Lupta cu pestele este pe sfarsite. Actiunea lansetei si hartuielile permanente la care l-a supus pescarul i-au anihilat aproape toate puterile. Treptat, treptat, toxinele produse de efortul luptei prelungite napadeste organismul si-i incetineste miscarile. Rapus,nemaiputand sustine lupta ,pestele se ridica singur la suprafata,se culca succesiv pe o parte si pe alta,putand fi tras la mal fara prea multa impotrivire.
Scoaterea lui din apa pune insa pescarului o serie de noi probleme ,care variaza dupa loc si imprejurare si nu cred sa fie pescar in randurile noastre care sa nu fi simtit dezamagirea pierderii unui peste frumos tocmai in momentul cand era mai mult ca oricand sigur de stapanirea lui.
TEHNICA: inca din timpul luptei -cand pescuim de pe mal- vom cerceta din ochi un loc imprejur,lipsit de obstacole,favorabil capturarii prazii si in care vom cauta sa ne aflam la sfarsitul drill-ului.
Sesizand faza finala a luptei ,cand pestele este suficient de obosit,il vom face sa alunece catre noi,recuperand treptat firul.Mentinand lanseta curbata la inclinarea obisnuita din timpul drill-ului(45-60 grade),vom scurta firul atat in cat pestele ,adus acum la suprafata,sa poata fi usor ajuns cu plasa minciocului,fara a fi nevoie pentru aceasta saintindem prea mult,in sus,bratul cu lanseta.Cu un fir prea lung vom conduce cu greu manevra scoaterii pestelui din apa.
Aducand pestele la o distanta convenabila,vom bloca mulineta strangand frana ,iar cu mana libera prindem minciocul,spre a fi gata sa-l intrebuintam.
MANEVRA MINCIOCULUI este de obicei urmatoarea:scufundam plasa minciocului in apa ,in locul ce ni l-am ales,conducand apoi linistit,din lanseta,pestele,in deschiderea minciocului.Ajuns deasupra acestuia ,ridicam cu fermitate,pana ce pestele nu mai are cum sa evadeze din mincioc,tragand apoi spre noi,astfel in cat pestele sa alunece in fundul plasii minciogului,dupa care il scoatem pe mal si il punem pe salteaua de primire.
Daca pescuim in apa curgatoare,trecem lanseta in mana dinspre susul apei,iar cu mana cealalta scufundam minciocul in apa spre vale.Strunit din lanseta,pestele este lasat sa fie dus de curent in mijloc,iar apoi il vom scoate in sus fara nici o ezitare.
Este cazul sa atrag atentia asupra unei mari greseli pe care o facunii pescari incepatori si anume aceea de a umbla cu minciocul dupa peste ,intocmai cum umbla copii dupa fluturi.L vederea plasei minciocului care se indreapta spre el,pestele,speriat,isi gaseste ultima resursa de vigoare si,printr-o disperata incercare de a se salva,face o smucitura puternica ,care,de cele mai multe ori ,ii reuseste.Este cazul tipic in care pestele descrie acea"lumanare",salt napraznic in aer,cu destindere puternica de trup si cadere smucita pe apa, careia numai pescarii cu experienta ii pot face fata in mod eficace. Sa nu uitm ca aceasta "figura" ne surprinde tocmai in momentul cand lanseta este foarte arcuita,firul mult scurtat si mulineta stransa prea tare,situatie destul de critica,in care un efort brusc este urmat de o rupere aproape sigura.
Cand este puternic si mare,pestele ne poate scapa si din mincioc,daca nu este introdus asa cum trebuie.
GRESELI LA INTRODUCEREA PESTELUI IN MINCIOC:
a) -pestele isi gaseste sprijin,proptindu-se cu capul si coada in rama mincioculuisi,printr-o arcuire a trupului,poate sari inapoi in apa;
b) -pestele este introdus in mincioc cu coada inainte(o proptire in coada il zvarle afara din apa);
O buna prindere este aceea in care PESTELE ESTE VARAT IN PLASA MINCIOCULUI CU CAPUL INAINTE, pozitie in care devine inofensiv.
Cand minciocul nostru nu este prea robust sau greutatea pestelui prins in el este prea mare spre al putea ridica cu o singura mana,atunci vom renunta sa-l mai saltam deasupra apei.Imediat ce vedem ca pestele a intrat in plasa,il vom scoate spre mal ,tragandu-l taras de manerul minciogului.
Daca ne aflam in barca procedam aproape la fel,adica cu manerul minciocului sprijinit si alunecand pe copastia barcii,tragem repede plasa spre interiorul barcii.
Fir intins! si visati la "MAREA CAPTURA".
SCOATEREA PESTELUI DIN APA : 0 comentarii