Pescuitul rapitorilor (stilul jigging)

Tehnici de pescuit
Share
img
Pescuitul rapitorilor (stilul jigging)

            In urma cu vreo 3 ani am inceput incet, incet sa cochetez cu pescuitul la pestii rapitori. A urmat o vreme cu multe dubii si semne de intrebare, care au ramas si acum si nu le-am gasit inca un raspuns, dar continui cautarile. Vreau sa dezvalui cate ceva din ce am invatat din experietele mele. Sa incepem cu echipamentul folosit :


1. Lanseta
            Aici depinde de locul unde pescuim, pentru pescuitul din barca sunt foarte bune cele 1,80-2,4m, iar pentru pescuitul de pe mal cele de 2,40-3m fac legea pentru majoritatea pescarilor de rapitor.
In cazul pescuitului la jig lanseta trebuie sa fie construita din cele mai bune fibre de carbon, cu actiuni rapide sau foarte rapide (fast sau ex-fast, la betele ce au aceste caracteristici se « indoaie » numai partea dinspe varf) deoarece intepatura trebuie sa fie ferma astfel incat viteza cu care jigul se ridica de pe fundul apei sa fie ficienta pentru ca jigul sa penetreze gura salaului, stiucii, somnului, rapitori ce au maxilare puternice si osoase.


 


Clasificarea betelor in functie de actiunea lor:


Mulinetele:
Mulinetele „all-round” atat pentru pescuitul in rauri, lacuri, delta, Dunare sunt cele marimea 2500-3000. Pentru a nu avea probleme cu defectari rapide ale angrenajelor, aparitia „santului” la galet, recomand folosirea unor mulinete de o calitate buna, de la renumitele firme Daiwa sau Shimano, si revizia la sfarsit de sezon.


 


Ce fir folosim? Indiferent daca folosim monofilament sau multifilament aceste fire trebuie sa intruneasca cateva calitati:



  1. rezistenta la abraziune

  2. elongatie minima

  3. culoare care poate fi usor urmarita

  4. rezistenta la nod mare


Eu sunt fanul firelor multifilament (fir textil sau superlines) cu diametrul cuprins intre 0,10mm si 0,20mm, de culoare galben fluo sau HI-VIS. Este mult mai usor de urmarit firul si detectarea eventualelor atacuri ale rapitorilor daca acesta are o culoare vizibila, iar atuul firelor textile este acela ca elongatia lor este minima: 5-10% maximum.


 





Nalucile folosite:
Intrucat vorbim despre pescuitul la jig, sau stilul jigging vom vorbi despre tipuri de jiguri, pestisori siliconici (naluca, momeala), cunoscuti sub diverse denumiri: shaduri, twistere, slidere, slapi, jeliboane etc.


Cateva modele de jiguri diferite gramaje:


1-3 jiguri de tip „bila” 5-28g
4-5 jiguri de tip „sabot” 5-9g


Aceste „carlige cu plumb” cunoscute sub denumirea de jiguri vor arma pestisorii siliconici:


Cum se armeaza?


Armarea sau montarea jigului pe pestisor se face urmarind fig.1 din poza de mai sus. Se introduce carligul prin capatul pestisorului iar acesta trebuie sa iasa din pestisor prin locul in care se afla initial ochetul jigului.


2-4 shaduri armate


Clasificarea pestisorilor siliconici:



  1. shaduri(6-12)

  2. gruburi(13-17)

  3. swimbaituri(1-2)

  4. slidere (3-5)




Tehnicile de recuperare ale nalucilor:


1. Intre ape
-dupa cum ii spune si denumirea in aceasta tehnica se presupune mentinerea nalucii sub „filmul” apei. Acest lucru se realizeaza mulinand cu o viteza constanta(1 tur de manivela pe secunda) fara pauze.


2. Taras
-presupune evolutia lenta a nalucii pe substrat. Se recupereaza cu o viteza foarte mica(1 tur de manivela la 3-4secunde) constant.


3. Dinti de fierastrau
-poate cel mai productiv stil de recuperare a jigului.
-se recupereaza cu 1-2 ture de manivela energice, apoi pauza pana cand jigul ajunge inapoi pe substrat.


 


Accesorii ale jigurilor:



 


de ochetul jigului se pot prinde anumite accesorii( 1,2 rotative) in combinatie cu care acesta formeaza „spinner-bait-ul” metoda eficace in pescuitul bibanului si stiucii


Material scris de Ionut the carp in tehnici de pescuit, mutat de admin in noul format

Pescuitul rapitorilor (stilul jigging) : 0 comentarii

Nu exista comentarii