Rigul la crap cu montura helicopter

Monturi
img

Rig standard  +  montura Helicopter

Asa  cum bine se stie cel mai important element in pescuitul crapului nu este lanseta, mulineta sau mai stiu eu ce alt articol, ci este chiar montura  am sa incerc sa va prezint detaliat o montura standard de crap, si modul de confectionare a acesteia. Nu fac acest lucru pentru aceia dintre dumneavoastra care stiu si carora li se va parea banala, ci pentru cei care inca nu sunt la curent cu toate detaliile si care vor sa invete sa o faca in mod corect.

Multi dintre noi spunem ca stim sau pretindem ca facem corect o montura, dar sunt inca multi care o fac gresit sau chiar pe dos, astfel incat montura nu va lucra corespunzator  schimbandu-si total mecanica.


Montura moderna de pescuit la crap se imparte in :

  1. rigul propriu-zis

  2. sistemul de prindere al plumbului

  3. tubul anti-tangle sau pe romaneste anti-incalcire

  4. firul folosit indiferent ca este mono sau multifilament (textil)

  5. plumbul respectiv


  In continuare vreau sa va prezint modul de confectionare al unei monturi standard, si materialele necesare pentru aceasta.


Voi incepe cu rigul. Rigurile sunt de doua feluri:

  • riguri de fund pe care le vom folosi in acele balti , lacuri, rauri unde exista pietris sau nisip, deci acolo unde avem un substrat tare; 

  • si riguri flotante pe care le vom folosi in locurile cu mult mal pe substrat.

Lungimea acestor riguri flotante va fi aleasa in functie de inaltimea substratului de mal, al locului de pescuit respectiv.


MATERIALELE NECESARE CONFECTIONARII UNUI RIG STANDARD:

-  in primul rand avem nevoie de un carlig de crap, inchis la culoare, teflonat care de regula va fi mat . Este obligatoriu ca in monturile de crap pe care le vom face, sa folosim materiale care nu vor straluci si nu vor fi lucioase, deoarece crapii sunt foarte precauti si vor reactiona la vederea lor ca la un eventual pericol.


Cel mai indicat carlig este (nu vreau sa dau nici un nume pentru a nu face reclama la vreo anume firma producatoare) un carlig negru.Carligul va avea din constructie acea bucla sau ochet in coada, caci nu vom folosi niciodata carlige cu paleta. Marimea acestuia o vom alege functie de pestele care stim ca se afla in balta sau raul in care urmeaza sa pescuim. Astfel acestea pot fi incepand de la numarul 1 pana la numarul 6, mai mici nu cred ca se preteaza a fi  folosite in pescuitul ales de noi.


Cele mai uzuale carlige de crap care se folosesc sunt de regula de numarul 4. Vom alege intotdeauna un carlig de calitate, care sa fie rezistent dar totodata foarte bine ascutit. Pentru a verifica daca varfurile carligelor de crap sunt corespunzator ascutite, vom lua un carlig si-l vom apasa usor cu partea ascutita(varful) in unghia de la degetul mare. Daca acesta ramane infipt usor acolo, atunci este un carlig foarte bun de folosit si vom sti cu siguranta ca nu ne va dezamagi.


-  firul cu care vom lega carligul si care poate fi un fir mono sau multi-filament. De preferat sunt cele multifilament deoarece sunt mai rezistente la abraziune(scoici, pietre ascutite etc.)  Mentionez faptul ca indiferent de firul pe care vrem sa-l folosim intotdeauna vom lega carligul cu un nod

Rigul la crap cu montura helicopter : 3 comentarii

  • este mai interesant daca in loc de plumb se foloseste un momitor. rezultatele sunt mai bune! fir intins!

  • sincer sa fiu nu am incercat asa ceva niciodata,dar am sa incerc si o sa va zic cum a fost.fir intins pa mai departe

  • este cea mai mare "gaselnita"..bravo da rezultate aceasta..garantez si eu numai ca tre sa dai si de crapul care sa vrea..10 de la mine..fir intins..felicitari