Pesti si influenta pleoscaitului (vibratiile apei)

Tehnici de pescuit
Share

Pestii din aceiasi specie  se manifesta diferit pe parcursul unui sezon,in functie de turbiditatea apei  si de conditiile atmosferice. 

Pestii au linia laterala cu care percep si cea mai fina vibratie. Ce stim mai putin este cand si la ce pesti vibratia inseamna ,,hrana’’ si cand inseamna ,,pericol’’? De ce acelasi peste se manifesta diferit in conditii diferite? 

Pana la urma s-a ajuns la niste concluzii , care fara sa fie perfecte, au dus la rezultate multumitoare.


Caror pesti la place "pleoscaitul" si cand?


Cleanul, peste majoritar in apele colinare, este ademenit de pleoscaitul momelii pe apa, incepand din primavara , pana toamna tarziu, cu alte cuvinte, dupa incalzirea apei si inainte de racirea acesteia. Uneori, chiar si iarna, in zilele insorite, in care soarele incalzeste locurile cu apa lenesa, o mica pleoscaiala ii poate atrage atentia si il face sa apuce momeala.


Scobarul,  fara sa fie frate bun cu vegetatia cum este cleanul, preferand prundisurile, este ademenit de pleoscait, dar abia dupa prohibitie cand apa este calda, pana pe la inceputul lunii octombrie.


Babusca, nepoata cleanului, are comportamentul rudei sale mai mari, dar neavand curajul unchiului, apuca momeala intre ape, sau pe fund. Pentru ea pleoscaitul nu conteaza.


Avatul, fratele cleanului cu gabarit depasit, este atras de orice pleoscaire pe apa de prin iulie, pana tarziu in noiembrie. Pestele care pleoscaie cel mai mult este firesc sa fie atras de sunetul a ceva care cade pe apa, chiar daca acel ceva este o banala frunza de salcie.


Stiuca, este de departe campioana atacului in urma pleoscaitului,asa ca putem pleoscai cu orice momeala, naturala sau artificiala, tot timpul anului, mai putin in perioada de prohibitie cand trebuie lasata sa pleoscaie singura.


Somnul, nu numai ca este atras de pleoscait, dar este singurul peste pentru care s-a inventat pleoscaitoarea numita –clonc-.

Incepe sa alerge dupa pleoscaiala din iunie pana in decembrie.


Crapul, cel mai circumspect peste din apele noastre, nu este atras, la randu-i de pleoscait.


Daca in rau este caras, acest flamanzila al apei se repede la tot se cade pe apa, dar numai in anotimpul cald. 

Mai sus spuneam despre stiuca  cum ca ar fi campioana  atacului in urma pleoscaitului. 

Am spus-o referindu-ma la exemplarele de talie medie-mare, ca daca luam toti pestii din rau la nalizat, constatam ca nu stiuca este recordmena, ci obletele,care alearga din zori pana noaptea dupa mancare si isi face simtita prezenta prin mici pleoscaituri.



Pesti si influenta pleoscaitului (vibratiile apei) : 3 comentarii

  • pleoscaitul face parte din categoria,zgomotelor involuntare.deci naturale siaparent incontrolabile!cind mincam si ne place ceva mai scapam un pleoscait .neplacut pt cei din jur dar se intimpla!se poate evita!.dar cum sa evite, niste puide rata acest sunet placut somnului ,pt care suna ca si o invitatie la masa?domnul clean il percepe ca si aterizarea unei lacuste sau a unei dude pe oglina apei,iar avatul ca si o sabioara sau oblete jucaus! putem sa imitam acest sunet!conditii:in general plute fine ,fire subtiri,si o miscare eleganta de retragare a firului ,inainte ca pluta sa atinga luciul apei.se poate face aceasta miscare si la lanseta,cind ne dam seama ca am scapat o bolta prea mare .exercitiul este mama succesului!(pt mine a fost valabil)

  • multumesc ady

  • felicitari pentru castigarea concursului