Nu le dam prea multa importanta ‘carligelor cu plumb’, dar acestea sunt la fel de importate ca si marimea, culoarea si ‘bataia’ twisterelor impreuna cu care le folosim.
In continuare voi prezenta doua moduri de a lega jigul de fir :
Metoda 1
Prin intermediul unei agrafe. Recomand agrafele DUO-LOCK, acestea fiind mult mai fiabile si neafectand semnificativ evolutia twisterului.
Avantajul in folosirea unei agrafe ar fi acela ca nu trebuie sa refacem nodul de fiecare data cand dorim sa schimbam jigul cu un altul sau cand dorim ca in locul jigului sa folosim alta naluca(vobler, lingura, cicada etc). Vom folosi nodul Clinch.
1. se introduce firul prin agrafa
2. se rasuceste firul de 5-6ori si se introduce prin primul ochi format
3. se introduce firul prin cel de-al doilea ochi format, se umezeste si se strange usor
4. se inlatura surplusul de fir.
Nodul Clinch este realizat !
Metoda 2
Este cea in care vom lega jigul direct de fir. Aceasta metoda este preferata de majoritatea pescarilor intrucat se elimina astfel orice necorelare/intarziere: intre actiunea ce o face pescarul asupra twisterului sau a pestelui asupra twisterului(agrafa se poate afla intr-o pozitie incorecta, pozitia carligului nu mai este cea care trebuie, salaul ataca, dar rezultatul este un ‘rateu’). Nodul folosit este tot Clinch:
1. se trece firul prin ochetul carligului si se rasuceste de 5-6ori
2. se trece firul prin primul ochi creat
3. se trece firul prin noul ochi creat
4. se inlatura surplusul de fir
Nodul Clinch este realizat !
Dupa ce am legat jigul, il lansam. Sa vedem ce se intampla:
in cazul jigului de tip ‘bila’ :
1. Jigul isi incepe aventura spre substrat
2. Este atins substratul
3. Pozitia finala a jigului
Jigul de tip bila este cel mai des folosit de pescarii de rapitori, pozita lui finala este asemanatoare cu cea a unui peste ce se odihneste pe substrat.
in cazul jigului de tip ‘sabot’ :
1. Jigul se indreapta spre fund
2. A ajuns pe fund
3. Pozitia finala a jigului
Pozitia finala a jigului sabot este inclinata. Aceste jiguri se folosesc pentru prezentari de finete, naluca dand senzatia unui peste ce se hraneste. Un alt avantaj al jigului de tip sabot este acela ca are o hidrodinamica mai buna, el practic taie apa si ajunge mai repede pe fund.
Acesta este motivul pentru care multi pescari il prefera pe rauri : ajunge mai repede pe fundul apei si este luat mai greu de curenti. Este folosit de asemenea pentru prezentari agresive.
Alegerea jigurilor in functie de adancime si modul in care dorim sa prezentam : prezentari line, agresive etc.
Abordarea locului
Dupe ce ne-am facut o idee despre adancimea apei si aspectul substratului putem decide asupra modului in care vom aborda locul.
A. adancimea apei este intre 1 si 3 metri
1. pentru prezentari ‘a la carte’ vom alege un jig ‘bila’ de 3.5 grame pe care il vom juca in ‘dinti de fierastrau’ sau ‘taras’.
2. daca dorim o prezentare agresiva avem 2 solutii :
- a. vom folosi un jig tip ‘bila’ de 5 grame – viteza de lucru va creste, bataia pe care twisterul o efectueaza este scurta si rapida, astfel undele produse de coada ii induc pestelui rapitor o senzatie de spaima si incertitudine venita din partea prazii.
- b. vom folosi un jig tip ‘sabot’ de 3,5 grame – vom pastra astfel o prezentare fina cu o agresivitate ridicata ; senzatia produsa pradatorului este aceea a unui pestisor ce se hraneste haotic.
