Reci ca apa de iarna chiar daca zapada s-a topit de cateva luni bune, reci ca pestii din adancuri,desii apa are 4-5 grade salaii si bibanii au scurte perioade de activiate.
Sunt preferate locurile din preajma digurilor, deversarilor acolo unde exista cat de cat un curent de apa, acesta atragand ca un magnet albitura, obleti, platicute, babusti, salaii si baboi urmaridu-i pana la 1 m de mal.
Muscatura , aproape insesizabila se poate produce adesea, in mod surprinzator, chiar sub varful lansetei.
Zonele bune pentru salau si biban sunt cele de nisip dar si gropile cu un metru mai adanci decat zona inconjuratoare.
Ca sa descopere locurile de pe fundul apei, pentru inceput, pescarul trebuie sa sondeze apa cu ajutorul unui twister mai greu-sa zicem 7 chiar 9 g in loc de 5,5 grame.
Ca sa gasesti locurile bune daca nu le stii o iei sistematic, cu lansari in evantai, din metru in metru, incepand de la pragul din lungul malului si terminand 180 de grade partea cealalta. Acolo unde lovesti ceva pe fundul apei repeti lamseta,ca sa iti dai seama ce se ascunde in adancuri. Uneori sondand apa, poti avea chiar muscaturi, dar rateuruile sunt destul de dese pentru ca twisterul greu cade prea repede, in timpul de atac uneori prea scurt pentru pesti...
Scule pe masura... Uneori bibanii si salaii vor musca la twistere de marime normala adica 8 cm,ca vara alteori vor ataca mai abitir nalucile mici. E greu de imaginat scena in care un salau de aproape un kilogram inghite o babusca de 15 cm latime...si totusi se intampla...
Dupa ce ai sondat zona si ai gasit locurile care promit pesti, schimba jigul cu unul mai usor-de 5,5 grame ori de 7 depinde de curent si de vant si ar mai fi o problema, controlul nalucii si sesizarea muscaturii daca firul nu este intins.
Ca sa te distrezi cu eventualii bibani sau salai ai nevoie de:
- o varga de 2,30 m,cu putere de 5-15 g,agera cu cu actiune de varf
- mulineta usoara,recomand o mulineta de calitate,de firma
- fir fluo'' mono,de 0,16-0,18 mm sau textil de 0,08-0,10 mm galben ori fistic.
Pentru ca apa este limpede uneori este bine sa "vopsesti'' ultima jumatate de metru de fir cu un marker negru pentru a-l face invizibil.
Acolo unde malul este inalt si nu folosesti minciogul este bine sa legi in fata un forfac de lansare,de atac lung aproape de 2 ori cat partea activa de la varf la maner,a lansetei, forfac din fir ceva mai gros(0,20 respectiv 0,12 mm)
Tot pe loc, pe loc...
Dupa ce ati descoperit denivelarea, groapa sau pragul-locuri preferate de salai si bibani, trebuie insistat acolo pana cand vine si muscatura. Nu de putine ori rabdarea va fost pusa la incercare.Totul este sa continuati lansarile si sa jucati twisterul,de parca ati vedea bibanul cu gura cascata, gata sa apuce.
Twisterul trebuie sa evolueze cat mai mult posibil in acea zona,tresarind,ori aproape tarandu-se fara deplasari prea mari- o tura de manivela-joc-zvagnire, o tura de manivela-taras-salt.
Ora buna... Vine de obicei pe la pranz, cand esti aproape gata sa renunti,trebuie ceva timp ca atmosfera sa se incalzeasca putin ca sa plece ei, chiar daca apa ramane rece...
Nu porniti de dimineata si pastrati-va fortele si rabdarea pentru orele de pranz-cand mananca bibanul, ori salaul.
Cateodata e chiar distractiv sa tragi un salau de 3 kg la mal cu o lanseta si linie finuta, joaca devine si mai intersanta daca salaul loveste, nu musca si se agata pe afara de spate ori de vreo aripioara, atunci sa vezi lupta...
Voi riscati un twister, iar el saracul habar n-are ca nu risca nici macar atat, pentru ca oricum ,ii veti da drumul !
Salaul primavara - despre twistere : 0 comentarii