Semintele de canepa

Nade si momeli
Share
img


Semintele de canape la pescuit


Marea majoritate a pescarilor de stationar care pescuiesc la ciprinide (crap, caras, babusca,...),cunosc efectul miraculos al semintelor de canepa atunci cand acestea sunt adaugate in nada. In carlig, semintele de canepa sunt devarate delicatese pentru babusca,si in ciuda acestui fapt ,aceasta momeala are totusi foarte putini adepti. Chiar daca pentru a le pregati pentru pescuit trebuie sa depunem putin efort, efectele si rezultatele ne vor fi rasplatite din plin.

Motivul pentru care ciprinidele, si mai ales crapul si babusca, reactioneaza imediat la nada care are in compozitie si seminte de canepa prajite si macinate, se datoreaza gustului cat si aromei foarte puternice pe care o degaja in apa.

Atunci cand folosim in carlig seminte de canepa, este indicat sa punem
boabele cele mai rasarite,iar cu cele mai mici vom nadi succesiv pentru a tine
in loc bancul de pesti pentru o perioada mai indelungata. Exista si o denumire acceptata si anume "Teoria preocupari"

Boabe de canepa fierte sau lasate "la apa".

Pentru aceasta operatiune boabele de canepa trebuiesc spalate,si pana
dau in clocot flacara trebuie sa fie tare.Apoi le lasam la fiert la foc
domol.Dupa circa 15 minute,semintele incep sa se desfaca usor,acum este
momentul sa le scoatem si sa le punem sub un jet de apa rece,astfel semintele se vor inmuia si mai mult.Daca aruncam si cateva cubulete de zahar in apa clocotinda, semintele vor capata o tenta mai lucioasa si vor deveni mai
aromate. Este bine sa pastram aceasta apa in care am fiert semintele, deoarece o putem folosi la amestecarea materialelor din compozitia nadei.
 

In magazinele de specialitate gasiti o gama diverse de semnte de canepa in combinatie cu alte ingrediente sau singure.


Compozitia nadei.
In compozitia nadei pe care o putem folosi cu succes la pescuitul ciprinidelor ,fac parte si urmatoarele componente:

  • faina de porumb
  • faina alba de grau
  • miez de paine (pesmet)
  • biscuiti macinati  
  • pelete
  • alte mix-uri (home made - facute acasa sau ready made - cumparate din magazin)
  • seminte de canepa


Aceste materiale trebuiesc amestecate "la sec" si numai dupa aceea adaugam apa in care am fiert semintele de canepa. Cu un real succes, se poate adauga si un pumn de viermusi sau larve de libelula. Pentru a putea arunca aceste seminte in locul dorit de noi,ne putem folosi de o prastie care se gaseste in comert in magazinele de specialitate.

O alta varianta este folosirea catapultei de nadit, in acest caz se formeaza bulgari de nada, semintele find amestecate cu un mix, groundbaits. Dimeniunile bulgarilor variaza in functie de catapulta si de distanta unde trebuie aruncati.

Alta posibilitate este aceea de a prepara niste stick-uri de nada obtinute prin comprimarea nadei in saculeti (PVC) si care in contactul cu apa se dizolva/desfac, eliberand nada. Atentie aceasta nada nu trebuie sa fie foarte apoasa.

In ce consta acest sistem:

  • un tub prevazut cu pistonde compactare - diferite diametre
  • un saculet de PVA pe masura tubului

Cum se compateaza: se trage sacaletul pe tub se inoada la un capat si se introduce nada  apoi se preseaza cu pistonul. Se fac stick-uri de 40-50 cm. In magazine exista kit-uri de realizare a acestor stick-uri. Cele mai cunoscute firme producatoare sunt Fox, Korda, Nash.


Pescuitul, pregatirea monturi pentru momeala

In ciuda dimensiunilor mici ale boabelor de canepa,vom folosi carlige de
dimensiuni medii spre mici. Astfel, vom folosi carlige numerele 12,14 si mai rar
16.


Pe carligele de dimensiuni mai mici,nu vom putea fixa boabele de canepa in asa fel incat sa reziste la o muscatura.Modelele de carlige cele mai indicate sunt cele cu tija lunga,pentru ca acestea sunt mai usor de manuit cu inusculele bobite. Varful carligului trebuie introdus in bobul de canepa,exact in locul in care a incoltit samanta. Este indicat si trebuie sa facem pe cat posibil,ca varful carligului sa iasa afara din bob in polul opus al crapaturii semintei,pentru ca muscatura pestelui nu este intotdeauna atat de ferma si de puternica pentru a sparge coaja bobului.Un truc eficient este largirea crapaturii, prin strangerea boabei cu unghia,astfel usuram introducerea carligului. Se va introduce obligatoriu un singur bob de canepa in carlig.


Ca in orice alt stil de pescuit,si in acest caz,pescarul incepator va avea la inceput unele retineri.Pentru a putea pescui ca boabe de canepa,avem nevoie de putina experienta,deoarece vom intampina ceva greutati in infigerea carligului in boaba.Ca orice lucru de finete,si acesta se va deprinde cu putin
antrenament.


Echipamentul de pescuit

Se recomanda folosire unor bete cu actiune de varf, fine,deoarece acest stil de pescuit,este unul de finete.

Linia principala nu va depasi 0.12 mm.,darse recomanda cea de 0.10mm.

Echilibrarea plutei,care trebuie sa fie cat mai usoara,se va face in mod obligatoriu cu un sir de alice, care trebuie sa se scufunde in mod asemanator cu boabele de seminte pe care le vom arunca drept nada.

Forfacul nu va depasi niciodata20-25 cm., fiindca daca sesizam prea tarziu
muscatura, pestii deja ne-au furat momeala.



 Va doresc FIR INTINS!

Semintele de canepa : 1 comentarii

  • foarte interesanta prezentarea. multumesc!