- Activitati
- Despre pescuit
- Anunturi
- Discutii
- Utile
Cu toate ca sitarea nadei nu este factorul primordial in reusita unei partide de pescuit, de aceasta operatiune depinde mult succesul sau deopotriva esecul zilei de pescuit.
Factorul hotarator in succesul garantat al partidei respective este bine-nteles amestecul de nada folosit,compozitia acestuia,valoarea sa nutritiva,modul de inmuiere,modul de nadire si cantitatea de nada folosita.
Sitarea este un procedeu de eliminare a particulelor mai mari,care nu s-au umectat (umezit) uniform si care s-au adunat in cocolosi sau bulgari de nada, si care, in momentul aruncarii in vad nu se vor dispersa uniform.
Prin sitare vom face ca nada noastra sa aibe o umectare uniforma,vom elimina cocoloasele si vom face ca nada sa lucreze uniform pastrand pestii grupati,respectiv nada va avea o granulatie uniforma.
La toate marile competitii sau concursuri, marii campioni fac in prealabil aceasta sitare,fara care de altfel nici nu concep inceperea partidei de pescuit.
Pentru a executa operatiunea de sitare a unei nade avem nevoie de un bac (galeata),o sita, pe care o putem gasi in magazinele de specialitate(sau putem sa ne-o confectionam singuri),si o pompa de umectare a nadei care se aseamana mult cu acele pompe cu care stropim florile,sau in care se gasesc diferiti detergenti.
Incepem prin a pune nada-praf in galeata pentru nada,o umezim usor amestecand-o,apoi o vom lasa 15-20 minute pentru a-si trage apa, numai dupa aceea vom trece la sitarea respectiva.
Cea mai buna apa care se impune a fi folosita la umectarea nadei noastre este chiar apa din balta in care vom pescui. Dupa ce am terminat de sitat nada ,este bine sa o lasam sa "respire" cateva minute.
Acum putem sa-i adaugam nadei celelalte elemente dorite:
- seminte de canepa
- grau porumb
- si momeala vie
- viermusi
- rame
- larve
care inainte de a fi adaugate este bine sa le maruntim cu o foarfeca eliminand
riscul ca aceste momeli vii sa se ascunda in substrat.
Abia acum nada noastra este gata,si numai buna de aruncat in vad, bine-nteles numai dupa ce o vom face bulgari de dimensiunea unei portocale sau chiar putin mai mici.
Inainte de a incepe nadirea ,este indicat sa ne umezim palmele in timpul formarii bulgarilor,evitand lipirea nadei de maini.Vom arunca in vad aproximativ 10-15 astfel de bulgari,aceasta fiind de fapt nadirea grea.
Nadirea de intretinere o vom face in timpul partidei de pescuit, sau dupa capturarea fiecarui peste.Vom mai arunca din cand in cand,cate un bulgar de nada,dar de data aceasta de dimensiuni mult mai mici, pentru a nu speria pestii care s-au strans deja pe vadul nostru de pescuit.
Va doresc FIR INTINS !
- Comenteaza
Capturile pescarilor
Ultimele anunturi
Subiecte in forum
- Noi
- Comentariu nou
Rolul sitarii nadei : 0 comentarii