Prohibiția la pescuit în 2025
- PescuitMania
- 09-03-2025
- 669
- 0

Prohibiția pescuitului în România pentru anul 2025 este reglementată prin Ordinul nr. 23/297/2025, care stabilește perioadele și zonele de prohibiție, precum și măsurile de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii.
Ce este prohibiția la pescuit
Prohibiția la pescuit este o perioadă de interdicție temporară a pescuitului în anumite ape și pentru anumite specii de pești. Aceasta este impusă de autorități pentru protejarea și refacerea populațiilor de pești, mai ales în timpul reproducerii. Acest interdicție ajuta la conservarea resurselor acvatice și menținerea echilibrului ecosistemelor.
Motiv principal prohibiție: Peștii depun icre în anumite perioade ale anului, iar pescuitul în această perioadă ar putea reduce drastic numărul lor.
Pentru pescuitul pe ape publice ai nevoie de permis de pescuit -citește ghidul cum poți sa-l obții gratuit online direct de la ANPA
Perioada generală de prohibiție
- in perioada 9 aprilie – 7 iunie 2025 (inclusiv): Se instituie prohibiție generală pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial în habitatele piscicole naturale.
- Apele care constituie frontieră de stat: Prohibiție timp de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie 2025 (inclusiv)
- Complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale: Prohibiție de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie 2025 (inclusiv)
Prohibiții specifice pentru anumite specii
Știuca (Esox Lucius):
- 1 februarie – 20 martie 2025:
- 9 aprilie – 7 iunie 2025: Prohibiție suplimentară în perioada de prohibiție generală.
Șalăul (Stizostedion lucioperca) și bibanul (Perca fluviatilis):
- 20 martie – 7 iunie 2025 (inclusiv)
Linul (Tinca Tinca):
- 7 iunie – 6 iulie 2025 (inclusiv)
Sturionii:
- Pescuitul este interzis pe tot parcursul anului, cu excepția capturilor în scop științific.
Păstrăvul indigen, păstrăvul fântânel și păstrăvul curcubeu:
- 1 octombrie 2025 – 31 martie 2026
Păstrăvul de mare, tot timpul anului.
Specii protejate: enumeră o serie de specii protejate (pietrarul, fusarul, etc.) pentru care pescuitul este interzis tot timpul anului.
Calcanul: Perioada de prohibiție a calcanului este 15 aprilie-15 iunie inclusiv.
Capturarea lipitorilor medicinale (Hirudo verbana), în perioada 1 iulie până la 31 august inclusiv.
Prohibiția al speciilor rizeafcă și scrumbie de Dunăre se stabilește pe sectoare astfel:
a) Dunăre și brațele sale, Marea Neagră până la Ceatal Chilia perioada 31 martie-9 aprilie inclusiv;
b) de la Ceatal Chilia până la Vadul Oii in perioada 5 aprilie-19 aprilie inclusiv;
c) de la Vadul Oii pană la Chiciu în perioada 15 aprilie-29 aprilie inclusiv;
d) de la Chiciu km 374,5 până la Baraj Porțile de Fier II, inclusiv brațul Gogoșu în perioada 25 aprilie-9 mai inclusiv.
De asemenea pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5 kilometri în largul mării și pe un coridor lat de 2 kilometri socotit câte 1 kilometru de o parte și de alta a axului brațelor Sfântu Gheorghe și Sulina, în fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române;
Capturile accidentale de ciprinide asiatice (sânger, novac, cosaș) se pot reține în vederea valorificării atunci când se pescuiește la scrumbie
Excepții prohibiție în Delta Dunării
In perimetrul Rezervației Biosferei "Delta Dunării" se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei, folosind maximum 2 setci, în perioada 9-19 aprilie, în zonele aprobate prin HG nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de management și a Regulamentului Rezervației Biosferei "Delta Dunării".
Zone de protecție și refacere biologică
Ordinul prevede și instituirea unor zone de protecție și refacere biologică, unde pescuitul este interzis temporar sau permanent pentru a asigura conservarea și refacerea resurselor acvatice vii.
- Prut, între barajul Stânca-Costești și râul Elan, prohibiție tot timpul anului, cu excepția pescuitului recreativ, în afara perioadelor de prohibiție prevăzute
- Dunărea Veche, sectorul între canalul Sulina si canalul Răducu, tot timpul anului
- lacul Gâsca din Complexul Somova-Parcheș, tot timpul anului
- lacurile Erenciuc și Zmeica, tot timpul anului
- Canalul Bărbosu si Sfistofca, tot timpul anului
- Canalul Lopatna, zona cuprinsă între lacul Matița și lacul Merhei, tot timpul anului
- brațul Sfântu Gheorghe de pe Dunare intre 22-25, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 martie-30 martie și 15 octombrie-13 noiembrie, cu excepția pescuitului comercial al scrumbiei
- lacul Cuejdel - rezervație naturală din județul Neamț, tot timpul anului
- canalul dintre lacul Puiu și lacul Roșu de pe teritoriul RBDD, tot timpul anului
Notă: Pentru informații detaliate și actualizate, va recomandăm consultarea textului integral al Ordinului nr. 23/297/2025 și verificarea eventualelor modificări ulterioare.
Prohibiția la pescuit în 2025 : 0 comentarii