CARACTERE DE RECUNOASTERE: platica se recunoaste usor dupa corpul sau latit ca o palma. Solzii care acopera corpul sunt moi si lipsesc pe spinare in jumatatea dinspre cap ,lasand o carare libera. Aceasi carare se gaseste in regiunea anterioara a corpului si pe muchia burtii. Capul este mic ,gura fara mustati si se poate prelungi in afara cu o mica trompa ca si la crap.Botul este scurt si ascutit.Aripioara anala este foarte lunga si puternic curbata inauntru.Coada are cei doi lobi asimetrici,cel inferior fiind mai lung decat cel superior.Culoarea platicii este alb-argintiu pe laturi si pe burta si cenusiu-verzui maslinie pe spinare. Exemplarele batrane din baltile cu vegetatie sunt galbene-ruginii.
DENUMIRI POPULARE: platica, latita, sinet.
DENUMIREA STIINTIFICA: abramis brama brama
FAMILIA: ciprinide
DIMENSIUNI: lungimea obisnuita 20-35 cm.,axceptionala: 50-80 cm.; greutatea obisnuita 200-1000 gr.;exceptionala 5-6 kg.
PESCUITUL PLATICII: platica este unul din pestii pasnici,pe care-l gasim in multe din apele mai domoale,dar mai ales in balti si lacurile interioare si care oricand ne poate da prilejul unui pescuit frumos.Vicleana din fire ,platica ne va impune intotdeauna o serie de masuri pe care va trebui sa le luam spre a nu-i trezi banuielile. Iata numai trei din aceste prevederi:
- a pescui bine ascunsi de vederile ei;
- a pescui cu struna foarte subtire;
- a evita sa se zareasca din momeala varful carligului;.
Este unul din pestii de undita care raspunde foarte bine la o nadire eficace, in special la nadirea de fund; inainte de a incepe pescuitul si oricat de putin ne-ar preocupa acest lucru, nadirea trebuie totusi facuta daca vrem sa avem rezultate bune.
Pentru a pescui cu folos, vom cauta mai intai locurile in care se tine platica si care,in linii generale,sunt:in rauri,locurile cu valtori domoale, cu funduri adanci si argiloase; in balti si iazuri o vom gasi in special langa palcuri de stuf si papura,in pragurile care despart apa mica dee gropi adanci.
Primavara si toamna o vom cauta in locuri mai putin adanci , unde apa este mai incalzita in zori si dupa-amiezile spre amurg.
Cu cat vom iesi la pescuit mai de dimineata,cu atat vom avea rezultate mai bune.Zilele cand platica se da cel mai bine la undita sunt cele ploioase sau cele cu zapuseala.
MOMELILE folosite sunt:
- ramele rosii de gunoi
- mazarea
- graul bine fierte
- viermusii
- cocolosii mici de miez de paine
- mamaliga.
Cu viermusii si rame mici vom avea rezultate primavara sau spre toamna; vara:graul fiert si cocolosul de paine.
Nadirea locului o vom face cu un amestec de paine, tarate, seminte de canepa ,cartofi terci,plamadeala anason si seminte de floarea soarelui prajite. Avand neaparat in continutul ei alimentul din care ne-am ales momeala.
Uneori putem incerca doar cu un pumn de grau sau mazare bine fierte.
USTENSILE FOLOSITE IN PESCUITUL PLATICII:
- varga usoara, care va fi cat se poate de atent si armonios intocmita,platica cerand un pescuit de multa finete.
- fir subtire de 0,18-0,20 vom simti o adevarata satisfactie sa ducem la mal o platica de o talie mai mare care se apara viguros.
- Momind cu rame este necesar un carlig nr. 8 ; nr. 10-12 pentru cocolosii de paine sau de mamaliga si nr 14 pentru bobul de grau si viermusi.
- Plumbajul va fi multiplu ,cu plumbi marunti nr. 9-11.
- Momeala o vom lasa din pluta pana aproape de fund. Uneori putem prinde, cu momeala pe fund, exemplare mari.
In timpul pescuitului, vom tatona mereu adancimea, pana o vom afla pe cea potrivita in acea zi de pescuit.
Cand platica pune gura ,ne dam seama imediat dupa miscarile plutei; aceasta se rastoarna,"se pune pe lat" si nu se scufunda vertical.Este muscatura tipic platicii si batcii.
Acesti pesti, apucand momeala in gura o ridica in sus;descarcand pluta de greutatea plumbilor si dezechilibrando,aceasta se culca pe lat. Atunci e timpul de a smuci usor. Cand,dupa miscarile plutei,observam ca platica face miscari scurte,smucite,nehotarate,cand intr-o parte cand in alta,ca in cele din urma sa ramana nemiscata,vom sti ca o avem prinsa in carlig.
Obosirea unei platici mari cere multa rabdare si bagare de seama. Nu este ingaduit sa o fortam,fiindca in timpul drill-ului i se pot rupe buzele.
Perioada cea mai buna pentru pescuitul acestui peste este vara,dupa perioada de prohibitie si pana toamna,dar cea mai rodnica in lunile iulie august.
Fir intins! si visati la "MAREA CAPTURA".
Platica - descriere si pescuit : 0 comentarii