Pescuitul mihaltului

Tehnici de pescuit
img

Mihalțul (lotta lotta) este un peste care își face apariția din ce in ce mai rar, fiind un peste specific apelor curgătoare (Dunăre, Prut, Siret), 

Conform Ordinului de prohibiție 2025 – Restricții pe specii de pești in sezonul de pescuit 2025 pescuitul mihalțului este interzis tot anul

Descrierea mihalțului

Corp alungit, asemănător cu somnul, dar cu capul mai plat. Are două mustăți scurte în jurul gurii. Înotătoarele dorsale sunt lungi, iar cea codală este rotunjită. Corpul este brun-verzui, cu pete marmorate, iar burta este albă. De obicei, atinge 30-60 cm lungime și 0,5-2 kg greutate, dar poate ajunge și la dimensiuni mai mari.

Acesta fiind asemănător ca somnului, din punct de vedere al formei si al culorii corpului acestuia, dar si ca si modalitate de hrănire sau habitat.

Se reproduce în timpul iernii, sub gheață, în zone cu apă puțin adâncă.

Icre: Femela depune un număr mare de icre, care se dezvoltă lent în apă rece.

Habitat și comportament

Preferă apele reci, adânci și limpezi, cu fund pietros sau nisipos. Se găsește în râuri și lacuri de munte.

Este un pește nocturn, care se ascunde ziua printre stânci sau vegetație. Devine activ în special în timpul iernii, când se reproduce. Este un pește răpitor, care se hrănește cu pești mici, crustacee, insecte și alte nevertebrate acvatice.

Acest peste  prinzând-se mai bine pe decursul anotimpurilor reci decât in timpul verii. Fiind un peste răpitor se hrănește ca si somnul numai pe substratul apei, si in general mănâncă mai bine pe timpul nopții fiind un peste nocturn.

Momeala recomandata pentru mihalț:

  • peștișor viu (albitura sau cărășel mic)
  • lipitoare de pământ
  • rama neagra sau rama roșie
  • artificiale (voblere, lingurițe).


Pe timp de vara mihalțul se poate prinde numai in zona cu gropi adânci de peste 8-9m cel puțin in care temperatura apei sa aibă o variație cat mai mica pe tot parcursul anului.

Echipamente necesare

Mihalțul se prinde de obicei la monturi dedicate somnului/șalăului dar in cazul in care căutam acest peste avem nevoie de o montura făcută astfel:

  • fir 0.30-0.35 principal, si ca forfac 0.22-0.25 lung de 25-35 cm
  • plumb intre 40-80gr
  • agrafa cu rol de opritor
  • cârlig numărul 4-8

montura pentru mihalț


Prima întâlnire cu un astfel de peste a fost pe râul Prut in anotimpul de primăvara in timp ce pescuiam la crap cu rama roșie. La inceput am crezut ca este un somotei mai mic, după care am fost convins de tata ca este mihalț si ca trebuie neapărat sa il eliberez pentru ca este un peste pe cale de dispariție precum linul sau văduvita, 

După care in același an, in toamna (noiembrie) am recidivat cu un mihalț de 50cm pe Dunăre, prins in timp ce pescuiam la șalău pe fund folosind guvizi mici ca momeala. Si acest peste nu a fost reținut in speranța ca va creste mai mare si va contribui la perpetuarea speciei.

După aceste întâmplării, am descoperit ca mihalțul se poate prinde si pe timp de iarna in zone cu un curent slab si cu condiția ca apa sa fie mai adânca de 6-7m pentru ca temperatura apei sa nu fie influențata atât de mult de cea a aerului. Pana acum ma pot declara un pescar fericit ca am avut norocul de a ma întâlni cu un peste atât de rar. Recent am văzut o emisiune realizata de Energofish in care un pescar din Ungaria prindea pe un rău (daca nu ma înșel pe Dunăre) mihalț pe timp de iarna la temperaturi de -10 grade...ceea ce mi s-a părut incredibil, deoarece nu cred ca mai exista vreun răpitor din apele noastre care sa se hrănească pe o astfel de vreme neprielnica.

Fir întins, si sper ca va fi de folos acest articol!

Pescuitul mihaltului : 25 comentarii

  • pentru puncte e bine orice.

  • am gasit link ul cu emisiunea despre care v-am spus...

    http://www.energofish.ro/videogallery.php/79/0/

  • ...nu ma intereseaza daca este copiat sau nu si chiar mi se pare o prezentare faina , dar :
    ...mihaltul este una din speciile ocrotite si in concluzie nu cred ca este benefic un tutorial in care se prezinta metode de pescuit ale acestuia
    ...mihaltul ocrotit de lege !!!

  • arata mi si mie de unde e copiat...numai lansa acuze nefondate daca nu stii despre ce vorbesti...plus ca nu se numeste topic ci articol...iar rasuflate sunt doar glumele tale...

  • a venit primavara ....topicul [copiat] se poate inchite fiind rasuflat