Pescuitul la Obletele – mici detalii.
Ca orice pescar cariua ii place un anumit tip de pescuit, de exemplu pescuitul la crap, spinning, etc.,mie imi place pescuitul la peste de talie medie-mica, in general la pluta si la feeder. Astfel printre pestii cei mai intalniti la fiecare partida sunt obletii.
Obletele este un peste care traieste in bancuri, si este intalnit atat in ape statatoare cat si in ape curgatoare. Acesta este un peste care se intalneste in apa mica sau mare cu sau fara curent puternic. Obletele creste pana la 20 cm in lungime, limita legala fiind 12 cm, coloritul acestuia fiind in functie de apa in care traieste, pe spate nuante de verde iar burta argintie. Avand gura orientata in sus, obletele se hraneste la suprafata, hranindu-se cu larve, insecte, viermusi, alge si altele. Cutreierand toate straturile de apa, aceasta specie pare a fi vesnic flamanda, ceea ce face ca obletele sa muste tot timpul.
Astfel din infinit mica mea experianta de pescuit am observat diverse chestiuni in legatura cu pescuitul la oblete:
Incepand de primavara si pana toamna in zilele cand soarele straluceste pe cer obletele sta mai tot timpul la suprafata apei, hranindu-se.
Datorita faptului ca se pescuieste cu pluta, in general, ii place ca pluta si plumbul, oricat de fina ar fi instalatia, la lansare sa loveasca apa, gen unui pleoscait, fiindca acest zgomot atrage atentia obletelui, facundu-l curios.
Pentru ai agita, ca sa-i determine sa manance, unii pescari arunca in apa nisip sau pamant fin de pe mal facand un zgomot ca o mica „ploaie”, facandu-i astfel sa vada momeala din carlig, atunci cand apa este mai limpede.
Acestia prefera ca nada sa fie fina si sa se disperseze in primul strat de apa, realizand astfel un nor in apa care atrage bancul. Eu, in general, nada o umectez mai mult cand pescui la oblete astfel la aruncare face si un pic de zgomot si un norisor.
Un alt lucru care-i agita pe obleti este atunci cand in nada adaugi faina de sange, incefcati si veti vedea.
Ca si arome obletele raspunde si la cele bazate pe alcool(rom, ...) si la cele mai dulci(vanilie, miere, ...), si la alte arome(scortisoara, cacao, ...).
De obicei unde se intalneste obletele mai mare se prind si alte specii ca moronas, rosioara, scobar, platica, ... acestea din urma consumand nada mai grosiera care ajunge pe fundul apei.
In pescuitul la oblete folosec varga de diferite lungimi(4-7m), fir de pana la 0.12 mm diametru, carlige mici (nr.16-20 – in functie de firma), si plute mici si fine pana la 0.5 grame(in general din maduva de soc), echilibrate cu plumbi de acelasi gramaj al plutei.
Desi pescuiesc in general pe rauri, de cativa ani sunt si eu adeptul conceptului „Catch and Release”, adica eliberez instantaneu tot pestele mic indiferent de specie, dar uneori oblete mai mare mai retin atunci cand am chef de un oblete crocant, fiindca imi place sa pescuiesc, ca ma relaxeaza si iubesc natura, dar nu sa si manac peste.
Astfel nu-mi ramane decat sa urez tuturor pescarilor fir intins iarna asta si anul urmator.
Pescuitul la Oblete - mici detalii : 0 comentarii