Pescuitul la scobar iarna

Tehnici de pescuit
img

Daca primăvara găsim scobarul in "linuri", vara in "fierturi si in șuvoaie", in sezonul rece scobarii stau intre fierturi si șuvoaie, fără o anume preferința pentru adâncimea apei.  Scobarul preferă apele curgătoare, chiar și în sezonul rece. Caută zone cu curenți moderați și adâncimi de 1-2 metri sau mai mult.

Scobarul se hrănește cu alge și nevertebrate de pe fundul apei. Chiar și iarna, scobarul se poate ascunde în apropierea vegetației subacvatice.

Echipamentul necesar in pescuitul scobarului

Lanseta, trebuie sa aibă  4-5 metri sau mai mult, in funcție de vegetația de pe mal.

Ideala este ca aceasta lanseta sa fie ușoara si sa aibă inele cu picior înalt, ținând firul ud departe de varga. Echiparea lansetei se face cu o mulineta mica, rolul ei fiind redus fata de pescuitul altor specii. Scobarul nu ,,fuge ‘’ mai mult de 10 m, dar mulineta trebuie sa fie de calitate si cu frâna bine reglata.

Folosește un fir principal de 0,12-0,14 mm și un forfac de 0,10-0,12 mm pentru a reduce vizibilitatea în apă.

Cârligele de dimensiuni 14-18 sunt potrivite pentru momeala de iarnă.

Plutele cu forme alungite sau rotunde, echilibrate corect, sunt ideale pentru pescuitul la scobar.

Echilibrarea plutei se face cu alice in montaj geometric 

  • (a) cu un singur plumb cilindric alunecător 
  • (b) sau cu plumb ,,bombeta’’ si alica opritoare in cazul pescuitului cu Bolognese 
  • (c) In acest caz pluta se prinde in doua puncte, iar firul trebuie sa fie obligatoriu plutitor. 

Cand adancimea locului de pescuit este constanta, este bine sa se monteze o alica de 1,5 g  linga paleta carligului, ceea ce face ca momeala sa se plimbe pe fundul apei.

Mărimea plutei se alege in funcție de rău, adâncime si viteza apei. Puterea apei determina alegerea monturii, degeaba vom caută rezultate cu o pluta de 2g in râuri cu viteza de 5-6km pe ora si adâncimi mai mari de 1 m.

Nadirea si momeala pe placul scobarului

Fără a avea randamentul din vara, nadirea are importanta ei. Nădirea este foarte importantă  mai ales in sezonul rece toamnă - iarnă, se folosește o nadă fină, care să formeze un nor pe substrat.

Se pot folosi si următoarele nade:

  • bucăți de mamaliga, 
  • cocoloașe de pâine si 
  • bile de lut in care strecuram câțiva viermi sau rame (chiar cateva cheaguri de sânge) in functie de momeala cu care pescuim.

Si in acest caz nadirea se astfel ca nada sa ajungă in locul in care pescuim.

Momeli recomandate:

  • Larve de libelulă: O momeală clasică și eficientă pentru scobar.
  • Viermi mici: O altă opțiune populară, mai ales în apele tulburi.
  • Larve de chironomide: O momeală naturală pe care scobarul o găsește în râuri.
  • Pâine: Mici bucăți de pâine pot atrage scobarul, mai ales în apele mai calde.

Mușcăturile scobarului sunt ferme si clare, scobarii de pana la jumătate de kilogram musca ferm, repetat de 2-3 ori scufundând pluta după ultima mușcătură.

Tehnici de pescuit:

  • Pescuitul la plută: o tehnică clasică și eficientă pentru scobar.
  • Pescuitul la feeder: o altă opțiune populară, mai ales în apele adânci.
  • Pescuitul la vargă: o tehnică simplă și eficientă, mai ales în apele mici.

