Pescuitul mihaltului

Tehnici de pescuit
img

Mihalțul (lotta lotta) este un peste care își face apariția din ce in ce mai rar, fiind un peste specific apelor curgătoare (Dunăre, Prut, Siret), 

Conform Ordinului de prohibiție 2025 – Restricții pe specii de pești in sezonul de pescuit 2025 pescuitul mihalțului este interzis tot anul

Descrierea mihalțului

Corp alungit, asemănător cu somnul, dar cu capul mai plat. Are două mustăți scurte în jurul gurii. Înotătoarele dorsale sunt lungi, iar cea codală este rotunjită. Corpul este brun-verzui, cu pete marmorate, iar burta este albă. De obicei, atinge 30-60 cm lungime și 0,5-2 kg greutate, dar poate ajunge și la dimensiuni mai mari.

Acesta fiind asemănător ca somnului, din punct de vedere al formei si al culorii corpului acestuia, dar si ca si modalitate de hrănire sau habitat.

Se reproduce în timpul iernii, sub gheață, în zone cu apă puțin adâncă.

Icre: Femela depune un număr mare de icre, care se dezvoltă lent în apă rece.

Habitat și comportament

Preferă apele reci, adânci și limpezi, cu fund pietros sau nisipos. Se găsește în râuri și lacuri de munte.

Este un pește nocturn, care se ascunde ziua printre stânci sau vegetație. Devine activ în special în timpul iernii, când se reproduce. Este un pește răpitor, care se hrănește cu pești mici, crustacee, insecte și alte nevertebrate acvatice.

Acest peste  prinzând-se mai bine pe decursul anotimpurilor reci decât in timpul verii. Fiind un peste răpitor se hrănește ca si somnul numai pe substratul apei, si in general mănâncă mai bine pe timpul nopții fiind un peste nocturn.

Momeala recomandata pentru mihalț:

  • peștișor viu (albitura sau cărășel mic)
  • lipitoare de pământ
  • rama neagra sau rama roșie
  • artificiale (voblere, lingurițe).


Pe timp de vara mihalțul se poate prinde numai in zona cu gropi adânci de peste 8-9m cel puțin in care temperatura apei sa aibă o variație cat mai mica pe tot parcursul anului.

Echipamente necesare

Mihalțul se prinde de obicei la monturi dedicate somnului/șalăului dar in cazul in care căutam acest peste avem nevoie de o montura făcută astfel:

  • fir 0.30-0.35 principal, si ca forfac 0.22-0.25 lung de 25-35 cm
  • plumb intre 40-80gr
  • agrafa cu rol de opritor
  • cârlig numărul 4-8

montura pentru mihalț


Prima întâlnire cu un astfel de peste a fost pe râul Prut in anotimpul de primăvara in timp ce pescuiam la crap cu rama roșie. La inceput am crezut ca este un somotei mai mic, după care am fost convins de tata ca este mihalț si ca trebuie neapărat sa il eliberez pentru ca este un peste pe cale de dispariție precum linul sau văduvita, 

După care in același an, in toamna (noiembrie) am recidivat cu un mihalț de 50cm pe Dunăre, prins in timp ce pescuiam la șalău pe fund folosind guvizi mici ca momeala. Si acest peste nu a fost reținut in speranța ca va creste mai mare si va contribui la perpetuarea speciei.

După aceste întâmplării, am descoperit ca mihalțul se poate prinde si pe timp de iarna in zone cu un curent slab si cu condiția ca apa sa fie mai adânca de 6-7m pentru ca temperatura apei sa nu fie influențata atât de mult de cea a aerului. Pana acum ma pot declara un pescar fericit ca am avut norocul de a ma întâlni cu un peste atât de rar. Recent am văzut o emisiune realizata de Energofish in care un pescar din Ungaria prindea pe un rău (daca nu ma înșel pe Dunăre) mihalț pe timp de iarna la temperaturi de -10 grade...ceea ce mi s-a părut incredibil, deoarece nu cred ca mai exista vreun răpitor din apele noastre care sa se hrănească pe o astfel de vreme neprielnica.

Fir întins, si sper ca va fi de folos acest articol!

Pescuitul mihaltului : 25 comentarii

  • multumesc ca mi-ati atras atentia.

