Protejarea pestilor in pescuitul sportiv

Pescuit sportiv
Share

Protejarea pestilor in pescuitul sportiv


Pescuiesc de multi ani si pentru mine pescuitul cel putin in ultimii 10 ani pot spune ca a devenit unul din momentele in care pot sa desconectez de tot ce inseamna viata cotidiana si anume munca,munca si iar munca.In sezonul cald cand timpul ne-o permite multe sfarsituri de saptamana impreuna cu familia mea o petrecem pe malurile raurilor si lacurilor pescuind bucurandu-ne de ceea ce inseamna natura si linistea lucruri ce nu le gasim la oras.


Cel mai mare timp il dedic pescuitului la crap insa vara mai imi fac timp si pentru o partida mai deosebita la somn (si care este una din cele mai emotionante partide de pescuit de apa dulce) iar iarna de multe ori pescuiesc la salau insa de fiecare data tehnica este cam aceeasi pescuind la fundul apei tehnica feeder crap a feeder) doar ca in pescuitul la somn si salau folosesc obleti in locul momelilor ce le folosesc normal la pescuitul crapului. 


Singurul lucru ce il caut cu adevarat in pescuit este acela de a insela vigilenta pestelui si lupta ce urmeaza dupa intepare in compania lui ,pentru emotiile ce ne ofera pana in momentul in care acesta ajunge in fata aparatului de fotografiat. 

Pentru maniera care a luptat pentru viata lui noi nu putem face altceva decat sa ii intoarcem favorul si sa ii dam drumul inapoi in apa pentru a se recupera si de ce nu intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat cu mult mai multe kilograme sa ne dea noi satisfactii.



Sa revenim la subiect cele mai mari probleme le cauzam pastilor in momnetul in care acestia sunt scosi afara din apa. In acest sens trebuie sa acordam o mare atentie minciogului. Minciogul utilizat in scoaterea pestelui trebuie sa fie unul incapator si dotat cu o plasa cu ochiuri cat mai mici. 

Utilizare corecta a minciocului va evita ranirile in zona aripioarelor precum si smulgerea solzilor. Se stie ca solzi n se regenereaza odata pierduti zona ramasa descoperita este vulnerabila la microbi si infectii.



 

Dupa scoaterea pestelui din apa cu ajutorul minciogului aveti nevoie de o saltea de recuperare udata in prealabil. Crapul fiind un peste destul de mare si puternic se va zbatea cu multa forta mai ales in momentul scoaterii carligului iar punerea lui direct pe sol le poate cauza multe rani grave.

Aceasta saltea de recuperare denumita si saltea de receptie este construita dintr-un material moale si va amortiza toate loviturile pestelui.

Crapul trebuie pus pe o parte pentru , punerea lui pe burta le poate provoca multe rani interne.Crapul trebuie acoperit pe cat se poate pentru a evita uscarea solzilor mai ales in perioadele uscate si calduroase.

 

Dupa ce pestele este imobilizat pe saltea se trece la eliberarea din carlig daca carligul nu a sarit in momentul manevrari minciogului. Intepaturile de carlig pot genera rani grave cu sangerari si ruperea zoneleor moi din jurul guri. Astfel trebuie sa facem tot posibilul sa curatam locul inteparii cu un desinfectant pe care il gasiti la magazinele de profil. 

 

Daca acul este infipt adanc in cura sau intr-o zona "tare" nu ezitati sa taiati acul cu ajutorul unui cleste pentru a evita ranrea pestelui si ruperea cartilajelor sau zonelor osoase.


 

In momentul in care suntem pregatiti pentru a fotografia pestele (la timp cat mai scurt de la scoaterea din apa) trebuie sa prindem pestele cu o mana pusa dedesubtul capului iar cealalta mana la fel dedesubt in imediata apropiere a cozii. Peste trebuie tinut ferm si avuta atentia mare pentru a evita scaparile acestuia pe sol, cel mai grav lucru ce se poate intampla este producerea de leziuni interne ce nu se observa in prima faza insa dupa eliberare pestelui in apa in scurt timp aceta va muri.


Trebuie sa facem ca lupta pentru capturarea pestelui sa fie cat mai scurta. Eliberarea pestelui se va face in bune conditii fizice daca timpul capturarii acestuia nu se lungeste prea mult timp. In periaode foarte calduroase  pestele trebuie udata in permanenta cu o galeata cu apa din balta.


