Scobarul

Specii de pesti
Share
img

Specii de pesti - scobarul


Scobarul este foarte raspandit in tara noastra aproape pe toate raurile de munte sau de deal.corpul scobarului este de forma lunguiata cu solzi bine conturati si dispusi uniform.are buze groase cartilaginoase parca are botox i-au atras denumirea de peste dalta.

Lungimea medie a exemplarelor mature este de 20-28 cm,iar greutatea medie de 400-700 grame.scobarul poate ajunge si la lungime de 40-50 cm, cantarind in aceste cazuri si 1-2 kg.

Unde gasim scobarul?

Scobarului ii plac apele curgatoare in care viteza de curgere nu depaseste 1-1,5m/s, oxigenate in proportie de 5-6cm3/l si cu o salinitate de 0.12-0.15g/litru.

Se simte bine in raurile limpezi nepoluate, in albiile a carora pietrele sunt acoperite de alge verzi.scobarul este un peste pasnic,supranumit de catre pescari mielul apelor.de obicei inoata pe fundul apei raului, mai ales in locurile in care apele repezi intalneasc curenti mai lenesi< vorba pescarului arunca la buza cursului>principala hrana a scobarului o alcatuiesc algele verzi de pe pietre.consuma cu placere insectele si larvele care traiesc in apa.scobarul ajunge la maturitate sexuala in cel de-al treilea sau al patrulea an de viata.

Perioada de depunere a icrelor ince de regula la jumatate lunii aprilie depinde cat este de cald si tine pe toata periada lunii mai.temperatura apei trebuie sa fie de 8-12 grade cand scobari se aduna in carduri spre locurile din amonte pentru depunerea icrelor.o femela de  depune intre 20000-40000 de boabe de icre.

Carnea scobarului desi este plina de oase este foarte gustoasa pentru cine stie sa o pregateasca.in martie se poate pescui scobarul.daca apa este limpede si nu prea adanca de pe malul raului se vad flancurile sclipitoare in timp ce pasc algele de pe pietre.pescuirea scobarului este admisa in afara de perioada in care se reproduce si trebuie sa mentionez ca se prinde deseori destul de bine si in cursul iernii,eu am prins si la copca pe bratele raului somes.pentru pescuit folosesc undite de 2.7-2.9 m ,uneori chiar mai lungi.

Pescuitul la scobar.

Scobarul se pescuieste cu maxim de randament vara si toamna ,mai ales daca locul respectiv a fost momit cu rame sau viermus.se utilizeaza naylon subtire de 0.18-0.20 pentru ca muscatura nu este prea puternica si nici marimea nu necesita un fir cu rezistenta mare.carligul potrivit este de 11-12, cu coada putin mai lunga.ca momeli se folosesc cele din gama naturala:

  1. rama rosie
  2. diferite muste
  3. viermusi
  4. larve de insecte
  5. sange coagulat
  6. mazare verde
  7. boabe fierte de grau
  8. boabe de porumb.

La pescuitul de pe mal se foloseste pluta de grosimea unui creion,iar adancimea de regleaza astfel incat carligul prevazut cu momeala sa fie dus de curenti in imediata apropiere a albiei,alica cea mai de jos nu se fixeaza mai aproape de 15-20 cm.

Fata de carlig de asemenea este necesar ca firul sa fie reglat de asa maniera incat pluta sa permita miscarea carligului cu 1-2 cm deasupra albiei, iar plumbul sau alicele folosite ca greutate sa nu mature pietrele ca se pot agata si se pierde mult din sensibilitate exact cei face pe plac pestelui si pescarul nu observa cand pestele a muscat.

Lungimea minima pentru pescuitul acestuia este de 20 cm. dar agatandu-l iti da impresia ca este mult mai mare.

Scobarul : 1 comentarii

  • se mai prinde bine si la cus-cus,vara cand apa este calda.