  • am scris eu cumva mai sus ca daca prinzi un astfel de peste esti obgligat sa il retii? postarile tale nu au nicio legatura cu topicul...toti stim ca se braconeaza masiv la noi in tara...ce treaba are asta cu mihaltul, sau ai vazut cumva si aceasta specie pe tarabe?
    plus ca multi confunda acest peste cu somotelul...poate daca citesc acest articol isi vor da seama de diferenta...si vor elibera mihaltul...

    mai jos un link cu o captura superba...

    http://www.pescuitmania.ro/detalii_captura.php?idcaptura=4943&hash=7816a9cfa346ebdab9a1aeb381d853f3

  • nu am cumparat si nu voi cumpara niciodata peste de la acei braconieri,ca sa intelegeti ,24 din 24 de ore dunarea este cernuta cu plase si curent,nu va mai dura mult si vom privi dunarea ca pe o apa fara viata,uitativa la acest pescar de si este un peste pe cale de disparitie,el prezinta cu lux da amanunte,locurile,montura,si nada cu care poate fi prins,de trei ori -bravo-halal pescar!!!!!! fire intinse va doresc celor care respectati considerati natura ca facind parte din viata noastra,distrativa si ocrotiti mediul atit de frums ce ne inconjoara,nu lati mai mult decit este necesar ,ca sa mai avem la ce veni si in ani ce vor veni,daca am suparat pe cineva il rog sa ma ierte.

  • ma frate stergeti poza cu acea montura.si descrierea cu momeala cu care se poate prinde acl minunat peste pe cale de disparitie,destul ca la noi prohibitia e numai pe hirtie,am platit 80 de roni taxa la agvps pe 2012 tin sculele in rastel in casa,numai ca acu 10 zile venind de la constanta de la intrare in hirsova si pina la esirea din giurgeni erau f multe masini cu porbtbagajul plin de peste si baieti ca la pita cu salau crap si somn de dimensiuni considerabile te imbiau sa cumperi,culmea ironiei este ca nici o masina de politie nu sa oprit sa intrbe de unde provine pestele acum in perioada de prohibitie,eu pescuiesc doar pe dunare si mai rar pe siret,dar cu durere in suflet va spun ca ce se intimpla pe dunare este genocid curat plase si curent la greu,am vazut cu ochi mei dupa ce au dat cu ,curent somn plutind in deriva cu burta in susla 1 m de mal,avea peste 1m si ceva ,iti intra cu plasele in firele de la lansete si nu poti face nimic,am ramas socat cind am vazut pui de somn electrocutati de dimensiuni foarte mici la o palma si ceva ,dupa ce descarca barca vine si te roaga sa cumperi,oare nimeni niciodata nu se va sesiza sa ia masuri impotriva acestor oameni inconstienti?

  • poate careva sa-mi spuna si mie care este cea mai buna perioada de pescuit la somn pe bega sau timis

  • @rockyonutz frumoasa prezentarea. desi @asadarew se ia de tine ca e copiata sau mai stiu eu ce.. tu veziti de ale tale ca rautaciosi sunt multi.
    ce te-as ruga eu. sa nu mai postezi metode de pescuit ale pestilor pe cale de disparitie. oricum la ritmul in care se braconeaza in curand cam toate speciile de pesti vor fi pe cale de disparitie.

  • prefer sa te invit la vara la o partida de crap si somn de 72 de ore

  • in primul rand nu am spus ca stau noaptea la -20 de grade, ci am dat exemplu un pescar din ungaria, vezi link-ul cu emisiunea de mai sus.
    si in al doilea rand, te invit sa scrii un articol, doua, trei, sa postezi o poza, o partida de pescuit...e mai usor sa critici decat sa faci ceva constructiv...

  • auzi ,mai ...silvester...., ai citit un topic pe unndeva si l-ai recitat aici ,pt reclama .sint anumite fraze care m-au atentionat . de exemplu ,daca tot esti pescar de mihalt {sa stai noaptea la -20 gr }e benefic sa ridici momeala la 25 _30cm deasupra fundului apei personal ma delectez cu o asemenea captura ,iarna, cind vreau o partida deosebita la ,,pestele scoala,, pe care te rog sa-l numesti[ nu ma supar daca si motivezi renumele]

  • scrie tu unul si apoi ai dreptul sa comentezi...in afara de ironii si misto-uri esti zero pe acest site...expertule!