"Mileul apelor'' asa cum este uneori supranumit scobarul,traieste in carduri,hranindu-se chiar si in anotimpul rece, lucru care il face sa fie foarte cautat iarna cand alti pesti....ne cam trimit la gura sobei,pe taramnul vesnicelor povesti pescaresti. Orice pescar cu putina experienta stie ca pescuitul sportiv al scobarului este un pescuit de mare finete.
Nu degeaba marii campioni nationali de pescuit stationar provin din zone geografice unde scobarul este la el acasa.Scobarul se poate adapta repede unor conditii precare( de munte),care difera de zonele colinare(de campie).
La munte scobarul se adapteaza foarte repede si aici nu ma refer la zona pastravului ci la acele canale,baraje care s-au format pe albiile raurilor prin Hateg, Harghita , betonate bineinteles.
Scobarul se trage in aceste canale cand se pregteste de iernat,cautand ape mai linistite si mai adanci,unde cu un efort minim se poate gasii hrana minimum necesara pentru supravietiuire in anotimpul hibernal.
Pescuitul sportiv al scobarului in aceste canale pe timpul iernii /primaverii devine insa mult mai pretentios decat cel pe rauri,unde vrand- nevrand curentii mai puternici il obliga la mentinerea unui tonus al miscarilor, mult mai vioi.
Muscatura este uneori atat de greu sesizabila incat unii pescari sustin ca nu doar odata inteapa numai din instinct,adica banuie ca pluta ar fi semnalizat ceva.
Pescuitul scobarului primavara in canale este un pescuit de mare finete.Pescarii nadesc foarte putin chiar cu zgarcenie,dar foloesc nade consacrate de scobar imbunatatite cu viermusi. Daca le vom da nada multa se vor satura si uita sa mai treaca pe la carligul nostru,spunea un pescar.
Folosesc o linie formata dintr-un fir principal de 0,10mm, cu chiotesc de 0,08 mm, si 30-40 cm lungime,deoarece in unele zone curentii lipsesc cu desavarsire nu mai este nevoie de o alica de plumb fata de pescuitul de rau unde alica are o mare importanta.
La pescuitul scobarului in anopimpul de primavara minciogul nu trebuie sa lipseasca din arsenalul pescarului.Ganditi-va ce ar fi sa scoteti pe mal in conditii de de canal taluzat si destul de inalt,un scobar de mai mare dragul si sa scape la mal.
In conditiile unui canal de 20-30 m latime,cele mai indicate lansete sunt bolognezele de 6-8 m lungime, echipate cu mulinete micro,cu tambur fix, frana reglata foarte fin pentru a evita ruperile liniei deasemenea foarte fine, dar poate merge foarte bine si la varga de 6 m.
Carligele trebuie sa fie de calitate foarte buna,cu varful foarte ascutit,cu tija subtire si maximum nr.12., cele cu tija lunga sunt folosie mai mult pentru rama rosie.
Carnea scobarului nu este una care dupa cum spun multi pescari mirose a namol, este gustoasa ,dar nu cea mai aleasa de noi.
Scobarul : 0 comentarii