning, mie imi place pescuitul la peste de talie medie-mica, in general la pluta si la feeder. Astfel printre peștii cei mai întâlniți si pe care ii caut frecvent la fiecare partida sunt obleții.
Obletele caracteristici
Obletele este un peste care trăiește in bancuri, si este întâlnit atât in ape stătătoarea cat si in ape curgătoare. Acesta este un peste care se întâlnește in apa mica sau mare cu sau fără curent puternic.
Obletele creste pana la 20 cm in lungime, limita legala fiind 12 cm, coloritul acestuia fiind in funcție de apa in care trăiește, pe spate nuanțe de verde iar burta argintie.
Având gura orientata in sus, obletele se hrănește la suprafața, hrănindu-se cu larve, insecte, viermuși, alge si altele. Cutreierând toate straturile de apa, aceasta specie pare a fi veșnic flamanda, ceea ce face ca obletele sa muște tot timpul. Citește mai mult despre oblete.
Pescuitul obletelui
Astfel din infinit mica mea experiența de pescuit am observat diverse chestiuni in legatura cu pescuitul la oblete. Începând de primăvara si pana toamna in zilele când soarele strălucești pe cer obletele sta mai tot timpul la suprafața apei, hrănindu-se.
Datorita faptului ca se pescuiește cu pluta, in general, ii place ca pluta si plumbul, oricât de fina ar fi instalația, la lansare sa lovească apa, gen unui pleoscăit, fiindcă acest zgomot atrage atenția obletelui, facundu-l curios.
Pentru ai agita, ca sa-i determine sa mănânce, unii pescari arunca in apa nisip sau pământ fin de pe mal făcând un zgomot ca o mica „ploaie”, facandu-i astfel sa vadă momeala din cârlig, atunci când apa este mai limpede.
Aceștia prefera ca nada sa fie fina si sa se disperseze in primul strat de apa, realizând astfel un nor in apa care atrage bancul de obleți. Eu, in general, nada o umectez mai mult când pescui la oblete astfel la aruncare face si un pic de zgomot si un norișor.
Un alt lucru care-i agita pe obleți este atunci când in nada adaugi faina de sânge, încercați si veți vedea.
Ca si arome obletele răspunde si la cele bazate pe alcool si la cele mai dulci (vanilie, miere, ...), si la alte arome precum (scorțișoară, cacao, ...).
De obicei unde se întâlnește obletele mai mare se prind si alte specii ca morunaș, roșioara, scobar, plătica, acestea din urma consumând nada mai grosiera care ajunge pe fundul apei.
Pescuitul la oblete echipament minim
- varga de diferite lungimi(4-7m),
- fir de pana la 0.12 mm diametru,
- cârlige mici (nr.16-20 – in funcție de firma),
- plute mici si fine pana la 0.5 grame(in general din măduva de soc), echilibrate cu plumbi de același gramaj al plutei.
Nadă uzuală in pescuitul obletelui
O metodă clasică și eficientă este folosirea unui amestec de nămol fin, argilă și pesmet. Această nadă creează un nor în apă, atrăgând obletele.
Miezul de pâine proaspătă, umezit și presărat cu pesmet, este o nadă simplă și accesibilă.
Mămăliga fiartă, tăiată în bucăți mici, este o altă opțiune eficientă.
Larvele de libelulă sau de alte insecte acvatice sunt o nadă naturală și foarte atractivă pentru oblete.
Viermii mici, sunt o momeală des folosita la pescuitul obletelui.
Există și nade comerciale special concepute , disponibile în magazinele de pescuit. Acestea conțin ingrediente atractive și arome care stimulează apetitul obletelui.
Astfel nu-mi rămâne decât sa urez tuturor pescarilor fir întins.
- Comenteaza
Capturile pescarilor
Ultimele anunturi
Subiecte in forum
- Noi
- Comentariu nou
Pescuitul la Oblete localizare si echipament necesar : 0 comentarii