- Activitati
- Despre pescuit
- Anunturi
- Discutii
- Utile
Simtul la pesti
- Scorpionul
- 13-03-2010
- 5988
- 0

Orice incercare de a analiza activitatea senzoriala a unei specii de vertebrate, studiul se va raporta comparativ la organelle de simt ale omului. Astfel studiind organelle de simt ale pestilor se vor constata unele asemanari si deosebiri datorate de diferentele de mediu. Pana nu demult se credea ca simturile pestilor sunt destul de slabe, chiar rudimentare, dar cercetarile ulterioare au dovedit ca pesti sunt dotati cu organe de simt complexe. Cunoasterea lor, in afara unei simple curiozitati, permite concluzii ce pot fi utile si in practica pescuitului sportive.
Despre simtul vazului, organ sensorial fiind ochiul, in present se stie ca:
- Ochiul pestelui (fig.1/a) cu oarecare mobilitate in alveola craniana si fara pleoape, are structuri asemanatoare ochiului omenesc (fig.1/b) si include cornee (1), iris (2), cristalin (3), umoare apoasa (4), umoare vitroasa (5), retina (6) legata de nervul optic (7).
- Cristalinul este sferic si neacomodabil in raport cu distantele, acest neajuns impreuna cu diminuarea luminozitatii, cu adancimea si cu gradul de tulbureala a apei reduc acuitatea vizuala la pesti intre 1-5 metri exceptional, mai ales in mediul marin, ajunge la 15 metri. Acuitatea vizuala la pesti mari este in raport cu dimensiunile ochiilor (somnul si anghila cu ochii foarte mici sunt cei mai miopi pesti).
- Retina percepe satisfacator unele din culorile elementare dar este bine dotata pentru perceptia in registrul negru.
- Pesti pot face distinctie intre diferite forme ale obiectelor.
- Campul vizual al ochiului este foarte mare, dar vederea binoculara se reduce la un unghi foarte mic (fig.2/a si fig.2/b); se mareste intrucatva prin micile deplasari alternativ, laterale ale capului pestelui in miscare (fig.2/c).
- Privind in sus pestele percepe si imagini din mediul aerian cand suprafata apei este linistita, dar nu mai in interiorul unui con cu varful in ochiul pestelui si baza pe fata apei (fig.3).
In ceea ce priveste simtul auzului, lipsind urechea interna si medie se credea ca pesti sunt surzi. In prezent se stie ca ei nu percep sunetele, dar reactioneaza la variatile lor in intensitate si tonalitate (ex: vibratii bruste-pesti fug si se ascund). Mai mult chiar, s-a dovedit ca pesti emit ei insisi sunete, fie pentru ai speria pe dusmani, fie in epoca reproducerii. Sursa de emisie a acestor sunete este vezica inotatoare, radiile inotatoarelor pectorale sau dinti.
La vertebratele superioare simtul mirosului si al gustului dispune de organe separate: unul peercepe substantele volatile in aer, iar altul pe cele dizolvate in saliva, pe cand pesti nu pot percepe decat substantele dizolvate in apa. In realitate, in prezent se stie ca si pestii dispun de organe total diferentiale. Gustul este perceput de nodulii senzoriali implantiati in buze si pe cerul-gurii sau pe intreaga mucoasa a cavitatii bucale. Senzorii olfactivi sunt grupati in mici cavitati, fata legatura cu cavitatea bucala, dar comunicand cu exteriorul.
La mreana, crap, lin, biban, guvid, olificiul anterior are un fel de cornet care inlesneste formarea curentului de apa (fig.4).
Simtul tactil nu lipseste la pesti si dispune de noduli senzoriali raspanditi in piele, mai ales in zona capului, ale caror celule percep variatii de temperatura sau presiune. Unele specii sunt dotate si cu organe tactile externe foarte sensibile- mustatile
- Comenteaza
Capturile pescarilor
Ultimele anunturi
Subiecte in forum
- Noi
- Comentariu nou
Simtul la pesti : 0 comentarii