Prepararea si utilizarea nadelor

Nade si momeli
Share

Secretul unei partide reusite, consta in alegerea si folosirea in mod corespunzator, a unei nade potrivite. O nada potrivita si un procedeu de nadire eficient, contribuie cu  cel putin 40% la reusita partidei, restul fiind completat de tehnica si de orele solunare corelate cu temperatura apei si presiunea atmosferica.

Atunci cand pestele este predispus a se hrani(cand pestele ``trage``), sant multe cazuri in care se poate prinde peste si fara o nadire speciala, dar cantitatea capturilor va fi cu atat mai mare, cu cat vom folosi o nada mai potrivita si mai atractiva.


Alegera retetei unei nade eficiente consta in mixarea ei din mai multe componente, componente specifice fiecarui fel de peste: crap, platica, caras, scobar, etc. Aceste componente(alcatuite din amestecarea fainurilor, din diferite seminte cu produse de panificatie, la care se adauga diferite arome si coloranti),se gasesc, slava Domnului, in toate magazinele de specialitate sub o mare diversitate, dar adevarata maiestrie consta in gasirea unei retete eficiente de combinare a lor cu scopul de a aduce pestele pe locul nadit.


1.Primul lucru in prepararea unei nade eficiente, este materialul ce se foloseste ca baza in alcatirea ei. Acest material este TTX-ul, adica o turta de germeni de porumb presati , uscati si apoi macinata(asemanator turtei de seminte de floarea soarelui).TTX-ul, absoarbe de 2,5-3 ori mai multa apa decat greutatea sa, avand astfel rolul de a umecta nada si are avantajul ca are efect asupra pestilor de talie mare, atragandu-i pe patul de nada.

2.Al doilea pas care urmeaza, este aditivarea TTX-ului cu aditivul lichid specific pestelui pe care vrem sa-l prindem, el fiind ales si functie de temperatura apei(pentu ape mai reci, trebuind o mai mare cantitate de aditiv pe baza de alcool).

3.Amestecarea unui kg de TTX umezit cu 2,5l de apa amestecata cu 0,5l aditiv lichid(si lasat la odihnit 20-30min) cu 3kg de nada prefabricata aleasa si ea dupa specia pe care vrem sa o capturam. Acest raport il putem micsora sau mari, in functie de durata partidei de pescuit.

4.Inaintea plasarii nadei pe locul de pescuit, sub forma de bulgari de marimea unei portocale, bulgari care nu trebuie sa se desfaca cu usurinta dupa ce au fost stransi, putem adauga aditivi solizi sub forma de pulbere, aditivi ce contribuie la marirea atractivitatii nadei respective, alesi si ei functie de captura.

5.Imbogatirea nadei cu momeala vie(viermusi, larve de libelula), cu porumb de conserva cu diferite arome sau cu pelete solubile de diferite marimi si arome.


Pentru o mai buna colare a nadei, in cazul cand pescuim pe ape curgatoare putem adauga colanti cum ar fi PV1, iar pentru ingreunarea ei, Terre de Somme sau Terre de Riviere(pamant lutos sub forma de pulbere, ales in functie de adancimea si rapiditatea apei) caz in care trebuie conrolata umiditatea nadei.


Acestea ar fi in mare, regulile generale de baza in alcatuirea unei nade profesionale, reguli ce pot completate cu diferite alte componente gasite a fi fost eficiente in urma partidelor de pescuit care au dat bune rezultate.


Fir intins!

Prepararea si utilizarea nadelor : 4 comentarii

  • la punctul 3. chiar acest lucru l-am mentionat; imi pare rau daca s-a inteles invers.
    multumesc la fel!

  • dar ceea ce ai omis sa precizezi: regula de aur in amestecarea nadei este ca intotdeauna ttx-ul umectat si aditivat se adauga peste mixul de nada si niciodata invers. ;")
    fir intins!

  • multumesc si eu!aici am prezentat cum am mai spus, regulile generale de pregatire a nadelor profesionale; chestiile de finete, depind de fiecare pescar si de ce nu, de cat esti dispus sa investesti in acest sens.

  • foarte interesant, multumim