Scobarul

Despre pesti
Share
img

"Mileul apelor'' asa cum este uneori supranumit scobarul,traieste in  carduri,hranindu-se chiar si in anotimpul rece, lucru care il face sa fie  foarte cautat  iarna  cand alti pesti....ne cam trimit la gura sobei,pe taramnul vesnicelor povesti  pescaresti. Orice pescar cu putina experienta stie ca pescuitul sportiv al scobarului  este un pescuit de mare finete.

Nu degeaba marii campioni nationali de pescuit stationar provin din zone     geografice unde scobarul este la el acasa.Scobarul se poate adapta repede unor  conditii precare( de munte),care difera de  zonele colinare(de campie).

La munte scobarul  se adapteaza foarte repede si aici nu ma refer la zona  pastravului ci la acele canale,baraje  care s-au format pe albiile raurilor prin  Hateg, Harghita , betonate bineinteles.

Scobarul se trage in aceste canale cand se pregteste de iernat,cautand ape mai linistite si mai adanci,unde cu un efort minim se poate gasii hrana minimum necesara pentru supravietiuire in anotimpul  hibernal.

Pescuitul  sportiv al scobarului  in aceste canale pe timpul iernii /primaverii  devine insa mult mai pretentios decat cel pe rauri,unde vrand- nevrand  curentii mai  puternici il obliga la mentinerea unui tonus al miscarilor, mult mai vioi.

Muscatura  este uneori atat de greu sesizabila incat unii pescari sustin ca nu doar odata inteapa numai din instinct,adica banuie  ca pluta ar fi semnalizat ceva.


Pescuitul scobarului primavara in canale este un pescuit de mare finete.Pescarii nadesc foarte putin chiar cu zgarcenie,dar foloesc nade consacrate de scobar  imbunatatite cu viermusi. Daca le vom da nada multa se vor satura si uita sa mai  treaca   pe la carligul nostru,spunea un pescar.


Folosesc  o linie formata dintr-un fir principal de 0,10mm, cu chiotesc de 0,08 mm,  si 30-40 cm lungime,deoarece  in unele zone curentii lipsesc cu desavarsire  nu mai  este nevoie de  o alica de plumb fata de pescuitul de rau unde alica are o mare importanta.

La pescuitul scobarului in anopimpul de  primavara  minciogul nu trebuie sa     lipseasca din arsenalul pescarului.Ganditi-va  ce ar fi sa scoteti  pe mal in conditii de de canal taluzat si  destul de inalt,un  scobar de mai mare dragul si sa scape la mal.

In conditiile  unui canal de 20-30 m latime,cele mai indicate lansete sunt  bolognezele de 6-8 m lungime, echipate cu mulinete micro,cu tambur fix, frana  reglata foarte fin pentru a evita  ruperile liniei deasemenea foarte fine, dar poate  merge  foarte bine  si la varga de 6 m.

Carligele trebuie sa fie de calitate foarte buna,cu varful foarte ascutit,cu tija  subtire si maximum  nr.12., cele cu tija lunga sunt folosie mai mult pentru rama  rosie.

Carnea scobarului nu este una care dupa cum spun multi pescari  mirose a namol, este gustoasa ,dar nu cea mai  aleasa de noi.

Scobarul : 0 comentarii

Nu exista comentarii