Dupa toate aceste lucruri la eliberarea pestelui in apa trebuie sa tinem cont ca acesta va fi destul de obosit asa ca il vom mentine in apa cu mainile miscandu-l inainte si inapoi pana cand acesta isi va reveni total si va pleca singur.


Ce mai trebuie retinut, folositi monturi "usoare", evitati folosirea firelor textile , daca linia se rupe, sansele ca peste sa supravietuiasca scad.


Fir intins tuturor!!!!!!!

Protejarea pestilor in pescuitul sportiv : 12 comentarii

  • o antrebare sincera tu platesti taxa la privat dai drumul pestilor si a 2 zii cumperi peste congelat de la magazin nu prea te cred scuze guesswho85i apropo cu pestele mic sunt deacord sa ai dai drumul fir antins sa ai si sa facem bani multi la privati fara sa lum peste acasa

  • din pacate romanul face tot dinadinsul sa ramana in urma la toate capitolele.imi cer scuze daca jignesc pe cineva dar in primul rand cred ca de vina sunt proprietari de balti care accepta si de multe ori inchid ochii la ce se intampla pe balta lor.asa ca pot spune fara sa-mi fie frica ca voi fi contrariat si cei care merg la pescuit in zona bv si cv cred ca pot confirma ,dupa fiecare partida de pescuit plec cu un gust amar de pe balta,bucuria de a prinde si elibera un peste fiindu-mi umbrita atunci cand vad ca la 2 3 standu-ri de mine un asa zis pescar isi umple [fomist]rucsacul cu peste de multe ori sub privirile paznicilor!cat despre educatie ''keluely'' daca macar acel 10 la suta despre care vorbesti tu din emisiunile alea ti-ar fi intrat la cap nu ai mai fi facut un astfel de comentariu iar eu as fi citit zambitor articolul lui ady sperand la un viitor apropiat cu capturi ca cele de pe discovery

  • cel mai bine este sa lasam raul deoparte si sa marginalizam pe cei care nu fac altceva decat sa vorbeasca urat iar cei care cu adevarat vor sa comunice despre pescuit sa fim cat mai uniti.

  • mancam ca sa traim nu traim ca sa mancam- uneori rautatea unora o depaseste pe a altora,am scris peste 35 de articole pe acest site si am dat peste fel de fel de oameni,dar intotdeauna e bine sa mergi drept in fata uite asa..............

  • asa este eu am pestii an telefon si asa ar trebui sa faca multi dintre noi,,fir antins si bafta

  • nu vreau sa schimb pe nimeni si nici nu pot sa fiu ipocrit pentru ca si eu duc cateodata 3-4 pesti (doar salai) acasa pentru baiatul meu cand imi cere insa pescuiesc doar de placere si aceasta placere nu imi este stricata nici macar de zilele in care nu am nici o miscare la bete.multumesc mult.

  • sal. cea ce spui prin acele cateva cuvinte este mai mult decat adevarat. dar nu toti sunt pescari sau vor sa devina ,tu te duci la peste sa te recreezi pe cand alti ''colegi de pescuit''se duc sa prinda peste sa-l vanda in cartier ca a prins zeci de kg.si atunci unde este fala romanului ca este pescar....10..20..30kg. felicitarile mele si iti doresc mult succes in continuare dar tine minte ca de unul singur nu poti schimba sutele de asa zisi pescari deveniti peste noapte. cu tot respectu un coleg spune si scrie; traiesc sa pescuiesc nu pescuiesc ca sa traiesc. mult succes

  • mersi mult ultras.

  • @keluely : ia uite-te si tu la tv si posteaza aici ce vezi acolo.lasa omul in pace ca daniste sfaturi aici.e usor sa fi ignorant sa sti...dar e mai greu sa apreciezi munca altora!"alearga si tu dupa puncte" ca nu te tine nimeni,dar e greu sa faci un articol tematic cand iti lipseste o exprimare cat de cat normala!
    eu am citit mai multe articole ale colegului ady si pot spune ca sunt destul de reusite.cel mai de apreciat fapt este acela ca foloseste exprimare proprie si nu "copy+paste"!

  • dar mai bine nu