Pescuitul mihaltului

Tehnici de pescuit
Share
img
Mihaltul (lotta lotta) este un peste care isi face aparitia din ce in ce mai rar, fiind un peste specific apelor curgatoare (Dunare, Prut, Siret), acesta fiind asemanator ca somnului, din punct de vedere al formei si al culorii corpului acestuia, dar si ca si modalitate de hranire sau habitat.

Acest peste este considerat un mare iubitor de ape reci, acesta prinzandu-se mai bine pe decursul anotimpurilor reci decat in timpul verii. Fiind un peste rapitor se hraneste ca si somnul numai pe substratul apei, si in general mananca mai bine pe timpul noptii fiind un peste nocturn. Ca si momeala il putem prinde la:

  • pestisor viu (albitura sau carasel mic)
  • lipitoare de pamant
  • rama neagra
  • rama rosie

Prima intalnire cu un astfel de peste a fost pe raul Prut in anotimpul de primavara in timp ce pescuiam la crap cu rama rosie. La inceput am crezut ca este un somotel mai mic, dupa care am fost convins de tata ca este mihalt si ca trebuie neaparat sa il eliberez pentru ca este un peste pe cale de disparitie precum linul sau vaduvita, populatie a caror numar s-a redus considerabil in ultimul deceniu acesti pesti prinzadu-se foarte rar pe raurile Prut, Siret sau Dunare. Dupa care in acelasi an, in toamna (noiembrie) am recidivat cu un mihalt de 50cm pe Dunare, prins in timpe ce pescuiam la salau pe fund folosind guvizi mici ca momeala. Si acest peste nu a fost retinut in speranta ca va creste mai mare si va contribui la perpetuarea speciei.

Dupa aceste intamplari, si putina documentare la biblioteca (in acel an nu aveam inca acces la internet, si nici materiale despre acest peste nu am gasit) am descoperit ca mihaltul se poate prinde si pe timp de iarna in zone cu un curent slab si cu conditia ca apa sa fie mai adanca de 6-7m pentru ca temperatura apei sa nu fie influentata atat de mult de cea a aerului. 

Convingandu-l cu greu cu tata am mers in zona Scurta (locul unde se varsa Prutul in Dunare) si am pescuit pe langa mal in prag, in zone cu un curent mai redus...pe langa cele cateva platici prinse la rama, am reusit sa prindem si 2 mihalti, culmea in luna decembrie.

Pe timp de vara mihaltul se poate prinde numai in zona cu gropi adanci de peste 8-9m cel putin in care temperaura apei sa aiba o variatie cat mai mica pe tot parcursul anului. Mihaltul se prinde de obicei la monturi dedicate somnului/salaului dar in cazul in care cautam acest peste avem nevoie de o montura facuta astfel:

  • fir 0.30-0.35 principal, si ca forfac 0.22-0.25 lung de 25-35 cm
  • plumb intre 40-80gr
  • agrafa cu rol de opritor
  • carlig numarul 4-8

Mai jos aveti un exemplu concret:


Pana acum ma pot declara un pescar fericit ca am avut norocul de a ma intalni cu un peste atat de rar. Recent am vazut o emisiune realizata de Energofish in care un pescar din Ungaria prindea pe un rau (daca nu ma insel pe Dunare) mihalt pe timp de iarna la temperaturi de -10 grade...ceea ce mi s-a parut increbidil, deoarece nu cred ca mai exista vreun rapitor din apele noastre care sa se hraneasca pe o astfel de vreme neprielnica, dar ce e drept exista si prea putini pescari ,,nebuni'' care sa se incumete la o iesire pe malul apei in astfel de conditii nevaforabile.


Pentru cei care au mai prins mihalt, va astept cu detalii si opinii despre acest peste misterios! Fir intins, si sper ca va fi de folos acest articol!


Pescuitul mihaltului : 25 comentarii

  • pentru puncte e bine orice.

  • am gasit link ul cu emisiunea despre care v-am spus...

    http://www.energofish.ro/videogallery.php/79/0/

  • ...nu ma intereseaza daca este copiat sau nu si chiar mi se pare o prezentare faina , dar :
    ...mihaltul este una din speciile ocrotite si in concluzie nu cred ca este benefic un tutorial in care se prezinta metode de pescuit ale acestuia
    ...mihaltul ocrotit de lege !!!

  • arata mi si mie de unde e copiat...numai lansa acuze nefondate daca nu stii despre ce vorbesti...plus ca nu se numeste topic ci articol...iar rasuflate sunt doar glumele tale...

  • a venit primavara ....topicul [copiat] se poate inchite fiind rasuflat