B. adancimea apei este intre 3 si 5 metri
1. pentru prezentari ‘a la carte’ vom alege un jig ‘bila’ de 5 grame pe care il vom juca in ‘dinti de fierastrau’ pentru a avea cotact cu substratul sau ‘taras’ pentru ca evolutia jigului sa fie putin deasupra substratului
2. pentru a avea o prezentare agresesiva putem opta :
- a. marirea greutatii jigului ‘bila’ pana la 7grame
- b. utilizarea unui jig tip ‘sabot’ de 5 sau 7 grame
C. adancimea apei este intre 5 si 7 metri
1. pentru prezentari ‘a la carte’ vom alege un jig ‘bila’ de 7 grame pe care il vom prezenta presupusului pradator prin tehnica ‘dinti de fierastrau’ ; astfel se va mentine contactul cu substratul
- Daca vom folosi tehnica ‘taras’ evolutia nalucii va fi ‘intre ape’ – la 0.5-1.5m deasupra substratului. Pentru a mentine contactul permanent cu substratul va trebui sa lucram cu jiguri tip ‘bila’ mai grele de 9, 11 sau 14 grame.
2. prezentarea agresiva se va face cu ajutorul jigurilor tip :
- a. ‘bila’ de 9 sau 11 grame jucate exclusiv in ‘dinti de fierastrau’
- b. ‘sabot’ de 7 sau 11grame
D. adancimea apei este mai mare de 7 metri
1. vom folosi aproape exclusiv jigurile de tip ‘sabot’ cu greutati de 7, 11, 14, 17.5grame. Avantajul acestora este ca ofera totodata o prezentare agresiva(lucru necesar cand pescuim pe ape adanci) si un timp mai scurt in care acesta atinge substratul.
E. Cazurile in care pescuim in locuri cu structura
Aceste locuri au avantajul ca ofera adapost si siguranta atat pradatorului cat si prazii. Dezavantajul ar fi faptul ca vom pierde multe jiguri. Pentru a solutiona aceasta problema au fost create carligele ‘off-set’. Prezentarea nalucii se va face prin zvacniri printre crengi(daca este cazul unui pom scufundat) sau ‘dinti de fierastrau’ daca vorbim de o structura de beton sau substrat ce prezinta pietre de dimensiuni mari si/sau foarte mari.
In cazul in care structura se afla la o adancime de 3-5metri vom atasa ‘off-set-ului’ un plumb ‘in-line’ culisant.
In imaginile de mai jos este prezetat carligul off-set si cum se va monta acesta.
*nodul folosit la legarea carligului este Clinch
(prezentat la inceputul articolului)
1. prezentarea carligului ‚off-set’ si slider-ului pe care va fi montat
2. se introduce carligul prin capul twisterului
3. se trage pana aproape de capat
4. se introduce carligul in twister lasandu-se doar varful carligului iesit ; ochetul va fi deasupra capului slider-ului
5. se introduce carligul in twister lasandu-se doar varful carligului iesit ; ochetul carligului va iesi prin capul twisterului
6. se ataseaza un plumb de 3grame ‘in-line’
Montura off-set este gata !
Twistere si jigur
Mai jos va este prezentat modul in care se pune corect un twister pe un jig:
1. se pune jigul langa naluca pe care vom urma sa il montam si retinem locul unde va iesi carligul
2. introducem carligul pana in locul care l-am retinut
3. scoatem carligul si impingem capatul jigului in twister
4. verificam daca am executat corect montarea
Jigul este monatat corect!
Exista de multe ori posibiliatatea de a avea atacuri asupra twisterului care se soldeaza cu rateuri. Una dintre cauzele acestor rateuri este faptul ca rapitorul(in speta salaul) este mofturos si ‘marait’ ; el nu ataca decisiv, ci doar ‘gusta’ din ‘prajitura’ pe care i-o oferim. Solutia in acest caz este montearea jigului cu carligul putin scos desupra nalucii :
1. montarea ‘a la carte’ a jigului
2. montarea jigului pentru o prezentare de finete
FIR INTINS ! Ne vedem la pescuit !
Prezentarea jigului : 0 comentarii