Pescuitul la scobar in sezonul rece la pluta fiind cel mai uzual in este unul de urmărire, lansând in amonte, derulam fir pana la capătul vadului, asta însemnând 15-20 m. Din când in când stopam firul pentru cateva secunde-putem avea surpriza mușcături provocate.

Înțeparea se face ferm, din antebraț (nu din pumn ca in alte moduri de a pescui), fără amplitudine exagerata , care, in cazul ca pluta se scufunda nu datorita peștelui, poate trimite montura in vârful sălciilor. In situatia in care pluta este aruncata la apa mica de catre apa, tinem firul intins, facand ca pluta sa stea oblic un timp. Muscatura insemna ori disparitia plutei, ori schimbare unghiului plutei fata de suprafata apei.

Scobarul imbina trasul sacadat cu dese scuturari brutale, asezari pe lat sau chiar pe spate si din cand in cand sare din apa, uneori chiar cand credem ca lupta s-a sfarsit si suntem pe cale sa-l scoatem din apa.

Pe langa strategia de lupta scobarul mai are avantajul de partea sa, gura slaba si carligul mic folosit. Obosit adus la mal, poate fi scos cu minciogul (ideal) sau cu mana, dar niciodata de fir.

Iarna este anotimpul peștilor mari deci si a scobarului.

Daca apa îngheață pe 1-2 m de la mal, situația este ideala. In acest caz, pescuim la buza gheții, care de obicei este exact pe trasa optima. Aici putem tine pluta pe loc, trăgând-o ușor lângă gheata. Avantajul gheții este ca ne maschează foarte bine. Dezavantajul apare la scosul peștelui.

Sa nu uitam îmbrăcămintea care trebuie sa fie adecvata anotimpului rece.

Fire întinse!

Pescuitul la scobar iarna : 10 comentarii

  • si apropo, amatori de scobari din mm., deocamdata e pustiu, cel putin pe somes. pina nu da inghetul. fir teapan

  • vino in mm cu forfac de 14. aici, si 10 e cu intrebare.la citi scobarii sunt pe aici...

  • intradevar cam gros firul, cel putzin pt raul timis unde pescuiesc de peste 20 de ani. acum 20 de ani, avand in vedere densitatea foarte mare de scobar de atunci, astfel de monturi erau printre cele mai fine, dar acum cam greu sa mai prinzi scobar cu astfel de monturi. repet, ma refer la raul timis zona caransebes-gavojdia. pt mine o montura ideala pt scobar iarna este: pt apa lina, curent slab, adancime maxim 2,2m, piatra pe fund - fir molineta 0,12 monofilament carp expert match sinking, pluta fixa 0,7 - 1,5g (in functzie de distantza lansarii), plumbuletz culisant, vartej 0,18 sau mai mic, forfac 0,12-0,10 acelasi carpexpert, carlig camakatsu 0,12 - 0,10 (0,10 deoarece calapodul la camakatsu este putsin mai mic decat mustad de ex.)
    in afara monturii, super articol.
    fir intins!

  • nu va suparati dar pe ce riu pescuiti cu asemenea monturi iarna la scobar? noi folosim fir de baza de 0,12 forfag 0,10-0,08 si asta pe riul cris,bega si chiar pe riul mures.

  • shi pana laurma esti cel mai bun nu.........

  • si la montura care o prezinti sigur o sa prinzi crapi

  • cred ca poti sa incerci pe raul timis si mai vb

  • cu astfel de monturi am prins scobari pe raul mures, daca aveti ceva impotriva sau credeti ca exagarez cu dimensiunile, nu luati in considerare ceea ce am scris mai sus.
    fire intinse!

  • cam gros da forfac shi cu monturile ce le ai prezentat mai sus nu stiu pe unde prinzi scobari

  • cam gros forfac folosesti nepoate...0,10-0,12 mm este indicat(firul principal de 0,12-0,14 mm, vezi ce zice colegu'pescaromy in 'iarna la scobar').fir intins!