Pescuitul platicii

Pescuit sportiv
Share

Platica populeaza majoritatea apelor dulci ale Europei,putand fi intalnita din Irlanda pana in Muntii Urali si de la Cercul Polar pana in bazinul Marii Mediterane.

In tara noastra, poate fi gasita in majoritatea apelor colinare si de ses,in rauri cu curent lent si lacuri adanci.De obicei se tine in imediata apropiere a albiei,unde scormoneste malul in cautarea hranei.

In rauri vom cauta platica la apa adanca cu fund argilos si in gropile din avalul unor obstacole aflate in calea curentului.

In lacuri si balti o vom cauta langa perdele de stuf sau pe langa maluri abrupte,iar in apele invadate de vegetatie,o gasim in culoarele dintre plantele submerse.

Pescuitul platicii incepe primavara,din luna martie,cand razele soarelui atrag platicile in zonele de langa mal,cu ape putin adanci si caldute. Odata cu sosirea zilelor toride de vara,platica se retrage catre zonele mai adanci,de unde se ridica uneori,atunci cand vantul de vara provoaca valuri la suprafata apei. O vom cauta in zonele ferite de vant si in apropierea pragurilor,langa gropile adanci unde se refugiaza la nevoie.

Vara, platica musca bine in cursul diminetii,dupa care ritmul muscaturilor scade pentru ca ele sa reinceapa odata cu venirea serii.

Toamna, stranse in grupuri numeroase,platicile cauta zonele mai adanci ale apei,unde in timpul au asigurata cantitatea de oxigen necesara supravietuirii. La inceputul acestei perioade,pe vreme linistita,musca constant in apropierea perdelelor de stuf si in zonele ferite de vant si curenti. Odata cu sosirea rimelor zile geroase inceteaza a se mai hrani pentru o perioada.Iarna,chiar pe ger mare, cauta uneori libelule si alte larve apucand si momeala din carlig,mai ales daca-i prinsa in carlig-mormasca.

NADIREA
Asemeni celorlalte specii din familia Cyprinidae si platica este sensibila la momeli ce-i incita simturile bazate pe chimioreceptie:gustul si mirosul.

Si in cazul platicii este foarte eficienta nadirea prealabila a locului de pescuit,recomandandu-se continuarea nadirii in ratii mici de-a lungul partidei de pescuit.

Pentru  atragerea  platicilor de la mare distanta pescarii vor folosi:

  • amestecuri din malai cu granulatie mare
  • mazare fiarta
  • mamaliga
  • seminte de in fierte
  • boabe de porumb in lapte tocate marunt
  • grau fiert
  • cartofi fierti
  • srot de floarea soarelui
  • faina de canepa prajita
  • anason
  • seminte de floarea soarelui prajite si tocate
  • atractanti si eventual
  • coloranti.

Nada trebuie sa contina intotdeauna si momeala utilizata.

Fiind vorba de un peste sperios,pescuitul platicii are ca reguli generale prezenta cat mai discreta pe mal si lansarea fara zgomot a momelii.La o lansare in forta zgomotul produs de impactul plumbilor si momelii pe suprafata apei va speria pestii care se vor retrage in adancuri.

MOMEALA
Asemeni crapului,platica aspira hrana de pe fundurile maloase ale apelor, fapt de care pescarul va trebui sa tina seama la plasarea momelii. Momelile preferate de platica si utilizate de pescar sunt:

  1. larvele de libelule (Chironomus)
  2. viermii albi
  3. ramele rosii
  4. graul proaspat sau fiert
  5. garizii (latausii)
  6. mazarea
  7. porumbul
  8. mamaliga
  9. pastele fainoase
  10. buletele (boilies)


SCULE si ustensile pentru platica

Pentru pescuitul platicii pescarii folosesc:

  • vergi fine din carbon/rubeziune cu lungimea cuprinsa intre 8-13 m.
  • Nailonul recomandat este de 0,12 cu 0,10 - pentru platici mai mici si fire de 0.14 - 0.16 pt cele ce depasesc 1-2 Kg
  • forfacul poate fi cu fir de la 0.10-0.12
  • iar carligele vor fi numerele 12-14 cu tije lunga,avand in vedere ca platica are gura mica si fragila.
Trasatura platicii este fina,reproducand felul ei natural de a scormoni in mal:se aseaza oblic cu capul in jos pentru a aspira larvele de mal,moment in care pluta tresare usor;pestele revine la pozitia orizontala,prinde momeala si se ridica spre suprafata;pluta se indreapta apoi se culca pe o parte.

Fiind un peste care oboseste repede,scoaterea ei nu ridica probleme.De obicei in rauri,cand este prinsa in carlig platica incearca sa scape inotand impotriva curentului.In lacuri ea se indreapta intotdeauna spre locurile mai adanci sau spre zonele bogate in vegetatie submersa.

Lungimea minima admisa la pescuit : 20 cm

FIR INTINS

Pescuitul platicii : 0 comentarii

Nu exista comentarii